Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.5.2017
Taideakatemian teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoiden Matkateatterissa lapset kohtaavat aikuiset.

Lasten ja aikuisten maailmat kohtaavat Matkateatterissa

Kiertävän esityksen materiaali ammennetaan lasten mielikuvituksesta. Taustalla on halu tutkia lasten kehittämiä tarinoita ja hahmoja. Matkateatterin muodostavat Taideakatemian teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijat Johanna Parkkinen sekä Mirkka Maarajärvi.

Teksti: Antti Hartikainen
Kuvat: Matkateatteri

- Tämä on lapsille tehty esitys. Otimme heidät tähän mukaan, koska haluamme valmistaa esityksen heidän kanssaan. Haluamme nähdä, mikä heitä oikeasti kiinnostaa tänä päivänä teatterissa. Mitä he haluavat nähdä ja miten, taustoittaa Parkkinen.

Matkateatteria on ideoitu ja kehitetty Parkkisen ja Maarajärven vetämässä kerhossa, jossa on mukana turkulaisia ensimmäisellä ja toisella luokalla olevia lapsia. Oleellisena erona lasten ja aikuisten välillä lapset eivät anna käytännön toteutuksen vaikeuden jarrutella mielikuvitustaan.

- Esimerkiksi prinsessan käsi muuttuu kulmikkaaksi. Itse aikuisena en olisi heti lähtenyt kirjoittamaan tällaista, koska siinä ajattelee, että miten sen toteuttaa. Nyt tällaisiin ideoihin pitää keksiä ratkaisu, kun niitä tulee.

Maarajärven mukaan lapsilta tulee paljon erilaisia ja yksittäisiä ideoita. Haasteena on eheän tarinan muodostaminen niiden pohjalta, mutta siihenkin kysytään neuvoa lapsilta.

- Jos hahmoja ja juonta kasaan vetäessä tulee joku ratkaisematon kohta, pitää malttaa olla itse ratkaisematta sitä ja antaa lapsille mahdollisuus kertoa, kuinka tarinan pitäisi jatkua. Se on ollut todella mielenkiintoista.

”Kaikki haluavat hetken, jolloin he voivat loistaa”

Entä mitä lapset teatteriltaan haluavat?

- He haluavat juuri sellaista samaistumista. Eli pitää olla niitä hahmoja, joiden puolella voi olla. Lapset haluavat myös hyvyyttä, Maarajärvi kuvailee.

- Esitystä puhtaaksi kirjoittaessa nousi esiin teema, että kaikilla on yhteinen tavoite. Kaikki haluavat hetken, jolloin he voivat loistaa, Parkkinen jatkaa.

Esityksessä nähdään esimerkiksi prinsessa, joka haluaa käyttää valta-asemaansa roskaamisen lopettamiseksi. Muita esityksen hahmoja ovat Kulmaäijä, Linnansiivooja sekä Linnanvartija.

Parkkinen kertoo, että myös esitysten toiminnallisuus on ollut Matkateatterin kerhotoiminnassa mukana olleille lapsille erittäin tärkeää.

- Keskittyminen karkaa heti, jos tulee pienikin kuoppa. Se on lastenteatterissa suuri haaste. Ei voi olla hetkeäkään ilman toimintaa.

- Itse pitää vetää ihan täysillä. Koska jos ei itse usko siihen ja vetää vähän himmaillen, lapset eivät yhtään usko esitystä, Maarajärvi komppaa.

Oppia sosiaalista mediaa myöten

Maarajärvi ja Parkkinen tuottavat itse kaikki teatterissa tarvittavat materiaalit ja käsikirjoittavat näytelmän. Myös kerhotoiminta on vaatinut aikaa.

- Tekemisen paljous on ollut ainakin itselle isoin haaste, Maarajärvi kommentoi työmäärää.

- Tässä pääsee tekemään ja harjoittelemaan kaikkea, mitä meille on koulussa opetettu. Nukenkäsittelyä, nukenrakennusta, näyttelijäntyötä ja ryhmänohjausta, Parkkinen luettelee.

Lasten panos esityksen valmisteluun yllätti positiivisesti Parkkisen, jolla ei ollut aikaisemmin kokemusta 1- ja 2-luokkalaisten ohjaamisesta.

- Lasten fiksuus ja ideoiden määrä yllätti. Heillä on energiaa todella paljon. Lasten kanssa on saanut oppia yhdessä mikä toimii ja mitä he haluavat tehdä.

- Ihan mahtavia lapsia.

Perinteisten teatterissa tarvittavien taitojen lisäksi Maarajärvi ja Parkkinen ovat ottaneet myös nettisivut ja sosiaalisen median haltuun.

- Tätä ideaa keksittäessä halusimme, että siinä on tärkeänä osana myös tämä nettipuoli. Päivitämme sitä aina, jotta ihmiset voisivat seurata edistymistämme. Se on ollut todella iso oppi, kun ei ole aikaisempaa kokemusta oikein edes omista henkilökohtaisista some-päivityksistä.