Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.6.2015

Turun ja Satakunnan AMK-opiskelijat kokoontuivat Seaside Industry Park -ideapajaan

Turun ja Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijat kerääntyivät yhdessä pohtimaan Rauman Seaside Industry Parkin tulevaisuutta. Seaside Industry Park on entiselle telakka-alueelle rakentuva raskaan teollisuuden teollisuuspuisto, joka pyrkii laajentamaan yrityskantaansa ja tuomaan alueelle paljon uusia työpaikkoja.

Teksti: Eric Harrison ja Joel Koponen, jotka ovat Turun AMK opiskelijoita ja toimivat harjoittelijoina Resurssitehokas liiketoiminta tutkimusryhmässä

ldeoita ja uutta ajattelua houkuteltiin esiin kolmen päivän ideapajassa, johon kuului reilusti luovaa ryhmätyötä noin kahdenkymmenen opiskelijan kesken. Tämä joukko sisälsi kirjavan kattauksen niin nuoria ensimmäisen vuoden opiskelijoita kuin jo vuosikymmeniä työelämässäkin olleita, ja heitä ohjasti Satakunnan ammattikorkeakoulun yliopettaja Niko Kandelin yhdessä  lehtori Teppo Lundellin kanssa.

Ideointi ja työskentely suoritettiin lähes täyden työpäivän pituisissa intensiivisissä kontaktisessioissa minuuttiaikataulun puitteissa. Päivät koostuivat pääasiassa erilaisista ajatusten herättelyistä, ideoiden suunnittelusta ja esitysten harjoittelusta.

Ensimmäisenä päivänä ryhmä kävi tutustumassa Seaside Industry Parkin toimintaan Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy:n Jenni Mäenpään johdolla. Toisena päivänä aloitettiin työstämään varsinaisia ideoita jotka tultaisiin esittämään Jennille seuraavana päivänä. Ideat olivat laaja-aiheisia, toiset keskittyivät organisaatioon, toiset uusiin ideoihin ja toiset brändäykseen.

Pitchauksessa mitattiin kiteyttämisen taidot

Toinen päivä päättyi kahvila-aiheiseen pitchausharjoitukseen. Pitchauksessa esitetään "pitch", eli esitys jossa ideana on saada kohde vakuuttuneeksi ideasta lyhyessä ajassa, korkeintaan neljässä minuutissa. Hyvänä runkona pitcheille toimii NABC (Need, Approach, Benefits, Competition) eli Tarve, Lähestymistapa, Hyödyt ja Kilpailu. Hyvässä pitchissä nämä kohdat esitellään lyhyesti ja vakuuttavasti.

Ideapaja huipentui yrityspuiston hallissa pidettyihin hissipuheisiin, joita oli kuuntelemassa pajalaisten lisäksi Jenni Mäenpää ja Länsi-Suomi -lehden toimittaja, joka kirjoitti tilaisuudesta artikkelin. Artikkelissa haastateltiin pajalaisia ja esiteltiin heidän tulevaisuuden visioitaan, joihin kuului muun muassa laivojenpurkulaitos robotisoidun jätteenlajittelun kera ja yhteistyö nesteytettyä maakaasua tuottavan terminaalin kanssa. Suurelle alueelle kaavailtiin myös toimivampaa tiedonkulkujärjestelmää ja "experimental studiota", jossa uusia tuoteideoita ja niiden prototyyppejä voisi testata pienessä mittakaavassa.

Ideapaja toteutettiin osana Kolmiloikalla vaihtovirtaa -hanketta, jossa hahmotellaan lounaisrannikolla toimiville Turun ja Satakunnan ammattikorkeakouluille yhteistyötä eri muodoissa.  Hankkeella on nimensä mukaisesti kolme ulottuvuutta: alueellinen, kansallinen ja kansainvälinen. Ensimmäinen loikka testaa ja kehittää erilaisia tapoja valjastaa opiskelijoiden innovointivoimaa alueen yritysten käyttöön – aivan kuten Raumallakin tehtiin. Laajemmassa kuvassa Kolmiloikka ja sen toimintamuodot ovat osa Turku AMK:n ja SAMKin CoastAL-yhteistyötä (www.coastal.fi).