Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.10.2015

Opotkin haluaa opiskella Turus

Turun alueen korkeakoulujen perjantaina 9.10.2015 järjestämä infopäivä lukioiden opinto-ohjaajille sujui hyvässä hengessä. Asiaa korkeakoulujen tarjonnasta oli paljon ja se pureskeltiin pieniksi, informatiivisiksi paloiksi. Yhdellä suulla todettiin, että Turussa olisi kiva aloittaa opinnot uudelleen.

Tälläkin hetkellä Turussa opiskelee jopa noin 40 000 opiskelijaa. Mukana esittelemässä opoille ajankohtaista tarjontaansa olivat Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu sekä Novian, Humakin ja Diakin Turun yksiköt. Kaikki yhdessä, yhteistyössä.  Opojen tehtävänä onkin nyt perehtyä siihen, että toisen asteen opiskelijat saavat oikeat tiedot tulevasta koulutustarjonnasta.

opoinfo2015_2.jpg
Tilaisuuden avasi Turun kauppakorkeakoulun kuoro Cantus Mercurialis.

Turun kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman johdatteli opoja päivän teemaan ja Turun seudun kehittämiskeskuksen johtaja Niko Kyynäräinen löi vielä lisää löylyä Turun ja korkeakouluopintojen puolesta.

opoinfo2015_3.jpg
Pekka Sundman toivotti vieraat tervetulleeksi ja kertoi puheessaan mm. Turun kaupungin ja korkeakoulujen Ready, Study, Go Turku (RSGT) -yhteistyöstä, jonka mahdollistamana myös tämä yhteinen opojen infopäivä toteutettiin.

Turun kuuden korkeakoulun koulutustarjonta on erittäin laaja ja erilaisia koulutusmahdollisuuksia valtava määrä. Koulutustarjontaa esitellessä todettiinkin, että helpompi on kysyä, mitä Turussa ei voi opiskella kuin luetella koko tarjonta. Yhteensä satojen hakukohteiden joukosta jokainen korkeakoulu nosti esiin muutaman opiskeluvaihtoehdon. Näissä esimerkeissäkin näkyi opiskelumahdollisuuksien laaja skaala, aina kansatieteestä merikapteenikoulutukseen. Lyhyitä esittelyitä saatiin kuulla myös teologiasta, biokemiasta, informaatiotutkimuksesta, myyntityöstä, meritekniikasta, yhteisöpedagogiikasta ja viittomakielen tulkkauksesta.  

opoinfo2015_4.jpg
Niko Kyynäräinen kertoi puheenvuorossaan, mihin Turun korkeakouluista valmistuneita työelämässä tarvitaan ja esitteli Turun seudun kehittämisen tulevaisuuden suunnitelmia.

 

Opiskelijavalintoja uudistetaan

Korkeakoulujen opiskelijavalintoja on uudistettu vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa muun muassa otettiin käyttöön korkeakoulujen yhteinen valtakunnallinen yhteishaku. Nyt käynnissä olevassa toisessa vaiheessa korkeakoulut velvoitetaan varaamaan yhteishaun hakukohteissa riittävä määrä aloituspaikkoja ensikertalaisille. Lisäksi EU/ETA alueen ulkopuolella korkeakoulukelpoisuuden tuottavan tutkinnon suorittaneilta peritään jatkossa hakemuksen käsittelymaksu. Myös siirto-opiskelijoiden valintoja kehitetään.

Opiskelijavalintoja uudistamalla pyritään alentamaan korkeakouluopintojen aloittamisikää, saamaan korkeakoulutukseen entistä enemmän aidosti uusia opiskelijoita sekä kohdentamaan opiskelupaikat nykyistä paremmin. Päämääränä on nopeuttaa korkeakoulutuksesta työmarkkinoille siirtymistä ja kohentaa työllisyysastetta.

opoinfo2015_5.jpg
Turku kiinnostaa aina. Tilaisuudessa oli mukana yli 100 opinto-ohjaajaa. He tulivat pääasiassa Varsinais-Suomesta, mutta myös Satakunnasta, Pirkanmaalta, Uudeltamaalta ja Hämeestä.

Korkeakoulujen edustajat kertoivat tämänhetkiset tiedot siitä, mitä opiskelijavalinnan uudistukset käytännössä tarkoittavat. Uudistuksista oli jo nyt paljon tietoa saatavilla, mutta joiltain osin uudet käytännöt tarkentuvat vielä. Ensikertalaisten kiintiöt otetaan käyttöön kevään 2016 yhteishaussa ja ne on korkeakouluissa jo pääasiassa päätetty. Turun yliopistolla ne vaihtelevat hakukohteittain 50 – 80 % välillä, kun taas Turun AMK:ssa kiintiö on aina 75 %. Kaikissa hakukohteissa kiintiöitä ei välttämättä kuitenkaan ole käytössä.

Siirtohaku koskee opiskelijoita, joilla on opiskeluoikeus korkeakoulussa, ja jotka siirtyvät toiseen koulutukseen, mahdollisesti toiseen korkeakouluun ja luopuvat samalla vanhasta opiskeluoikeudestaan. Tällä hetkellä korkeakouluilla on omat käytäntönsä siirto-opiskelijoiden valinnan suhteen ja tavoitteena onkin yhdenmukaistaa siirtohakua. Suunnitteilla on korkeakoulujen yhteinen hakuaika siirto-opiskelijoille ja haun toteuttaminen Opintopolussa.

Keskustelua tilaisuudessa herätti odotetusti ensikertalaisten kiintiöt, mutta lisäksi myös hiljattain julkaistut ammattikorkeakoulujen uudet valintaperustesuositukset. Uusien suosituksien myötä esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla otetaan käyttöön esivalintakoe, jonka perusteella hakijat kutsutaan varsinaiseen valintakokeeseen. Esivalintakoe on valtakunnallinen ja siihen ei lähetetä kutsuja erikseen. Kokeen sisällöstä ei ollut vielä tarkempia tietoja saatavilla.

Kevään 2016 yhteishaussa olevien hakukohteiden yksityiskohtaiset valintaperusteet julkaistaan Opintopolussa viimeistään lokakuun loppuun mennessä. Opintopolussa ensikertalaisten kiintiöt ilmoitetaan paikkamäärinä, ei prosenttilukuina.

 

Tutustumista Turkuun

Asiapitoinen päivä päättyi mielenkiintoisesti, sillä harva opinto-ohjaaja oli aikaisemmin tutustunut esimerkiksi komentosiltasimulaattoriin. Turkulaisiakin innostanut kiertoajelu ”Turku meren äärellä” vei nimittäin opot jokirannan kautta Turun linnan lähettyville ja satamaan. Kiertoajelu huipentui vierailuun Aboa Maressa, jossa koulutetaan muun muassa Novian merikapteeneja. Juttua ja katseltavaa riitti myös akateemisella kävelyllä Turun yliopiston ja Åbo Akademin kampusalueilla.

Kuvia kiertoajelulta:

Opiskelukaupunkina Turku taitaa olla Suomen paras?

 

Opinto-ohjaajien infopäivän materiaalit löydät täältä: turkuamk.fi/opoille

(Videot esityksistä ja osa materiaaleista lisätään sivuille viikon 42 aikana.)

Turku haluaa olla Itämeren kiinnostavin kaupunki. Turun kuudessa korkeakoulussa opiskelee noin 40 000 opiskelijaa – joka neljäs turkulainen on korkeakouluopiskelija tai korkeakoulun asiantuntija. Tavoitteena on, että Turku on Itämeren innostavin opiskelukaupunki, jossa on hyvä asua, työskennellä ja yrittää valmistumisen jälkeen.

Ready, Study, Go Turku (RSGT) -toimintaa toteuttavat yhteistyössä Turun kaupunki, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun AMK, Novia, Humak ja Diak, opiskelija- ja ylioppilaskunnat sekä elinkeinoelämän edustajat.