Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.3.2018

Yrittäjyys ja opiskelu on mahdollista yhdistää

Ruiskadulla järjestettiin Yritä – tulevaisuuden koulutus ja osaaminen työelämässä -tapahtuma. Tilaisuudessa muun muassa Johanna Vainio kertoi, miten Varsinais-Suomen Yrittäjät tukevat opiskelijoita yrittäjyydessä. Sari Asteljoki kuvasi, miten yrittäjyyden voi yhdistää opiskeluun. Lisäksi kuultiin opiskelijoiden ja alalla olevien kokemuksia.

Yrittäjyyteen kannustetaan tämän hetken Suomessa. Oman yrityksen perustamisella takaa itselleen työpaikan. Toisaalta nykyisissä yrityksissä tarvitaan jatkajia yrittäjän jäädessä eläkkeelle. Koulutuksessa tulisi kiinnittää huomiota yrittäjyyteen valmentamiseen.

Koulutusjohtaja Anne Isotalo totesi sote-uudistuksen muutosten vaikuttavan sosiaali- ja terveysalan koulutukseen.

– Sote-uudistuksessa tavoitellaan entistä laajempia mahdollisuuksia toimia yrittäjänä alalla. Koulutuksessa tulisi tunnistaa tulevien ammattilaisten yksilöllisiä mahdollisuuksia ja motivoivia tavoitteita, Isotalo mainitsi tapahtuman tervetulotoivotuksessa.

Opiskelun aikana tehdään isoja päätöksiä

Projektipäällikkö Kristiina Hellstenillä Turun kaupungilta on vaiheikas työelämätarina.

–Ajurit, jotka ovat ohjanneet, ovat perhe, opiskelu, työ ja vaikuttaminen. Opiskelu on ollut Life long learning -mallia alkaen lääkintävoimistelijan tutkinnosta, seuraavaa tutkintoa vielä mietin. Elämä on jatkuvaa oppimista ja opiskelua. Siihen teitäkin yllytän, Hellsten hymyilee.

Hellstenin uralle on mahtunut monia erilaisia tehtäviä terveydenhoitoalalta, yrittäjänä, kouluttajana ja johtotehtävissä.

Jukka-Pekka Salmela TUO:sta ihmetteli, miten omilla poluilla on kehittynyt kummallisella tavalla.

– Opiskelun aikana tehdään maailman isoimmat päätökset: millaisen työuran rakennamme, mistä löydämme itsemme, miten aatemaailma muodostuu. Älkää kahlitko ajatuksianne tärkeimpinä vuosina, vaan haastakaa unelmanne, Salmela innostuu.

Heidän ajatuksiaan voi kuunnella täältä lisää: http://turkuamk.adobeconnect.com/pv158a4rd8ak/

Innopedalla tulevaisuuden työtehtäviin ja yrittäjyyteen

Kehittämispäällikkö Johanna Vainio Varsinais-Suomen Yrittäjistä kertoi opiskelijoille, että yrittäjyyttä tarvitaan kaikilla elämän osa-alueilla.

– Yrittäjyys onkin koko ajan kasvussa ja se koetaan haluttuna ja positiivisena asiana. Sosiaali- ja terveysalalla ei yrittäjyys ole kuitenkaan ollut niin tuttua, Vainio huomauttaa.

Koulutuksen kehittämisen päällikkö Minna Scheinin ja yliopettaja Taru Konst Turun AMK:sta kertoivat, miten tulevaisuuden työelämäosaamista tulisi opiskella, kun tulevaisuuden työtehtävistä ei ole tarkkaa kuvaa. Tähän vastataan innopedagogiikalla.

Lehtori Sari Asteljoki Turun AMK:sta kertoi, mikä yrittäjyyden polku saattaa olla ja miten yrittäjyydestä voi saada opintopisteitä.

Katso ja kuuntele näistä aiheista livestreamiltä http://turkuamk.adobeconnect.com/phh9g4e49l4j/

Mitä yrittäjyys on opinnoissa?

BisnesAkatemian osuuskuntien toiminnasta kertoivat Juho Aaltonen ja Peetu Tulonen Partumista sekä Hanna Mäenpää ja Tia Merisaari Wimosta.

– BA:ssa saamme yrittäjyyteen oppia, toimimme oikeiden yritysten kanssa. Partum toteuttaa markkinointia, myyntiä ja urheilumarkkinointia projekteina.

– Wimossa painotetaan yksilöiden kiinnostusta asioihin. Projektit haetaan tämän mukaan. Toimimme liiketoiminnan kehittämisen, myynnin, markkinoinnin, kampanjatuotannon parissa.

Yrittäjä Kirsi Oksanen on aloittanut Jalkahoitopalvelut-yrityksen 2014. Opiskelee hyvinvointiteknologiaa lisätäkseen digitalisuutta yritykseensä. Jos aikoo yrittäjäksi, kannattaa hyödyntää yritysalan opintomahdollisuuksia hyväksi.

Katso ja kuuntele yrittäjyydestä opinnoissa: https://turkuamk.adobeconnect.com/_a830061739/p2nmnyczztir/?launcher=false&fcsContent=true&pbMode=normal

Näkökulmia sote-alan yrittähyydestä

Fysioterapeutti Sanna Pennanen aloitti yrittäjänä ostaessaan Naantalin kuntokeskuksen vuonna 2008. Pyrkii pitämään yrityksensä hieman etukenossa uudistuksiin nähden, mm. liittyivät Kantaan toisena alan yrityksenä.

– Mitä yrittäminen maksaa? Kuluja tulee mm. toimitiloista, laitteistosta, henkilöstöstä, koulutuksista, markkinoinnista, Pennanen listaa.

Yrittäjä Marja Härmälä toteaa, että laatu työssä on tärkeää. Hän tarjoaa ihmisille hyvinvoinnin kokonaisvaltaista huolehtimista.

– On hyvä tunnistaa ne arvot, mitkä ohjaavat toimintaa. Minun toimintaani ohjaavia arvoja ovat terveys, hyvä olo, hyvinvointi, ihmisten ilo ja toimintakyky. Ne ovat sisään rakentuneet jo sairaan- ja terveydenhoitajan opintojen yhteydessä. Arvot näkyvät toiminnassa.

Myös heidän ajatuksistaan katsottavissa ja kuunneltavissa lisää: http://turkuamk.adobeconnect.com/pngl2l5eq2ij/