Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.11.2016

Pikkuli seikkailee pian opetusmateriaaleissa

Turkulainen animaatiohahmo Pikkuli ihastuttaa lasten tv-ohjelmissa Suomessa ja ulkomailla. Lastenkirjasta ja tv-sarjasta tuttuun Pikkuliin voi jatkossa törmätä myös päiväkotien, esikoulujen ja 1.–2. luokkien opetusmateriaaleissa. Opetuskonseptin rakentaminen oli osa YAMK-koulutuksessa luovaksi tuottajaksi valmistuneen Maria Leivosen opinnäytetyötä.

Elokuva- ja animaatioalan tuotantoyhtiö Aittokoski Experience Oy kehittää Pikkuli tv-sarjasta uutta tunne- ja sosiaalisten taitojen opetussovellusta. Tällä hetkellä pilottivaiheessa oleva ensimmäinen Pikkulin opetustuote on tabletilla käytettävä pelimäinen sovellus, jossa lapsi voi animaatiotarinan ja kysymysten kautta harjoitella tunnetaitoja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

Leivosen kannalta työn keskeinen sisältö oli ryhmähaastatteluiden toteuttaminen turkulaisissa päiväkodeissa sekä esi- ja alakouluissa asiakastarpeen selvittämistä varten. Haastatteluihin osallistui 40 lastentarhanopettajaa, lastenhoitajaa ja opettajaa.

– Uusien opetustuotteiden tarvetta selvitettiin haastattelututkimuksella esi- ja alkuopetuksen piirissä Turussa keväällä 2016. Tarvetta uusille tuotteille on. Konseptia on kehitetty eteenpäin syksyn aikana Accelerating Education-ohjelmassa Helsingissä, eli tämän yrityskiihdyttämön aikana kehitetään konseptia eteenpäin kaupalliseksi tuotteeksi, Leivonen kertoo.

Työhön kuului lisäksi tutustuminen edutech-alan markkinatilanteeseen sekä rahoitusmahdollisuuksien ja yhteistyökumppaneiden kartoittaminen. 

– Kehityshankkeeni aikana kartoitimme muun muassa ELY-keskusten ja Tekesin rahoitusmallit, sekä start up -yrityksille tarkoitetut rahoitusohjelmat, Leivonen sanoo.

Sosiaaliset taidot korostuvat uusissa opetussuunnitelmissa

Sosiaaliset taidot ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpiä esimerkiksi työelämässä. Tunnetaitoja ja sosiaalisia taitoja korostetaan myös vuosina 2016–2017 uudistuvissa opetussuunnitelmissa niin varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa kuin kouluissa. Kehittämishankkeen aikana toteutetuissa opettajien ja varhaiskasvattajien ryhmähaastatteluissa selvisi, että tunne- ja sosiaaliset taidot korostuvat ja uusille työkaluille on tarvetta.

– Pikkulin opetustuotteet pohjautuvat tv-sarjan opetukselliseen tarinaan ja valloittaviin hahmoihin. Pikkulin opetustuotteissa tärkeää on vuorovaikutustaidot ja tunnetaidot, joita korostetaan uusissa opetussuunnitelmissa, kertoo Aittokoski Experience Oy:n toimitusjohtaja ja Pikkulin tv-sarjan käsikirjoittaja Metsämarja Aittokoski.

Teksti: Pirita Juppi ja Joni Vainio