Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.11.2016

Luomupuutarhuri yhdistää tieteen ja taiteen

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi valmistuvan Sara Ilveskorven taiteellinen opinnäytetyönäyttely Attemp to Maximize Photosynthesis on ylistys kasvien monisyiselle, kauniille ja herkälle maailmalle.

Teksti Joni Vainio
Kuva Sara Ilveskorpi

– Olen luonnonsuojelija, se ohjaa tekojani sekä taidettani. Attemp to Maximize Photosynthesis-sarjan teoksissa tutkin elämää ylläpitäviä kemiallisia prosesseja. Näitä prosesseja ovat esimerkiksi kasveissa tapahtuva yhteyttäminen, joka tuottaa kemiallista energiaa, joka ylläpitää miltei kaikkea elämää maapallolla, Ilveskorpi havainnollistaa.

Luonnonsuojelu näkyy Ilveskorven mukaan hänen töissään elämän vaalimisena ja kunnioittamisena. Ilveskorpi sanoo, että taide ja tiede ovat aina olleet lähellä toisiaan, mutta nykyään tätä vuoropuhelua ei käydä enää niin paljon. Teoksissaan hän pyrkii muistuttumaan tästä yhteydestä.

– Kuvataiteilijan työn lisäksi olen valmistunut luomupuutarhuriksi, ja ymmärrys eliölajien vuorovaikutuksesta toisiinsa sekä niitä ympäröivän elottoman ympäristön kanssa kuuluu työhöni. Näen kestävän kehityksen laajempana luonnonsuojelullisena tekona ja se on mielestäni ainoa tapa jolla ihmiskunta voi nykymaailmassa selviytyä.

Alkuun fotopolymeeritekniikka kuulostaa avaruusfysiikalta, jonka ymmärtämiseen tarvittaisiin kynä ja paperia. Periaatteessa tekniikka on samankaltaista kuin aikoinaan valokuvien kehittäminen; tarkkaa, mutta samalla siinä on mukana ripaus tiedettä.

– Fotopolymeeritekniikka on syväpainomenetelmä, jossa valokuvanegatiivi valotetaan polymeerikalvolle, joka on kiinnitetty painolaattaan. Sitten kuva syövytetään laatalle. Tämän jälkeen laatta vedostetaan. Lopputuloksena on valokuvamainen grafiikan vedos, Ilveskorpi kertoo työskentelytekniikasta.

Ilveskorven monialainen koulutustausta antaa hänelle mahdollisuuden lähestyä tuttua aihetta eri näkökulmista. Hän on opiskellut myös valokuvausta sekä metalli- ja lasitekniikoita.

– Olen aina ollut kiinnostunut biologiasta ja yleensä tieteistä. Taiteilijana on mielenkiintoista lähestyä aihetta taiteen keinoin, luoda uusi näkökulma. Silloin asiat, jotka ovat usein vaikeita ymmärtää, tulevat helpommin käsiteltäviksi, Ilveskorpi sanoo.