Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.12.2017

Ruisklinikka Studental muuttaa Kupittaalle

Ruisklinikka Studental on suuhygienistiopiskelijoiden oppimisympäristö Turun ammattikorkeakoulun Ruiskadun kampuksen tiloissa. Opiskelijoiden klinikalla hoidetaan Turun kaupungin suun terveydenhuollon asiakkaita.

Teksti: Jennina Simola & Anni Veräjänkorva

Asiakkaat saapuvat hoitoon hammaslääkärin tai suuhygienistin lähetteellä. Hoitoon voi myös hakeutua itse soittamalla Turun kaupungin suun terveydenhuollon ajanvaraukseen ja pyytämällä aikaa nimenomaan suuhygienistiopiskelijalle.

Muutto Kupittaalle

Klinikka on toiminut jo vuosien ajan Ruiskadulla, mutta suuhygienistikoulutus muuttaa Kupittaalle Medisiina D:n upouusiin tiloihin keväällä 2018. Tämän järjestelyn myötä klinikalle saadaan lisää hoitoyksiköitä ja yhä useampi opiskelija pääsee hoitamaan asiakkaita samanaikaisesti.

Studental-harjoittelulla on merkittävä rooli suuhygienistiopiskelijoiden koulutuksessa, sillä koulun ulkopuolisten harjoitteluiden sijaan harjoittelujaksot suoritetaan tutussa ympäristössä opiskelutoverien ja opettajien kanssa.

Studental-työskentely kasvattaa opiskelijoiden ammatillista itsevarmuutta, kun saa kannettavakseen suurempaa vastuuta kuin aiemmissa harjoitteluissa. Lisäksi onnistumisen kokemuksia tuovat asiakkaiden antamat positiiviset palautteet ja opettajien kehut hyvin sujuneesta hoidosta.

Studental-toiminta on myös mahdollistanut moniammatillisen yhteistyön Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden välillä.

– Fysioterapeuttiopiskelijat olivat keväällä tarkkailemassa työskentelyasentojamme ja tekivät meille pienimuotoisen kuntotestin. Näiden pohjalta he toteuttivat henkilökohtaisen raportin jokaiselle opiskelijalle ja ohjasivat meitä kohti ergonomisempaa työskentelyä. Tästä kiitoksena luokkamme teki heille vastapalvelukseksi suun terveystarkastukset ja tarvittavat hammaskivenpoistot, muistelee Jennina.

Studentalissa saa puremalihasten hierontaa

Studentalin toiminnasta vastaavat keväisin toisen vuoden suuhygienistiopiskelijat ja he jatkavat toimintaa kolmannen vuoden syksyllä joulukuun alkuun asti. Seuraavana keväänä on taas uuden ryhmän vuoro ottaa ohjat käsiinsä.

Opiskelijat ottavat klinikan asiakkaat itsenäisesti vastaan, luovat heille yksilöllisen hoitosuunnitelman ja toteuttavat heille suunnitelman mukaiset hoitotoimenpiteet opettajien ohjauksessa ja valvonnassa.

Klinikalla tehtäviä hoitotoimenpiteitä ovat muun muassa hammaskivenpoistot, lasten suun terveystarkastukset, fluoraukset, omahoidon ohjaukset ja poskihampaiden pinnoitukset. Ruisklinikka Studental on ainoa Turun kaupungin toimipiste, jossa asiakkaille tarjotaan edellä mainittujen lisäksi myös puremalihasten hierontaa ja hampaiden värjäytymien poistoa jauhepuhdistusmenetelmän avulla.

– Muun hoidon yhteydessä olemme myös hioneet hätäensiapuna teräviä lohkeamia hampaista sekä tehneet väliaikaisia paikkoja ennen hammaslääkäriin pääsyä. Näillä toimenpiteillä asiakkaan omahoito helpottuu eivätkä terävät kulmat hampaissa ärsytä limakalvoja, kertoo Jennina.

Yrittäjyys tutuksi

Kliinisen työn lisäksi opiskelijoille on määrätty omat vastuualueet klinikan toiminnan ylläpitämiseksi. Klinikka on ikään kuin yritys, jonka pyörittämisessä jokaisella opiskelijalla on oma roolinsa. Vastuualueesta riippuen tähän rooliin voi kuulua esimerkiksi markkinointia, hoitotarvikkeiden tilaamista tai laitteista ja muusta välineistöstä huolehtimista.

Studental-kauden aikana opiskelijat kiertävät myös muissa Turun kaupungin toimipisteissä seuraamassa kaupungin suun terveydenhuollon ammattilaisten työtä.

– Olemme esimerkiksi olleet seuraamassa välinehuoltajien työskentelyä, tutustuneet oikomishoitoon erikoistuneiden suuhygienistien työhön ja jotkut onnekkaat ovat päässeet jopa seuraamaan erilaisia suun alueen leikkauksia, kertoo kolmannen vuoden suuhygienistiopiskelija Anni Veräjänkorva.

Huolimatta satunnaisista epävarmuuden hetkistä, työskentely Ruisklinikka Studentalissa on ollut hyvin antoisaa kuluneen vuoden aikana.

– Ensin jännitys meinasi ottaa vallan meistä, että pitäisi ihan vieraan ihmisen suuhun mennä ja toteuttaa simulaatioharjoitteluissa harjoiteltuja toimenpiteitä. Studentalissa työskentelyyn tottuu kuitenkin nopeasti, ja nyt kauden jo loppuessa tekisi sittenkin mieli jatkaa, sanovat Jennina ja Anni.