Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.12.2015

Insinööriopiskelijoiden tuotteet kiinnostivat ICT-Cityssä

Turun ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijat osallistuivat syksyn kuluessa tuotekehityskurssille. Kurssin aikana he ovat kehitelleet tuotteita ja ideoita, joilla olisi tuotekehitykseen asti päästessään mahdollista helpottaa ihmisiä erilaisissa arkeen liittyvissä ongelmissa.

Tuote on pitänyt ideoida, suunnitella ja toteuttaa alusta alkaen. Nyt syksyn rupeama oli takana, ja ICT-Cityn käytävillä näkyi tyytyväisiä tulevia insinöörejä esittelemässä aikaansaannoksiaan.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava
Kuvat: Johanna Reunanen, tutkimusassistentti


Kunkin oppilasryhmän tehtävänä oli ollut suunnitella sellainen laite tai palvelu, joka soveltuu mahdollisimman laajalle käyttäjäkunnalle. Lisäksi laitteen tuli olla kohtuuhintainen.

GoPro-kameranvakautin ilahdutti extreme-lajien harrastajia

Monilla opiskelijaryhmillä messuilla nyt esitellyn tuotteen kehittäminen kesti pitkään, ja takana oli mahdollisesti kymmeniä koeversioita. Paljon siis ehdittiin oppia, ennen kuin lopulliseen, tilaisuudessa esiteltyyn versioon, oli päädytty:

– Projektissa olemme oppineet mm. yhteistyön tekemistä, toteaa Matias Suihkonen pohtiessaan 12-henkisen projektiryhmänsä syksyn kuluessa toteuttamia koeversioita, joita oli yhteensä lähes kymmenen kappaletta.

– Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, hän toteaa vielä loppuun.

Tyytyväisiä olivatkin muutkin GoPro-kameranvakautinta kehittelemässä olleet opiskelijaryhmän jäsenet, joista paikalla esittelemässä olivat Suihkosen lisäksi: Mohamed Räsänen, Aleksi Salonen, Samuel Tuominen, Matti Soini, Jesse Sankala, Jani Salminen ja Saku Sormunen.

Nimensä mukaisesti kypärään tai vaikkapa moottoripyörän ohjaustankoon asennettavan vakauttimen tehtävänä oli pitää kiinnitetty kamera suorassa ja paremmin paikallaan, jolloin tärähdykset ja muut kuvausmateriaalia heikentävät seikat saadaan minimoitua.

– Nykyään mm. extreme-lajien harrastajat haluavat usein kuvata harrastustaan ja laatia materiaalista videoita. Videoiden kuvaaminen aiheuttaa kuitenkin usein haasteita, kun tärinä tekee videoon ei-toivotun "efektin". Kameranvakauttimen avulla videoista saadaan paremman laatuisia, pohti opiskelija Mohamed Räsänen.

Erityispiirteenä tuotteessa oli vielä kameran nollakulman säätö tilanteen mukaan.

– Kun vaikkapa lasketellessa laskettelijan katse on suunnattuna alaspäin ja kohti maata, voi kameran nollakulmaa säätämällä saada kameran kuvaamaan kuitenkin hiukan ylemmäs, suoraan eteenpäin, kertoo Räsänen.

Kameranvakauttimen lisäksi messuilla oli esillä 17 muun ryhmän tuotokset. Paikalla saattoi tutustua vaikkapa Mix Master –baarimikkoon, Kamakeeper-vartiointilaitteeseen tai vaikkapa Veins-vapaa-ajanviettoseuran etsimisessä auttavaa sosiaalisen median palveluun.

Tekniikan perusaineet antoivat pohjaa vaativaan suunnittelutyöhön

Monet tuotekehitysryhmät olivat toteuttaneet prototyypin pienellä budjetilla, ja useat totesivatkin, että mahdolliseen tuotantoon saakka päätyessään tuotteisiin valittaisiin huomattavasti laadukkaammat materiaalit.

– Hyvin laitteet kuitenkin protoina toimivat näillä pienenkin budjetin materiaaleilla.

Syksyn mittaisen opintojakson taustalla olivat tekniikan perusaineet (matematiikka, luonnontieteet, ohjelmoinnin perusteet), jotka antoivat pohjaa kaikkien ryhmien tuotesuunnitteluun.

Pienryhmissä toteutetun projektin aikana käytiin läpi kaikki tuotekehitysprojektin vaiheet.

– Tavoitteena on tuotekehitysprosessiin tutustuminen, sillä hyvin suuri osa insinööreistä aloittaa oman uransa elinkeinoelämän parissa jonkinlaisessa tuotekehitystehtävässä, kertoo lehtori Mauri Suhonen Turun AMK:sta.


Kaikki esitellyt tuoteideat arvioi lähiseudun elinkeinoelämän edustajista koostuva tuomaristo. Myös kilpailua seuraava yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan.

Tutustu myös Turun Sanomien juttuihin aiheesta