Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.6.2015

Paikalliset neuvojat työskentelevät sanitaatio-olojen parantamiseksi Swazimaassa

Hiljattain Suomessa piipahtanut Wandile Dlamini kertoo uusiin sanitaatioratkaisuihin kohdistuvan epäilyjä kotimaassaan Swazimaassa. Turun AMK on ollut toteuttamassa useiden vuosien ajan hankkeita, joissa sanitaatio-oloja ja tietoisuutta pyritään parantamaan.

Teksti: Martti Komulainen
Kuvat: Jonna Heikkilä ja Terhi Hytönen

Kehityskysymysten asiantuntijajärjestö Kepa ry:n Suomeen kutsuma Wandile Dlamini Swazimaasta, eteläisestä Afrikasta, oli toukokuussa täydentämässä projektiosaamistaan Suomessa. Vierailut järjestöissä ja yrityksissä toivat Swazimaan sanitaatiohankkeissa työskentelevälle "sanitaatioekspertille" lisää taitoa ja osaamista rahoituksen hankkimiseen ja projektihallintaan. Ensi kertaa Suomessa vieraileva Dlamini vaikuttui täällä tapaamastaan tehokkuudesta ja toisaalta avuliaisuudesta.

Uusien sanitaatioratkaisujen omaksuminen vie aikaa

Wandile Dlamini työskentelee neuvojana Swazimaan kuivasanitaatio- ja jätehuoltohankkeessa, jonka tarkoituksena on parantaa Afrikan kaakkoiskulmassa sijaitsevan Swazimaan sanitaatio-oloja ja -osaamista. Puutteellinen sanitaatio on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa merkittävä ongelma aiheuttaen terveysriskejä. 

Hankkeissa  asukkaille tarjotaan mahdollisuutta hygieenisiin sanitaatioratkaisuihin rakentamalla ja kunnostamalla kuivakäymälöitä. Hankkeisiin liittyvät olennaisena osana koulutus sanitaatiosta, jätehuollosta ja harmaan veden hyötykäytöstä sekä tutkimus- ja kehitystyö kuivakäymälöiden teknisestä ja kulttuurisesta soveltuvuudesta, tarvittavasta koulutuksesta ja eduista mm. kotipuutarhaviljelyssä.

Dlamini kuvaa uusiin kuivakäymäläratkaisuihin kohdistuvan epäilyjä. -Uusien käytäntöjen omaksuminen vie aikaa, hän toteaa. Hankkeen tavoitteena on myös edistää käymäläjätteen hyödyntämistä lannoitteena. Tähän etenkin sisältyy ennakkoluuloja, joiden hälventämiseen tarvitaan koulutusta, valistusta sekä havainnollistamista käytännössä. Swazimaan sanitaatio- ja jätehuoltohankkeissa ne näyttelevät keskeistä roolia kuten myös paikallisten asukkaiden osallistaminen.

Kuivasanisaatio- ja jätehuoltohankkeen vastuutahona toimii Käymäläseura Huussi ry ja käytännön toteuttajana lisäksi Turun ammattikorkeakoulu sekä Swazimaassa useita toimijoita. Hanketta rahoittaa Suomen ulkoasiainministeriö.

Tarkemmin Swazimaan kuivasanisaatiohankkeesta