Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.5.2014

Y-sukupolven johtaminen keskustelutti Lemminkäisenkadulla

Työelämä ja yhteiskuntamme ovat muutoksen pyörteissä. Työelämään astuva sukupolvi vavisuttelee teollisuuden aikakauden leimaamaa yrityskulttuuria. Uudet odotukset työelämästä ja erilainen tapa tuoda odotukset esille aiheuttavat hämmennystä.

Turun AMK:n liiketalouden opiskelijat, opettajat ja neljän paikallisen yrityksen henkilöstöpäälliköt pohtivat yhdessä teemaa ”parempi työelämä – työyhteisöosaaminen" ja saivat aikaan runsaasti mielenkiintoista keskustelua.

Y-sukupolvi (1980 – 1995 syntyneet) ovat kasvaneet tietokoneiden ja langattomuuden maailmaan. Nuoret näkevät elämän yhtenäisemmin kuin vanhemmat sukupolvet. Nykynuoret eivät jaottele elämää niin vahvasti työ- ja vapaa-aikaan kuin edeltäjänsä.

Nykynuoret haastavat esimiehensä dialogiin ja vuoropuheluun, vanhemmat työntekijät taas tuovat realismia ja elämänkokemusta työhön. Keskusteluissa pohdittiin yhteisöllisyyttä ja todettiin, että sen puute on myös selittävä tekijä moneen aikamme ongelmaan, kuten ihmisten pahoinvointiin ja erilaisiin ristiriitatilanteisiin.

Kullakin sukupolvella on omat vahvuutensa

Turun AMK:n Lemminkäisenkadun yksikössä käydyssä sukupolvien välisessä  avoimessa keskustelussa mietittiin mm. seuraavia kysymyksiä: miten työyhteisötaidot ja muutokset haastavat esimiestyön julkisella sektorilla, minkälaista on monikulttuurisuus työelämässä, minkälaisia ovat sukupolvien väliset asenne-erot työelämässä?

- Totesimme yhteisesti, että jokaisella sukupolvella on omat vahvuutensa ja esimiesten tehtävä on tunnistaa nämä vahvuudet ja hyödyntää niitä. Se merkitsee koko työyhteisössä erilaisuuden hyväksymistä ja ymmärrystä siitä, että lisäarvo syntyy erilaisuudesta, toteaa keskusteluissa mukana ollut projektipäällikkö Sinikka Leino Turun AMK:sta.

Seuraavat asiat olivat keskusteluissa mukana olleiden mielestä erityisen tärkeitä puhuttaessa Y-sukupolven johtamisesta:

-Johtajan tulee muistaa huomioida ainakin seuraavat asiat: yhteisöllisyys, avoimuus, luottamus, jämäkkyys sekä kulttuuri, joka tarjoaa vapautta ja vastuuta, muistelee Leino ryhmän ajatuksia.

Lista ei varmastikaan vaikuta vieraalta ja johtamisessa ennennäkemättömältä. Keskusteluissa korostettiin sitä, ettei Y-sukupolven johtaminen välttämättä juurikaan eroa yleisestä hyvästä ihmisten johtamisesta.   Ihmisten johtaminen on otettava kaiken keskiöön. Hyvä ilmapiirikin on varmasti sellainen asia, jota kaikki työyhteisöt tavoittelevat, oli henkilökunta minkä ikäistä tahansa.

Loppukeskusteluissa totesimme, että Y-sukupolven mukanaan tuoma muutos tulee olemaan loistava mahdollisuus kehittää koko työelämää, päättää Leino.