Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.12.2014
Media-ala Nyt!

Värikkäitä keskusteluja Köysiratateatterissa

Harvoin saadaan nykyään koolle yhden iltapäivän aikana yhtä monta media-alan asiantuntijaa, kuin tiistaina 16.12. järjestetyssä Media-ala Nyt! -keskustelutapahtumassa.

Teksti Antti Sevänen, kuva Hannele Yli-Viitala

Aiheena olleet lähdekritiikki, Venäjä, toimittajien brändäys ja tulevaisuus sekä somen henkilökultit saivat keskustelijat vaihtamaan ajatuksiaan varsin ketterästi ja vivahteikkaasti. Keskustelu kävi yleisössä myös kuumana Twitterin välityksellä, vaikka muuten tapahtumaa seurattiin keskittyneen hartaasti.

Mutta miten Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian toisen vuosikurssin journalistit saivat nimekkäät keskustelijat houkuteltua paikalle?

- Työn puolesta saavun paikalle oikeastaan aina kun kutsutaan, naurahtaa Imagen päätoimittaja Heikki Valkama.

Valkama, yhdessä kahden muun vieraan, Petteri Sihvosen ja Kirsi Haapamatin kanssa, keskusteli toimittajien brändäyksestä.

- Mutta aiheen kiinnostavuuden ja muiden kanssakeskustelijoiden takia saavuin tänne erittäin mielelläni. Myös koko tapahtuma ja muut keskustelunaiheet olivat mielenkiintoisia, niin ei minun loppujen lopuksi osallistumista tarvinnut hirveästi edes miettiä.

 

Juontaja pääsi haastamaan itsensä

Tapahtuman viimeistä keskustelua toisena juontajana vetänyt Eetu Ampuja oli väliajalla innoissaan vielä edessä olevasta loppuhuipentumasta. Hänen työryhmänsä oli valinnut aiheekseen henkilökulttien syntymisen somessa ja vieraaksi he olivat saaneet jääkiekko- ja yritysvalmentaja Juhani Tammisen sekä bloggari Korinna Riehakaisen.

- Paljon on nähty vaivaa ja työtä tätä tapahtumaa varten. Vielä eilen tehtiin pitkää päivää ja harjoiteltiin koko tuotannon kanssa koko homma useaan kertaan.

Kaksi kuukautta sitten alkanut kurssi on edennyt hienosti askel askeleelta kohti tavoitettaan, ja Ampuja myöntääkin olevansa yllättynyt miten hyvin kaikki suunnitelmat ovat pitäneet.

 Myös yhteistyö elokuvan ja television koulutuksen opiskelijoiden kanssa saa nuorelta toimittajalta kiitosta. Harjoituskuvausten aikana on mietitty tarkkaan niin ilmeet, asennot kuin eleet.

 - Vaikka tätä tapahtumaa on odotettu paljon, osa varmasti on myös ennakkoon pelännyt tätä tapahtumaa. Tapahtumaa on kuitenkin markkinoitu etukäteen jonkin verran, ja tässä on paljon osallistujia niin yleisössä kuin itse produktiossa. Eli paineita on hoitaa tehtävä hyvin.

Itse keskustelussa pelkoa tai jännitystä ei ollut havaittavissa ollenkaan, kun Ampuja yhdessä juontajaparinsa Anette Kerkelän kanssa haastatteli turkulaisia somekuuluisuuksia. Varsinainen showmies Don Tami nauratti ja innosti yleisöä totuttuun tapaan ja keskustelun jälkeen Ampuja oli varsin tyytyväinen päivän saldoon.

 - Tarkoituksenani oli päästä haastamaan itseni ja oppia uutta. Molemmat asiat toteutuivat tänään.

  

Opiskelijat hoitivat myös livestreamin tapahtumasta

Keskustelua pääsi seuraamaan myös journalismin opiskelijoiden oman lehden, Tutkan, nettisivujen välityksellä. Livelähetyksen kuvauksen hoitivat elokuvan ja television ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat.

 - Teknisistä ongelmista selvittiin ja produktio saatiin kasattua kohtuullisen hyvin, tapahtuman ohjauksesta vastannut Juhani Kakko kertoo.

 - Aikaisemmin olimme saaneet harjoitella monikameraohjausta yhdellä koulun kurssilla. Siitä oli ehdottomasti hyötyä, sillä livekuvan lähettäminen vaatii kuitenkin paljon.