Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 31.3.2015

Omstart!

Turun Klubilla joku huutaa Omstart! esittäkää kohtaus venäjäksi! , - ja hetken päästä yleisö räjähtää nauruun.

Teksti ja kuva: Jenny Mäkinen

Kyseessä on perinteinen yliopiston interaktiivinen teatterinäytös eli speksi. I/O Speksi 2015 on Turun yliopiston yhteiskuntatieteiden, kasvatustieteiden ja opettajankoulutuslaitoksen opiskelijoiden käsialaa, mutta ohjaaja Johanna Perttunen ja apulaisohjaaja Elena Rekola ovat Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta.

I/O Speksi 2015 on musikaali tanssijoineen ja bändeineen. Tutut hitit on sanoitettu uudelleen esityksen tarinaan sopiviksi. Speksi poikkeaa kuitenkin tavallisesta teatterista juuri sillä, että yleisö saa osallistua esityksen kulkuun huutamalla omstart! mihin väliin ikinä haluavatkaan. Tämä asettaa ohjaajalle tiettyjä haasteita.

- Jos alkuperäisen esityksen käsikirjoitus on liian pitkä ja kun joku huutaa omstart!, niin tällöin joutuu lyhentämään käsikirjoitusta, koska esitys tulee pitenemään omstarttia huudettaessa. Tavallaan se suurin juttu onkin muistaa pitää tällainen näytelmä tarpeeksi lyhyenä, kertoo ohjaaja Johanna Perttunen.

Myös se, että speksiä esitetään nyt ensi kertaa Klubilla, on tuonut omat haasteensa.

- Ennen speksit on pidetty Ylioppilasteatterilla. Siinä oli omat haasteensa kun tämä ei ollut meille tuttu tila aiemmin. Meillä oli aika vähän harjoituskertoja täällä Klubilla. Piti vain mahdollisimman paljon harjoitella esitystä valmiiksi ennen kuin saavuimme tänne, linjaa Perttunen.

Speksi on pitkä prosessi

I/O Speksi 2015 ideointi alkoi jo kesällä 2014. Lähes kolmetuntisen teatteriesityksen käsikirjoittaminen ei ollut mistään helpoimmasta päästä.

- Meillä oli aluksi kaksi ideaa. Toinen oli tulevaisuuden synkkä näkymä ja toinen oli Game of Thrones. Päätimme yhdistää nämä kaksi ideaa. Kaikilla käsikirjoitusporukassa oli jokin oma idea joka pääsi hyvin läpi esitykseen, mutta totta kai matkan aikana tapahtui karsimistakin jonkin verran. Loimme muun muassa uusia hahmoja vielä ihan viimeisillä viikoilla, kertovat kaksi käsikirjoittajista Sakari Pelkonen ja Tuukka Määttänen.

Käsikirjoituksen näkeminen lavalla nostaa helposti myös tunteet pintaan.

- Ensi-illassa tuli tippa linssiin kun tajusi että vitsit iskevät ihmisiin vaikka ne ovat jo vanhoja meille, kertoo Sakari Pelkonen.

Näyttely speksissä on itsensä haastamista

Speksi on interaktiivista teatteria, eli yleisö saa osallistua. Ohjaaja Johanna Perttusen mielestä yleisöä voi speksissä pitää jopa roolitettuna. Samoin Perttusen mielestä speksin kaltainen teatteri voi olla näyttelijälle haastavampaa kuin tavallinen teatteri.

- Lavalla täytyy olla koko ajan hereillä, kun yleisö saattaa omstarttia huutaessaan heittää ihan mitä vaan. Harvoin teatterissa ollaan näin vuorovaikutuksessa yleisön kanssa, kertoo Perttunen.

Speksi vaatiikin näyttelijältä rohkeutta ja uskallusta tehdä kaikkea.

- Pidän siitä että speksissä pääsee haastamaan itseään. Speksistä saa valmiudet myös muualle elämän osa-alueisiin. Tästä saa esimerkiksi sanavalmiutta ja tilannevalmiutta, kertoo ensimmäistä kertaa speksissä näyttelevä Jonna Määttä.

Pääosaa speksissä näyttelevä Jeremias Kontio pitää interaktiivisuutta speksin suolana.

- Näyttelijänä ne uudet kohtaukset ovat niitä hauskimpia tehdä. Jos niitä omstartteja ei huudeta niin tämä muuttuu hyvin kaavamaiseksi teatteri-esitykseksi, kertoo Kontio.