Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.5.2015
ToveRogstad_ToDisappear

Vaihto-opiskelijan ikävästä kasvaa vahvempi identiteetti

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa opiskelee vuosittain useita vaihto-opiskelijoita. Toisille ero perheestä ja ystävistä on ensimmäinen, eikä turhautumisiltakaan vältytä. Aika on kuitenkin ikimuistoinen kokemus, johon palataan vielä vuosien päästä. Tämän kevään vaihto-opiskelijoiden yhteinen voimanponnistus on Kairos-näyttely.

Teksti ja kuva: Sanna Lindén

– Minulle oli uutta asua monikulttuurisessa ympäristössä, jossa asui monien eri alojen opiskelijoita. Teki hyvää tutustua myös sellaisiin ihmisiin, jotka eivät opiskele taidealaa, summaa animaatio-opiskelija Tove Rogstad.

Ruotsalainen Rogstad opiskelee taidealaa Norjassa. Taideakatemiassa vietetyt kevätkuukaudet olivat hänelle kokonaisvaltaisesti hauskaa aikaa.  Kokemus on ollut inspiroiva, vaikka hän ei kotiinlähdön kynnyksellä vielä osaakaan täsmällisesti sanoa, miten.

– Se ottaa aikansa, mutta olen varma, että se on jotakin hyvää, Rogstad tuumii.

Rogstad solahti mutkattomasti suomalaisten opiskelijakollegoidensa joukkoon, jotka pitivät hänestä hyvää huolta. Kaikille uuteen kulttuuriin sopeutuminen ei käy kuitenkaan nopeasti. Espanjalainen Maria Úbeda koki, ettei lukukausi riitä.

– Tammikuussa tuntui siltä, että on paljon aikaa uuden kulttuurin kokemiselle. Se aika ei kuitenkaan riitä oman elämän rakentamiseen uuteen ympäristöön. Vasta lopussa oma paikka löytyi, pohtii Úbeda.

Vieraassa kulttuurissa kaivataan kavereita

Taideakatemian kuvataiteen lehtori Renja Leino pohtii, että vaihtoon tulevien opiskelijoiden pitäisi tutustua paitsi taideakatemialaisiin myös muihin vaihdossa oleviin opiskelijoihin. Viidessä kuukaudessa ehtii tulla koti-ikävä, ja sosiaalista tukea kaivataan paikallisten nuorten arkisista puuhista.

Kairos on ensimmäinen vaihto-opiskelijoiden yhteisnäyttely, ja nyt suunnitellaan vastaavaa syksyn vaihto-opiskelijoille. Näyttelyn takana oli myös ajatus siitä, että Taideakatemian eri koulutuksissa opiskelevat vaihto-opiskelijat tutustuisivat paremmin toisiinsa yhteisen päämäärän kautta.

– Sosiaalinen integroituminen koulussa ja vapaa-ajalla erilaisiin ryhmiin on tärkeää.  Sen lisäksi heille, taidekoulujen kasvateille, on tärkeää saada julkinen näyttö taiteellisesta edistymisestään, painottaa Leino yhteisnäyttelyn merkitystä.

Taideakatemian vaihto-opiskelijat tulevat useimmiten Erasmus-ohjelman kautta. Suosituin aika on kevätlukukausi, mutta syksyllekin on tulijoita. Vaihto-opiskelijoiden arki voi olla yksinäistä kurssien ulkopuolella, pimeän varsinaissuomalaisen talven keskellä. Leino kannustaa Taideakatemian opiskelijoita tutustumaan vaihto-opiskelijoihin.

– Samaa porukkaa me kaikki ollaan. Kieli ja taiteen tekotavat vaihtelevat, mutta meillä on sellainen suuri yhtenäinen kohtaamistaso: työt, joita teemme, kuvailee Leino.

Turkuun yleensä ensimmäistä kertaa tulevat vaihto-opiskelijat voi ottaa mukaan uimaan, Ruissaloon kävelylle tai illanviettoihin. Samalla oppii omasta kulttuurista, kun kuulee siitä ulkomaalaisen näkökulmasta. Vastavuoroisesti tutustuu vierailevan opiskelijan kulttuuriin, ja parhaassa tapauksessa syntyy loppuiän kestävä ystävyyssuhde.

Parasta taidekoulussa on henkilökohtainen ohjaus

Espanjaan pian palaava Úbeda arvostaa sitä, että hän on saanut Taideakatemiassa läheistä ja yksilöllistä ohjausta. Omassa yliopistossa Valenciassa kun on satoja opiskelijoita.  Kevätlukukausi oli hänelle myös monenlaisen kasvun aikaa. Hän kertoo valinneensa myös muiden  taidealojen kursseja laajentaakseen osaamistaan.

– Kasvoin vaihdon aikanani paitsi taiteilijana myös yksilönä. Olen oppinut itsenäisemmäksi ja tuntemaan itseni paljon syvällisemmin, Úbeda kertoo.

Leino on samoilla linjoilla siinä, mitä eri vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia Taideakatemia tarjoaa opiskelijan ilmaisulle.

– Kannustamme omia opiskelijoitammekin kokeilemaan, venyttelemään omia rajojaan. Nyt jos koskaan pitää kokeilla todella turvallisessa ympäristössä, hän kannustaa.

Kairos-näyttelyyn osallistuneet vaihto-opiskelijat

Adéla Bachtíková (Applied and Advertising photography), Czech Republic - Faculty of Art and Design, JEP University in Ústí and Labem

Tanya Cruz (Fine Art), England – Falmouth University

Tove Rogstad (Animation), Sweden – Volda University College, Norway

María Úbeda (Fine Art), Spain – Faculty of Fine Arts, Polytechnic University of Valencia

Tereza Vlasáková (Applied and Advertising Photography), Czech Republic - Faculty of Art and Design, JEP University in Ústí nad Labem