Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.5.2017

Täysi-ikäistyvä Köydet Irti! -festivaali kokoaa valmistuvat tanssinopettajat Köysiteatteriin

Köydet Irti! -festivaali on Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta valmistuvien tanssinopettajaopiskelijoiden opinnäytetyöfestivaali. Taiteellisia opinnäytetöitä esittelevä festivaali järjestetään Taideakatemian Köysiteatterissa 9.5.–13.5.2017.

Teksti: Elina Laiho
Kuva: Köydet Irti! -festivaali


Vuosittain järjestettävä festivaali tarjoaa yhdeksän opiskelijan esitystä monipuolisella kattauksella sooloista ryhmäkoreografioiden kautta erilaisiin tanssivideoihin.

— Näillä festivaaleilla näkyy niin tanssiryhmäkoreografioita kuin yksittäisiä sooloteoksia, duettoja ja vielä tanssivideoita. Videoita sisältävässä esityksissä on yhdistetty elävää kuvaa, valokuvia ja tanssia vielä lavalla samaan aikaan. Luvassa on showmaista esitystä, taiteellisempaa työtä, liikkeellisempää työtä ja jossain esityksissä mennään vähän teatterinkin puolelle eli monipuolinen kattaus on luvassa, kertoo tänä keväänä tanssinopettajaksi valmistuva Anni Tolppanen.   

Köydet Irti! -festivaaleille kannattaa Tolppasen mukaan tulla, jos haluaa nähdä taidetta, kulttuuria ja nuorten ihmisten tekemiä teoksia. 

— Monipuolisuuden näkökulmasta katsottuna festivaaleilla pääsee näkemään, mitä kaikkea erilaista tanssi voi olla. 

Festivaalien pitkän iän salaisuus on näyttää opiskelijoiden kehityskaari

Köydet Irti! -festivaali on saanut alkunsa vuonna 1999, kun valmistuvien tanssinopettajaopiskelijoiden taiteelliset opinnäytetyöt koottiin ensimmäistä kertaa yhdeksi isoksi opinnäytetyöfestivaaliksi. Tänä vuonna festivaali täyttää 18 vuotta eli on saavuttanut ”täysi-ikäisyyden”. Mikä on opinnäytetyöfestivaalin pitkän iän eli suosion salaisuus? 

— Varmasti suosion salaisuus on se, että festivaaleille kokoontuu yhteen meidän sen vuoden valmistuvien taival ja näkyy, kuinka se päättyy. Festivaaleilla näkee sen, mitä kaikkea täällä on opittu, mitä kaikkea on jäänyt käteen ja millaisina lähdemme täältä pois kohti tulevaisuutta. Se on sellainen ytimekäs parituntinen kattaus nuorten ihmisten teoksia.

Jokainen on mukana tavalla tai toisella

Köydet Irti! -opinnäytetyöfestivaaleilla nähdään monien tanssinopettajaopiskelijoiden luomia koreografioita. Mukana koreografioiden teossa ovat olleet Anna Lemberg, Aliisa Särkiniemi, Adalmiina Toivola, Charlotta Remander, Jeremi Vahtera, Joona Rytkönen, Melissa Jolma, Salla Pylkkönen ja Sofia Koittola. 

Anni Tolppanen toimii myös yhtenä koreografioiden suunnittelijana.

— Tällä festivaaleilla minulla on yksi ryhmäkoreografia, jossa on mukana kuusi tanssijaa eli olen sen suunnitellut itse. Sen lisäksi tanssin itse opiskelukavereideni kanssa yhdessä ryhmäkoreografiassa eli me valmistuvat toimimme samalla tanssijoina toistemme töissä, Tolppanen kertoo.

Tolppanen valottaa, että jokainen opinnäytetyöfestivaaleille osallistuva opiskelija on mukana järjestelyissä tavalla tai toisella itse tanssimisen lisäksi.

— Järjestämme ja organisoimme festivaalien lipunmyyntiä ja kahvimyyntiä, huolehdimme Köysiteatterin siisteydestä ja pidämme huolen valaistuksesta. Me saamme toki apua valaistukseen liittyvissä asioissa, mutta joudumme niistä huolehtimaan itse festivaaliviikolla, että kaikki toimii ja paikat pysyvät siisteinä. 

Anni Tolppanen nostaa myös esittävien taiteiden lehtorit merkittävään rooliin. 

— He ovat tutoroineet meitä ja opettaneet meille tämän neljän vuoden koulutuksen aikana koreografisia taitoja ja tanssitekniikkaa. Tällä festivaalilla he ovat toimineet meidän tutoreina, kannustaneet ja antaneet meille mahdollisia taiteellisia vinkkejä sekä näkemyksiä.