Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.10.2015

Skarpataan eikä sählätä

Liikennevalot auttavat ylittämään vilkasliikenteisen kadun. Ammattikorkeakoulussa liikennevalot, ei vaan laatu tarkoittaa sitä, että kaikki toimivat sovittujen sääntöjen, yhteisten tavoitteiden mukaisesti. Kun suunta on selvillä, ei asioita jankata moneen kertaan uudelleen. Kadun yli mennään vauhdilla ja kaikki samaan suuntaan.

Teksti ja kuva: Anne Lehikoinen
Kuvassa TUOn toiminnanjohtaja Anna Mäkipää

Laatutyö tarkoittaa AMK:ssa eteenpäin vievän suunnan lisäksi pyrkimystä erinomaisiin tuloksiin strategian määrittelemillä alueilla.

Ensi vuoden alussa Kansallisen korkeakoulujen arviointikeskuksen eli KARVIn Turun AMK:ssa toteuttama auditointi selvittää, miten Turun AMK:n toiminta toteutuu käytännössä. Samalla mahdolliset parannustarpeet tulevat esiin. 

Ammattikorkeakoulussamme toimii eri tulosalueiden asiantuntijoista sekä opiskelijoiden edustajista koostuva laaturyhmä, joka on kuluvan syksyn aikana patistanut talon väkeä dokumentoimaan toimintaansa ja edistämään hyvien käytänteiden leviämistä. Laaturyhmän puheenjohtajana toimii lehtori Antonella Storti.

Opiskelijat merkittäviä toiminnan kehittämisessä

AMK:n laaturyhmä arvioi muun muassa eri menettelyiden toimivuutta. Opiskelijoiden kannalta kaikki talon sisäinen kehittämistyö on tietenkin tärkeää, jotta opiskelu sujuu mutkitta ja parantamiskohteet tunnistetaan ajoissa.

– Kun toimitaan laadukkaasti, niin sählätään vähemmän. On tärkeää puuttua asioihin heti, jos jokin asia vaatii korjaamista, napauttaa opiskelijakunta TUOn edustajana AMK:n laaturyhmässä toimiva Anna Mäkipää.

FM Anna Mäkipää toimii TUOn toiminnanjohtajana ja hänelle on jo ehtinyt kertyä koulutuspoliittista kokemusta sekä SAMOKin kentällä että SYL:ssä. Mäkipää on toiminut auditointitehtävissä ennenkin.

– Olin mukana auditointiryhmän jäsenenä Tampereen yliopiston uusinta-auditoinnissa, joten olen tottunut seuraamaan näitä laatuasioita. Opiskelijoiden rooli tässä on mielestäni hyvin tärkeä, sillä heillähän on paras tieto opiskelusta. Jotta toimintaa voidaan parantaa, on seurattava säännöllisesti ja tarkasti toiminnan toteutumista, huomauttaa Anna.

Hänestä laatu opiskelussa on muun muassa sitä, että ”opiskelija tietää mitä tekee tai mistä tiedon saa”. Opiskelijan on myös tunnistettava vaikutuskanavat silloin kun hänestä jokin opiskeluun liittyvissä asioissa vaatii muutosta.

– Viime vuonna Turun AMK:ssa toteutettu organisaatiomuutos oli perusteltu. Toimintaa pitää luonnollisesti tarkastella jatkuvasti ja kaikki hälytysrajat on tunnistettava ajoissa.

Opiskelijoiden on tärkeä saada samanveroista kohtelua joka puolella taloa, painottaa Anna. Hän muistuttaa myös, että ellei auditointeja olisi, voisi käytännön laaduntarkkailu jäädä arjen muka-kiireissä tekemättä.

– Opiskelijoissa on valmiutta ja intoa; meiltä löytyy kyllä aktiivisia tyyppejä muuttamaan maailmaa, lupaa Anna Mäkipää. Haluamme olla mukana muuttamassa laatutyön mörköä kivaksi kaveriksi ja yhteisön jäseneksi, hän lisää.

Turun AMK auditoidaan 19.–21.1.2016.