Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.2.2017

Suomalais-brasilialainen tutkijatiimi alkaa kehittää autisteille tunneilmaisutyökalua

Turun AMK:n yhteistyökumppanit, tutkijat Jose Otavio ja Dorys Calvert Rio de Janeiron yliopistosta, Brasiliasta saapuivat Turkuun jatkaakseen jo aiemmin aloitettuja suunnitelmia yhteisesti valmisteltavasta hankkeesta.

Brasilialaiset ovat erityisen kiinnostuneita yhteistyöstä, koska Turun AMK:n hyvinvointiteknologian tutkimusryhmässä on jo vuosia yhdistetty teknologian ja terveyden erikoisosaamista.

Kolme vuotta sitten Brasiliassa käydessään lehtori Teppo Saarenpää tapasi ensimmäistä kertaa neurotieteilijä Jose Otavion. Tapaamiset jatkuivat, ja maaliskuussa Otavio kävi tapaamassa turkulaisia ja esitteli samalla projekti-ideaansa. Dorys Calvertin erikoisalaa ovat draama ja tunteiden tutkiminen.

Brasilialaistutkijat käyttävät projektissa Italialaista laitetta (ranneke), joka mittaa käyttäjästä neljää parametria (lämpötila, liike kiihtyvyysanturilla, ihon sähkönjohtavuus ja sydämen lyöntitilavuutta).

- Näitä parametreja analysoimalla voidaan tehtyjen tutkimusten ja testien perusteella analysoida käyttäjän tunnetilaa eli sitä, onko hän iloinen, surullinen tai esimerkiksi kiihtynyt. Brasilialaiset ovat myös tehneet Italialaisten laitteen pohjalta oman prototyypin, jota he haluaisivat jatkokehittää meidän kanssamme, Saarenpää jatkaa.