Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.11.2016
Virpi Sulosaari

Kokemuksellista syövän hoidon ja lääkehoidon opetusta

Lääkehoidon, lääkkeenmääräämisen-, syövän hoidon, palliatiivisen hoitotyön ja kokemusasiantuntijan koulutuksesta, näistä ja paljosta muusta on Virpi Sulosaari tunnettu. Hän väitteli kesäkuussa sairaanhoitajaopiskelijoiden lääkehoidon osaamisesta. Sulosaari toimii monissa verkostoissa yllä oleviin koulutusalueisiin liittyen.

Virpi Sulosaari opettaa hoitotyön koulutuksessa AMK ja YAMK -tutkintoihin tähtäävissä opinnoissa. Lisäksi hänellä on paljon opetustehtäviä täydennyskoulutuksessa.  Hänen vahvoja osaamisalueitaan ovat lääkehoitoon ja lääkitysturvallisuuteen liittyvät aiheet, palliatiivinen hoitotyö ja syöpäpotilaan hoitotyö.

Sulosaari jakaa asiantuntijuuttaan myös monissa verkostoissa muun muassa lääkehoitoon ja lääkkeenmääräämiseen liittyvissä asioissa kuten Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEAn koordinoimassa kansallisessa lääkeinformaatioverkostossa.

Oma kokemus hyödynnetään syövän hoidon koulutuksissa

Ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan ylemmässä AMK-tutkinnossa kliinisen asiantuntijuuden syventävien opintojen painopisteenä on syksyllä 2016 kliinisen asiantuntijakoulutuksen aloittaneilla painotuksena syövän hoito. Sulosaari on koulutuksessa vastaavana opettajana.

– Opinnoissa tuodaan esille syöpää ehkäiseviä ja syövään hoitoon sekä syöpäpotilaiden terveyden edistämiseen liittyviä teemoja. Myös yhteiskunnallinen vaikuttavuus muun muassa potilasjärjestöyhteistyönä tuodaan esiin. Koulutuksessa olevat tulevat luomaan uudenlaisia tehtävänkuvia syöpäpotilaiden hoitoon ja hoidon eri vaiheisiin, Sulosaari kertoo opinnoista.

Hänellä on antaa tähän aiheeseen laajalti tietoa ja myös omakohtaista kokemusta. Sulosaari on ammatilliselta taustaltaan syöpäsairaanhoitaja ja hän on muun muassa kirjoittanut tällä hetkellä käytössä olevaan kliinisen hoitotyön oppikirjaan syöpäpotilaan hoitotyön osiot.

Hän on käynyt itse läpi kahdesti syöpähoidot, joten myös kokemusasiantuntijuus ja siihen liittyvät näkökulmat ovat osa hänen osaamisprofiiliaan.  Tämä toimii myös hyvänä lisänä VSSHP:lle toteutettavassa syksyllä alkaneessa kokemusasiantuntijakoulutuksessa, jonka vastuuopettaja hän on.

Lääkehoidon osaamista ja opetusta kehitettävä

Sulosaaren yhtenä ammatillisen intohimon kohteena on ollut lääkehoidon osaamisen ja opetuksen kehittäminen. Tähän liittyen hän on ollut useissa asiantuntijaryhmissä mukana, kuten päivittämässä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Turvallinen lääkehoito -opasta.

– Tärkeä osa sairaanhoitajien työtehtäviä on lääkehoidon toteuttaminen, joka perustuu hyvään teoreettiseen ja käytännölliseen lääkehoidon osaamiseen sekä kykyyn tehdä päätöksiä erilaisissa hoitotyön toimintaympäristöissä, hän huomauttaa.

Ikääntyvä väestö, lääkkeiden käytön lisääntyminen, yhä vaativampien lääkehoitojen ja moniongelmaisten potilaiden lisääntyminen sekä tehtävänkuvien laajentuminen lisäävät myös lääkehoidon osaamisen merkitystä perus- ja täydennyskoulutuksessa.

Sulosaaren mukaan sairaanhoitajien peruskoulutuksessa tuleekin kiinnittää lisää huomiota yhteiskunnallisiin ja kansanterveydellisiin näkökulmiin.

– Koska lääkehoidon osaaminen liittyy vahvasti kliiniseen osaamiseen sekä potilasturvallisuuteen, olisi tulevaisuudessa pohdittava millä tavoin lääkehoidon opetusta ja koulutuksen tuloksellisuutta voitaisiin paremmin arvioida.

– Osaaminen tulee esiin potilaan lääkehoidon kaikissa vaiheissa lääkityksen tarpeen tunnistamisesta sen vaikutusten arviointiin ja potilasohjaukseen. Ammattikorkeakoulussa ja harjoittelussa tapahtuvan koulutuksen tulee valmentaa opiskelijaa tähän vaativaan hoitotyön tehtäväalueeseen, Sulosaari sanoo.

Monenlaiset verkostot taustalla

Sulosaarella on laajat verkostot ympäri Suomea ja Pohjoismaita. Hän oli perustamassa Lääkehoidon opetuksen kansallisen kehittämisen asiantuntijaryhmää (LOKKA- ryhmää 2009) ja toimi sen koordinaattorina aina vuoteen 2011. Ryhmän jäsen hän on edelleen.

Vuodesta 2011 Sulosaari on koordinoinut pohjoismaista MEDICO (Medication Educators Nordic Collaboration) – verkostoa. Näihin tehtäviin liittyen on jo takana kolme hoitotyön opettajille suunnattua konferenssia, ja seuraava on Tartossa, Virossa syksyllä 2017. Sulosaari on edelleen aktiivisesti mukana tapahtumien järjestämisessä.

– Toimin projektipäällikkönä Moniammatillisessa yhteistyössä rationaaliseen lääkehoitoon ‑tutkimushankkeessa vuosina 2009–2011 (MONI-lääke), jossa kartoitimme sairaanhoitajien käyttämiä lääketiedon lähteitä ja heidän lääkeneuvonnassa käyttämiään menetelmiä. 

Lääketietokeskus ja AMK toteuttivat tutkimuksen yhdessä Turun sosiaali- ja terveystoimen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa. MONI-lääke-tutkimus tuotti arvokasta tietoa sairaanhoitajien arjesta ja lääketietotarpeista.

Vuonna 2012 Sulosaari aloitti FIMEAn kansallisessa lääkeinformaatioverkostossa toimimisen. Hän on tällä hetkellä lääkeinformaatioverkoston monialaisen koulutustyöryhmän puheenjohtaja. Hän on myös jo toista kertaa järjestämässä Lääkehoidon opettajien monialaista foorumia.

Toki muitakin verkostojäsenyyksiä Sulosaarella on, kuten sairaanhoitajien lääkkeenmääräämiskoulutuksen suomalaisessa korkeakouluverkosto ja palliatiivisen hoitotyön opettajaverkosto.

– Toimin myös syöpäjärjestöjen yhteysopettajana ammattikorkeakoulussa. Ja uusiakin verkostoja ja jäsenyyksiä on jo suunnitteilla, Sulosaari hymyilee. 

Teksti ja kuva: Saija Vanhanen