Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.3.2015

Hyvinvointipalveluiden toimintaa kartoitettiin Pansio-Perno -alueella

Kaupungistumisella on merkittävä vaikutus eri-ikäisten ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Turun AMK:n opiskelijat ovat kartoittaneet hyvinvointipalveluita Pansio-Perno -alueella. Opiskelijat julkaisivat kartoituksen tulokset Pansiossa Cafe Mikaelissa.

Teksti: Saija Vanhanen, viestintävastaava

Turun AMK:n sosionomi-, terveydenhoitaja-, toimintaterapia-, fysioterapia- ja vaihto-opiskelijat ovat kartoittaneet hyvinvointipalveluiden toimintaa sekä asukkaiden käsityksiä ja mielipiteitä niistä Pansio-Perno -alueella vuosina 2012, 2013 ja 2014. Osa opiskelijoista selvitti asiaa 2014 Salossa, Ollikkalan alueella. Yhteistyötä tehtiin kaupungin ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Toiminnan tulokset on koottu julkaisuun Kaupunkiterveyden edistäminen – kokemuksia moniammatillisesta sosiaali-ja terveysalan koulutuksesta (Promoting Urban Health – Experiences from Developing Multiprofessional Studies in Social and Health Care Education). Julkaisu esiteltiin opiskelijoiden järjestämässä avoimessa keskustelutilaisuudessa Cafe Mikaelissa Pansiossa.

Tulokset osoittavat, että Pansio-Pernon alueella on huono-osaisuutta, mutta myös vahvuuksia, joita ei ole täysin hyödynnetty.

-          Lähiluonto ja Saaristomeren läheisyys tulisi hyödyntää. Eri tahojen ja toimijoiden yhteistyöllä asukkaita voidaan innostaa toimimaan oman alueensa ja hyvinvointinsa puolesta, toteaa lehtori Outi Kivinen

Keskustelussa nousi esille myös mahdollisuus tiivistää yhteistyötä Mikaelin seurakunnan diakoniatyön ja SPR:n vastaanottokeskuksen kanssa.

Urban Health – toimintaa ja oppimista kaupunkiympäristössä ja asuinalueilla

Kartoitustyö liittyy kansainväliseen Urban Health -opintojaksoon, jossa opiskelijat ovat toimineet em. asuinalueilla tavaten ja haastatellen alueen asukkaita ja eri alojen ammattilaisia sekä järjestäen toimintaa asukkaille.

-          Urban Health -koulutusta on toteutettu myös Kööpenhaminassa, Tanskassa ja parhaillaan suunnitellaan yhteistä eurooppalaista hanketta asiassa, kertoo Kivinen.

-          Opintojaksoa jatketaan alueella, sillä tulevilla ammattilaisilla on oltava mahdollisuus oppia oikeissa tilanteissa, ihmisten asuinalueilla. He voivat moniammatillisesti ratkoa kaupungistumisen sosiaali- ja terveysalalle aiheuttamia haasteita, Kivinen jatkaa. 

Opiskelijat ovat potentiaali ja resurssi alueen toimijoille, ammattilaisille, järjestöille ja asukasyhteisöille.  Turun AMK:n opiskelijoilla voidaan teettää esim. opinnäytetöitä, selvityksiä ja kartoituksia, toimintaryhmien ohjaamista, asukkaiden neuvontaa ja ohjausta, asukastilaisuuksien jne. organisointia. Uudet ja erilaiset pedagogiset ratkaisut mahdollistavat myös uusien toimintatapojen oppimisen.

-          Toiminnan mahdollinen hankerahoitus tuo myös alueelle lisäresursseja, jonka järkevä ja tarkoituksenmukainen käyttö on suunniteltava huolellisesti, huomauttaa Kivinen.

Vuoteen 2050 mennessä yli 70 % maailman ihmisistä elää kaupungeissa. Kaupungistuminen asettaa haasteita ympäristösuunnittelulle ja rakentamiselle, sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalveluiden kehittämiselle, kansalaisten osallistamiselle ja yhteisöllisyydelle.

-          Kaupunkimainen elämä mahdollistaa monia asioita, mutta samalla se haastaa yhteiskunnallisia päätöksentekijöitä, suunnittelijoita, palveluiden toteuttajia sekä kansalaisia yhteistyöhön, miettii Outi Kivinen.

Miten huomioidaan kaupungissa asuvia lapsiperheitä, yksin asuvia tai ikäihmisiä kehitettäessä kaupunkiympäristöä ja palveluita? Myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammatillisen koulutuksen tulee reagoida kaupungistumisen kysymyksiin.

Kiitos opiskelijoille tilaisuuden hienosta järjestelystä!