Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 31.10.2017

Perutaan tulivuori, mä pistän raksin päälle – päiväkodin lapset pohtivat tulevaisuutta ja unelmia

Teksti: Riikka Sandberg Kuva: Saija-Riikka Louhelainen

 

Työpajassa pienet poliisit, arkeologit ja jopa yksi tapasravintolan perustaja antoivat elämänohjeita.

 

Päiväkoti Nappulalinnan lattialla loikkii kaksikymmentä pikkupupua. Ikkunoista näkyy kaunis syksy. Suuret ja värikkäät lehdet ovat pistäneet uusiksi niin puut kuin maan. On Aleksis Kiven päivä, helposti muistettava 10.10., ja PopUp-työpaja on päässyt juuri vauhtiin.

Pupuleikki lämmittelee niin lapset kuin meidät: Suvi Aarrekari, Laura Torkkel ja Minka Laukniemi opiskelevat Turun Taideakatemiassa teatteri-ilmaisun ohjaajiksi. Minä opetan suomen kieltä ja viestintää, tänä syksynä jokaisessa Turun AMK:n rakennuksessa. Mukana on myös tuottaja Saija-Riikka Louhelainen.

Turun AMK on mukana maanlaajuisessa hankkeessa, jonka nimi on 2017 tulevaisuuden kuvaa Suomesta. Hanke on osa Suomi100-teemaa. Tästä intoutuneina järjestämme elämänohjeiden työpajoja, ja tänään aiomme piirtää ja rupatella tulevaisuudesta 5–6-vuotiaiden kanssa. Olemme saapuneet paikalle runsaan kynävalikoiman ja isojen kartonkien kanssa.

Lämmittelyn jälkeen kuulemme tarinan. Kerron, miten nuori Aleksis Kivi kiersi metsiä ja tarkkaili lempieläimiään. Paljastan myös, miksi Aleksis Kiveä liputetaan: Kivi kirjoitti ensimmäisen suomenkielisen romaanin. Se oli hänen unelmansa.

          – ”Pitää uskoa, että saa kirjan valmiiksi jos haluaa”, toteaa yksi lapsista.

          – ”Unelmia saa myös aina vaihtaa”, lisää toinen.

          – ”Niin ja loppupeleissä, me ollaan ihmisiä koko ajan”, täydentää kolmas.

Tulevaisuustyöpajan vauhdikkaita kuvituksia esittelee Suvi Aarrekari. Taustalla Nappulalinnan lastenhoitaja Saara Kirla.
Tulevaisuustyöpajan vauhdikkaita kuvituksia esittelee Suvi Aarrekari. Taustalla Nappulalinnan lastenhoitaja Saara Kirla.

Kun jakaudumme pienempiin ryhmiin, tutustun valloittavaan viisikkoon. Päätämme piirtää kuvia unelma-ammateistamme ja keksiä vinkkejä elämään. Klikkaan sanelimen päälle. Lasten elämänohjeet voivat pirskahtaa ilmoille koska tahansa, eikä tässä ehtisi tehdä muistiinpanoja. Nyt piirretään.

Kahdella meripoliisilla on kuvissa tilanne päällä: varas himoaa sekä rahaa että kanaa. Työmies piirtää tarkalla kynänkärjellä tiiliseinää. Laulaja värittää itselleen mekkoa, ja Tapas-ravintolan perustaja haluaa vakiinnuttaa espanjalaisherkut myös Kaarinaan.

Lasten mukaan laulajan kannattaisi harjoitella ihan ensiksi laulamalla puhelimeen ja poliisin pitää muistaa laittaa valot vilkkumaan, että näkee, missä rovot liikkuu. Yksi 6-vuotias paneutui vielä luonnonsuojeluun:

  • ”Muovipusseja ei saa heittää luontoon, sillä ruoho ei kasva sen alla.”
  • ”Ja kalat voivat juuttua muovipulloon, jos sen heittää mereen. Paitsi ei valas”, lisää 5-vuotias kaveri.

 

Niin työpajoissa kuin koko maassa syntyneitä taideteoksia, tulevaisuuskortteja, voi kurkata hankkeen nettisivuilta ja Instagramista merkinnällä #tulevaisuuskortti.

Hankkeessa on meneillään myös piirustuskilpailu, ja tuotoksia pääsee katsomaan Linnankatu on taidekatu -viikolla. Näyttely on Taideakatemian Köysiratagalleriassa  7.–10.11.2017. klo 12–18.

 

Linkki hankkeen sivuille: https://suomi100.turkuamk.fi/

Piirustuskilpailu: https://suomi100.turkuamk.fi/piirustuskilpailu/

 

Riikka Sandberg

Kirjoittaja on Turun AMK:n suomen kielen ja viestinnän opettaja,

jonka lempielämänohje on ”tehdään mitä vaan, mutta ensin juodaan kahvit”.