Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.12.2017

Robotit tulevat, loppuuko työ?

Huimaa vauhtia kiitävän teknologisen kehityksen tulevaisuudenkuvia ja työn muutosta pohdittiin ”Työn ja teknologian tulevaisuus” -seminaarissa Turussa viime viikolla. Sakari Koivunen haastoi seminaarissa kuulijat miettimään tulevaisuuden työtä otsikolla ”Tavoitteena täystyöttömyys?”.

Teksti ja kuva: Martti Komulainen

Aina on maalailtu teknologisen kehityksen uhkakuvia ja pelätty työn loppuvan ihmisiltä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt. Turun ammattikorkeakoulun automaation lehtori Sakari Koivunen uskoo ihmiselle itselleen merkityksellisen työn, työn jota tehdään muun kuin rahan takia, säilyvän. 
 

Tuottavuusloikkia

Teknologinen kehitysvauhti on ajan saatossa kasvanut, ja meillä on ”Amaran lain” mukaisesti taipumus aliarvioida sen merkitys pitkällä aikavälillä, vaikkakin yliarvioimme lyhyellä aikavälillä. Kehitys näyttää tapahtuvan pulsseissa, tai aalloissa. Nyt elämme ns. kuudetta Kondratjevin aaltoa robotiikan ja tekoälyn myötä. 

Teknologinen kehitys on lykännyt työn tuottavuutta eteenpäin. Sadassa vuodessa työn tuottavuus on kasvanut liki 14-kertaiseksi.  Automaatio lisää tuottavuutta jatkossakin ja rutiinityö ohjautuu entistä enemmän robottien ja tekoälyn hoidettavaksi. Monen huulilla on kysymys miten käy ihmistyön.

Työn merkityksen muutos

Sakari Koivunen valoi uskoa ihmistyöhön ja väitti sellaisen työn, jota tehdään muustakin kuin rahasta, säilyvän. Automaaatio vapauttaa ihmisen tekemään luovempaa, ja ehkäpä mielekkäämmäksi kokemaamme työtä elämisen eteen puurtamisen sijaan. Meille jää myös se, missä olemme koneita parempia, kuten asiakkaan palvelemiseen ja Koivusen esimerkkinä käyttämään potilastyöhön hoivasektorilla. Nykyään kun merkittävä osa hoitohenkilöstön työajasta kuluu tietojärjestelmien parissa sen sijaan että keskityttäisiin potilaskohtaamiseen.

Pitäisi myös tunnustaa tekniikan paremmuus joissain kohdin, vaikkapa liikenteessä: tekoälyllä ja sopivilla sensoreilla varustettu auto näkee sumun läpi ja pystyy ennakoimaan tilanteet ihmistä paremmin. 

Sama koskee monia muita rutiinitöitä. 

taystyottomyys.JPG

- Kun ulkoistamme tylsän rutiinin koneille, voimme keskittyä hyvinvoinnin lisäämiseen ja siihen, missä olemme parhaita. Tulevaisuus näyttää valoisalta, kun valjastamme ihmisten luovuuden ja kekseliäisyyden. Tässä paras konsti on pyytää robotit apuun, jotta meille jää enemmän aikaa ajatella, synnyttää uutta ja pitää huolta kanssaihmisistämme, toteaa Sakari Koivunen.

Tulevaisuus tehdään

Luento-osuuden loppusanoissa Turun AMK:n rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila kehotti olemaan kehityksessä mukana jos haluaa vaikuttaa kehityksen suuntaan. Siitä pois jääminen merkitsee että tulevaisuuden suunnan määrittelevät jotkut muut. 

Lopuksi osallistujia keskustelutettiin työpajoissa, jotka käsittelivät mm. terveysteknologiaa, teknologisen kehityksen eettisiä kysymyksiä, tulevaisuuden liikenneratkaisuja ja teknologisen kehityksen yhteiskuntavaikutuksia.