Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.5.2015

Ennen olin ujo, nyt olen rohkea

Kohtaamisia-hankkeessa harjoitettiin maahanmuuttajien työelämävalmiuksia animaation, teatterin ja elokuvan keinoin. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian hankkeen tavoitteena oli tukea ja kannustaa maahanmuuttajia tunnistamaan oman osaamisensa ja antaa rohkeutta ja itsevarmuutta työnhakuun.

Teksti: Vesa Siltanen. Kuva: Jenny Mäkinen.

Tammikuussa 2014 alkaneen Kohtaamisia – Rohkeutta maahanmuuttajien työnhakuun taiteen keinoin hankkeen päätösseminaari järjestettiin huhtikuussa. Projektipäällikkö Marika Leinonen-Vainio on hankkeeseen tyytyväinen.

Hankkeen käynnistyessä olimme määritelleet hyvin tarkkaan kolme osatavoitetta, jotka kaikki saavutimme. Maahanmuuttajien osaaminen on vahvistunut, ja tekemiemme videoiden kautta saadaan maahanmuuttajien työnhakuun liittyviä ongelmia ja teemoja katsojille tunnetuksi, Leinonen-Vainio toteaa.

Seminaarissa nähtiin viisi työnhakutilanteista kertovaa piksillaatioanimaatiota, jotka toteutettiin hankkeen aikana. Animaatiot valmistuivat Taideakatemian opiskelijoiden ja maahanmuuttajanuorten yhteistyönä, ja ne pohjautuivat maahanmuuttajien omiin tarinoihin.

Enemmän ja parempaa suomen kielen opetusta

Myös animaatiotyöpajoihin osallistuneet maahanmuuttajanuoret olivat hankkeeseen tyytyväisiä. Hersh Hameed Ali on kiinnostunut valokuvaamisesta ja näyttelemisestä, joten Fighting For Work animaation työstäminen oli hänelle miellyttävä kokemus. Ali toivookin työllistävänsä itsensä tulevaisuudessa valokuvaamalla. Kohtaamisia antoi hänelle rohkeuden lisäksi myös konkreettista apua.

Olen esimerkiksi oppinut tekemään työnhakulomakkeita ja työsopimuksia, Ali kertoo.

Fighting for work animaation teema on kotoutumisvaiheessa oleville maahanmuuttajille hyvin läheinen ja tärkeä. Hyvä suomen kieli on monella työtä hakevalla maahanmuuttajalla kynnyskysymys, vaikka osaamista muuten löytyisikin.

Haluaisin olla nuorisotyönohjaaja, mutta siihen tarvitaan hyvä suomen kielen taito. Minulle suomi on vielä vähän vaikeaa, toteaa Daniel Romero Agurto.

Yksi tavoitteistamme oli antaa työnhakijalle rohkeutta toimia myös ilman hyvää kielitaitoa. Viestiä voi muillakin tavoin kuin puhumalla, sanoo Leinonen-Vainio.

Hankkeet alkusysäys parempiin työtapoihin

Animaatioiden lisäksi Euroopan kotouttamisrahaston rahoittamassa hankkeessa harjoiteltiin työelämävalmiuksia dokumenttielokuvan, forum-teatterin sekä erilaisten simulaatioiden avulla. Päätösseminaarissa julkistettiin myös hankkeen työpajoja ja toimintamalleja yhteen kokoava julkaisu Ennen olin ujo, nyt olen rohkea.

Taideakatemian suomen kielen lehtorin Ilona Tanskasen toimittama Ennen olin ujo, nyt olen rohkea on saatavilla sekä painettuna että verkkojulkaisuna. Painetun julkaisun mukana on DVD, johon on koottu hankkeessa toteutetut tarinalähtöiset dokumentit sekä animaatiot. Verkkojulkaisu sisältää vastaavasti linkkejä animaatioihin ja katkelmiin teatteriesityksistä.

Julkaisu ja hankkeen yhteydessä valmistuneet audiovisuaaliset materiaalit ovat tarkoitettu työkaluksi kotoutumisvaiheessa olevien työtä hakevien maahanmuuttajien kanssa työskenteleville. Lisää apuja kuitenkin kaivataan.

Tarvittaisiin lisää matalan kynnyksen auttajia, joita lähestyä helposti ja pienissäkin asioissa. Ei ainoastaan työllistymisessä vaan myös kotouttamiseen, elämisen pieniin perusasioihin liittyvissä kysymyksissä, sanoo Leinonen-Vainio.

Tällaiset hankkeet ovat hyviä koordinoimaan ja antamaan avulle alkusysäyksen. Toivon mukaan uudet työtavat sitten juurtuvat ja jatkojalostuvat.