Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.3.2015

FIRMAssa työskennellään kuin oikeassa yrityksessä

ICT-talon toisessa kerroksessa on luokka, jonka fläppitaulu on täynnä eri värisiä Post-It -lappuja.

Teksti ja kuva: Jenny Mäkinen

Kyseessä on  projektioppimisympäristö nimeltään FIRMA, joka on suunnattu tietotekniikan ja tietojenkäsittelyn opiskelijoille Turun ammattikorkeakoulussa. Idea FIRMAlle lähti tarpeesta luoda lisää projektioppimista osaksi insinööriopiskelijoiden opintoja.

- Meillä on ollut paljon yksittäisiä projektioppimisympäristöjä. Halusimme nyt yhdistää ne kaikki yhdeksi, kertoo FIRMAn vastuuopettaja Maria Leivo.

FIRMA tarjoaa muun muassa opiskelijoille mahdollisuuden olla mukana erilaisissa projekteissa. Samoin siellä voi suorittaa opintojaan nopeammin jos haluaa.

Käytännössä FIRMA toimii kuin oikea yritys.

- Me rekrytoimme tänne opiskelijat ihan kuin yrityksissäkin, haastattelemme heidät ja valitsemme hakijat sitten haastatteluiden mukaan. Katsomme myös projekteja silmällä pitäen, että millainen tarve meillä on opiskelijoille, linjaa Leivo.

Opiskelijat aloittavat työnsä oppimisympäristössä tekemällä yksittäisiä projektityötehtäviä, jonka jälkeen he voivat edetä projektipäällikön tehtäviin. Töissä on myös opiskelijatoimitusjohtaja eli oppimisympäristöstä löytyy urapolku opiskelijoille. Ajatuksena on, että opiskelijat tulisivat mukaan opiskeluidensa toisen vuoden lopulla ja työskentelisivät oppimisympäristössä opintojensa loppuun asti koko ajan joissain tehtävissä.

FIRMAssa opiskelu on kivaa ja rentoa

- FIRMAssa saa tulla ja mennä oikeastaan miten itse haluaa. Täällä pääsee myös mukaan sellaisiin projekteihin, joista on itse kiinnostunut, kertoo kolmannen vuoden tietojenkäsittely opiskelija Vilma Aallonloiske, joka on työskennellyt paikassa viime syksystä lähtien.

FIRMAn perusajatuksena on tiedon välittyminen opiskelijalta toiselle, eli kokeneemmat opettavat uusia.

- Olen opettanut muita opiskelijoita, antanut omaa tietoani eteenpäin, koska se on FIRMAn idea, että vanhemmat jäsenet opettavat uusia. Sitä kautta minäkin olen kaiken tietoni saanut, kertoo kolmannen vuoden tietojenkäsittelyn opiskelija Risto Puolakainen, joka on ollut mukana oppimisympäristössä jo vuodesta 2012.

Molemmat opiskelijat näkevät FIRMAssa paljon hyvää.

- Täällä on paljon mukavaa porukkaa hommissa ja tapaamme paljon uusia ihmisiä. Saamme myös itse valita millaisiin projekteihin haemme mukaan. Vaihtoehtoja projekteissa on tosi paljon laidasta laitaan, toteaa Aallonloiske.

Käytännönläheinen tekeminen ja oikeanlainen työympäristö opettavat asiat parhaiten.

- FIRMA toimii ihan eri tavalla kuin tavallinen kurssiopiskelu. Täällä pääsee itse tekemään ja sillä tavalla sitä parhaiten ne asiat oppii, linjaa Puolakainen.

Oppimisympäristön merkitys korkeakoulukentällä on tärkeä

Idea oppimisympäristölle lähti tarpeesta luoda projektioppimismahdollisuuksia osaksi insinööriopiskelijoiden opintoja.

Vastuuopettaja Maria Leivon mukaan FIRMAn kaltaiselle oppimisympäristölle on kysyntää, mutta tällä hetkellä pulaa on opiskelijoista.

- Meille on tässä muutaman viime kuukauden aikana tullut niin paljon toimeksiantoja, että joudumme miettimään, mistä löydämme opiskelijoita niiden pariin työskentelemään, kertoo Leivo.

FIRMA toimii sekä oppimisympäristönä että työelämään valmistavana paikkana. Siinä mielessä se on oppimisympäristö, että oppiminen tapahtuu yrityksen kaltaisesti. Työleämään se antaa valmiudet taas sillä tavoin, että siellä tehdään oikeita töitä asiakkaiden kanssa.

- Opiskelijat saavat ihan käytännön kokemuksen siitä, miten ne projektit oikeasti menevät, koska eivät ne mene kuin projektisuunnitelmissa. Tulee ongelmia, jolloin ne tulee osata ratkaista. On myös tärkeää löytää yhteinen ymmärrys asiakkaan kanssa ja saattaa projektit aina loppuun, linjaa Leivo.

Mahdollisuuksia monialaiseen yhteistyöhön

FIRMAssa on huomattu, että asiakkaiden tarpeet eivät rajoitu mihinkään yhteen kapeaan osa-alueeseen. Yleensä projekteista löytyy kosketus sekä liiketoimintaan että markkinointiin. Projekteissa on myös mukana visuaalisuutta että estetiikkaa, jolloin opiskelijoita on jo mukana eri aloilta aika kattavasti.

- Jos mietitään asiakkaita, niin FIRMAn palvelut on suunnattu kaikille julkisille organisaatioille, pk-yrityksille ja toki suuremmillekin yrityksille. Meillä on mukana myynnin ja markkinoinnin sekä liiketalouden opiskelijoita. Jatkossa voisi esimerkiksi Taideakatemiastakin ottaa meille opiskelijoita mukaan, kertoo vastuuopettaja Leivo.