Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.10.2017

Ismo Luukkosen väitöskirja on matka muinaisjäännöksistä nykypäivään

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian valokuvauksen lehtorin Ismo Luukkosen väitöskirja ”Valokuvan ajallisuus (Maiseman kerrostumista ajan kokemukseen)” tarkastetaan ensi viikon perjantaina 3. marraskuuta Aalto-yliopistossa Helsingissä. Väitöskirjan teemat ovat tuoneet oman lisänsä myös Luukkosen opetukseen.

Teksti: Julia Lehtilä
Kuva: Ismo Luukkonen

Luukkonen tutkii väitöskirjassaan maiseman ajallista kerrostumista, muinaisjäännösten esiintymistä maisemassa ja ajan kokemista valokuvan kautta.  Tutkielma on rakenteeltaan perinteitä rikkova, koska se sisältää kokonaisia kappaleita pelkkiä valokuvia.  

– Tämä on hieman erilainen tapa tutkia. Minulla oli kaksi palikkaa, joita työstää yhteen:  teoreettinen ja taiteellinen työskentely.  Se oli haastavaa, mutta kiinnostavaa. Minun piti ajatella samat asiat kahdella eri tavalla. Kuvan käyttäminen tuntui luontevalta, koska olen myös valokuvaaja, Luukkonen kuvailee tutkimusprosessiaan.

Muinaisjäännöksiä ympäri maailman

– Muinaisjäännökset ovat sellainen teema, jota olen työstänyt aiemminkin.  Olen esimerkiksi tehnyt lopputyöni esihistoriallisista kalliomaalauksista. Halusin selvittää aihetta vielä lisää, Luukkonen perustelee tutkimuksensa aihevalintaa.

Väitöskirjasta löytyy tutkimuskohteita ja valokuvia kotimaan lisäksi myös maailmalta: esimerkiksi roomalainen amfiteatteri Tunisiassa, kivikautinen kalliopiirrospaikka Portugalissa ja kivikautinen kammiohauta Ruotsissa.

– Alkuperäinen suunnitelma rajoittui  Varsinais-Suomeen, mutta teema ei kuitenkaan kysynyt paikkaa. Niinpä se vähän levisi, Luukkonen naurahtaa.

Seitsemäntoistavuotinen prosessi

Luukkonen aloitti väitöskirjaprojektinsa  vuonna 2000. Prosessi on edennyt vuosien aikana työn ohella.  Luukkosen mielestä haastavinta on ollut löytää aikaa.

– Vapaa-aikaa ei ole paljon ollut, hän kertoo.

Opetustyö ja väitöskirja ovat Luukkosen mukaan nivoutuneet yhteen.  Opetustyö näkyy väitöskirjassa ja päinvastoin.

– Siellä näkyy selvästi tuttuja teemoja kurssien lomasta, Luukkonen kuvailee.

– Uskon, että väitöskirjastani voi olla hyötyä opiskelijalle esimerkiksi opinnäytetyötä tehdessään.  Käsittelen tutkielmassani ihan perusasioitakin. Lähdeluettelo on myös kattava. Sieltä saattaa löytyä kiinnostavia kohteita vaikka omaan opinnäytetyöhon.

Väitöskirja tarkastetaan perjantaina 3. marraskuuta Aalto-yliopistossa.
Lisätietoja
Aalto-yliopiston sivuilta