Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.12.2015
Osallisuudella hyvinvointia, projektiryhmä

Osallisuudella hyvinvointia -TKI-tapahtuma

AMK:n Ruiskadun kampuksella oli 10.12. Osallisuudella hyvinvointia -TKI-tapahtuma. Tapahtuma oli osa sosiaalialan TKI- ja palvelutoiminnan projektiharjoittelujaksoa. Tapahtumassa Terveys ja hyvinvointi -tulosalueen tutkimusryhmät ja eri alojen järjestöt esittäytyivät opiskelijoille.

Teksti: Joanna Airiskallio, Kati Aalto, Maija Rosten, Jonna Nikkanen ja Essi Rantalampi

Projektiharjoitteluna järjestetty tapahtuma jakaantui seminaariin ja messuihin. Messuilla eri järjestöt ja tutkimusryhmät esittelivät toimintaansa ja hankkeitaan.

Seminaarissa avauspuheenvuoron piti pastori Atte Airaksisella. Tutkimusvastaavat Hannele Lampo, Katariina Felixson, Helena Malmivirta, Camilla Laaksonen ja Eeva Timonen-Kallio kertoivat työskentelystä tutkimusryhmässä ja projektien opinnollistamisesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohankkeen edustaja oli kertomassa työstä osallisuuden edistämiseksi.

Tapahtumaa edelsivät kuitenkin monien viikkojen valmistelut.

Osallisuudella hyvinvointia -tapahtuman työstämisvaihe

Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) harjoittelu alkoi syyskuussa 2015. Valikoiduimme TKI-tapahtuma -projektiryhmään. Projektiharjoittelu oli osa TKI- ja palvelutoiminnan projektiharjoittelujaksoa.

Projektiryhmämme sai toimeksiannon koulutus- ja tutkimuspäällikkö Meeri Rusilta. Ryhmämme tapasi viikoittain koululla syksyn ajan. Lisäksi projektipäällikkömme Joanna Airiskallio tapasi viikoittain muiden ryhmien päälliköt sekä vastuuopettajat.

-       Pidimme projektin alussa palaverin, jossa Meeri Rusi kertoi tapahtumasta, tavoitteista, sisällöstä sekä odotuksista.

-       Tapahtuman piti sisältää AMK:n strategioista erityisesti osallisuutta sekä eri tutkimusryhmien hankkeiden toimintaa. Tapahtumassa tulisi yhdistää koulutus, työelämä sekä TKI-hankkeet, Airiskallio kertoo.

Toimeksiannon jälkeen jaoimme vastuualueet ja aloimme hahmotella tapahtumasuunnitelmaa. Koimme alussa hankalaksi yhdistää kaikkia asioita yhteen, mutta ohjaavan opettajan Outi Kivisen avulla pääsimme eteenpäin.

- Jo heti alussa päätimme, että tapahtuma sisältävää luento-osuuden sekä messutyyppisen tapahtuman. Tavoitteenamme oli tuoda näkyväksi sosiaali- ja terveysalan tutkimusryhmien hankkeita ja työelämäkontakteja Ruiskadun opiskelijoille, ryhmä toteaa.

Suunnitelmassa esitimme projektimme aikataulun sekä tarvittavat toimenpiteet tulevalle syksylle. Tapahtuma järjestetään 10.12.

Suunnitelmasta toteutukseen

Projektisuunnitelman valmistuttua, kävimme esittelemässä suunnitelman toimeksiantajalle. Meeri Rusi antoi lisätietoa ja ohjeita tapahtuman toteuttamiseen. Hän ohjeisti, että osallisuuden tulee näkyä vahvasti tapahtumassa.

- Otimme seuraavaksi yhteyttä tutkimusryhmien vastaaviin. Saimme lopulta kahdeksasta tutkimusryhmästä mukaan kuusi. Aloimme samanaikaisesti rekrytoida paikallisia järjestöjä sekä yhdistyksiä tapahtuman messuosastolle, muistelee Aalto.

Alussa projektityö keskittyi tapahtuman suunnitteluun ja viestintään yhteistyötahojen kanssa. Kävimme tutkimusvastaavien palaverissa sekä koulutus- ja tutkimuspäälliköiden tapaamisessa esittelemässä tapahtumaamme. Keräsimme osallistujia, suunnittelimme mainoksia sekä haalarimerkkiä, laadimme luento-osuuden ohjelmaa sekä mediakutsua.

- Tapasimme Ruiskadun viestintävastaavan muutamaan kertaan projektin aikana. Hän antoi meille hyödyllistä tietoa ja neuvoja tapahtuman markkinoinnista ja mainosten tuottamisesta. Hänen avustamanaan valmistelimme myös mediakutsun sekä mainoksen Messiin, Nikkanen mainitsee.

Muutamia viikkoja ennen tapahtumaa saimme mainokset valmiiksi ja laitoimme niitä esille koululle. Mainostimme tapahtumaa myös Facebookissa sekä sähköpostitse yhteistyökumppaneille.

- Saimme Outi Kivisen kautta lähetettyä myös kaikille Terveys- ja hyvinvointi -tulosalueen opettajille mainoksen sähköpostitse, Rantalampi lisää.

Tapahtuman lähestyessä huomiomme kiinnittyi käytännön järjestelyihin. Saimme varattua luokan, josta saisimme messuille pöytiä.

Kävimme läheisessä ruokakaupassa tilaamassa tarvikkeet kahvitarjoilua varten. Listasimme tarvikkeet, joita tulisimme tarvitsemaan ko. päivänä ja sovimme, kuka hankkisi mitäkin.

- Projekti on ollut kokonaisuudessaan haastava, antoisa ja aikaa vievä. Olemme onnistuneet monessa asiassa, mutta myös vastoinkäymisiä on ollut matkan varrella, ryhmä kommentoi.

Viestintä yhteistyökumppaneiden kanssa on ollut vaikeaa, koska vastausten saaminen sähköposteihin saattoi kestää useita päiviä.

Projektin alussa koimme hankalaksi tavoitteiden sekä koko tapahtuman sisällön muodostamisen. Emme saaneet selkeää ohjetta, vaan oikeastaan aika vapaat kädet järjestää tapahtumaa.

Projektiryhmämme toimi tehokkaasti ja yhteen hiileen puhaltaen. Jokainen ryhmän jäsen osallistui ideointiin, järjestelyihin, suunnitteluun ja toteutukseen. Käytimme työskentelyssä tehokkaasti hyväksi jäsenten vahvoja puolia sekä aikaisempaa kokemusta.

On ollut ilo työskennellä tässä ryhmässä

-       Olemme oppineet projektityöskentelyä ja viestintää. Saimme projektin aikana paljon uutta tietoa Ruiskadun sisäisistä toiminnoista ja hankkeista. Olemme lisäksi verkostoituneet ja saaneet uusia yhteistyökumppaneita. 

-       Kiitokset ohjaavalle opettajallemme Outi Kiviselle ja Tasokkaan Noora Aittalalle kaikesta tuesta ja avusta, sanoo Joanna.

-       Tapahtuma onnistui mielestämme hyvin, muutamista vastoinkäymisistä huolimatta ja oli mukava saada hyvää palautetta niin opiskelijoilta kuin yhteistyökumppaneiltakin, Maija kertoo.

”Tapahtuma oli kaikin puolin tarpeellinen ja hyvä idea. Ihmisillä oli kiinnostusta ja aikaa jutustella ja erittäin hyviä teemoja nousi esiin sekä ideoita mahdollisista yhteistyökuvioista. On hyvä tuoda yhteen sekä opiskelijat, että ammattilaiset”. Monipalvelukeskus Tsempin palaute

Palautelomakkeen täyttivät 90 kävijää ja heistä 78 toivoi vastaavaa tapahtumaa uudelleenkin. Tapahtuman ajankohdan aikaistaminen voisi lisätä osallistujamäärää ja projektiryhmässä voisi olla eri alojen opiskelijoita, jolloin tapahtumastakin voisi saada monialaisemman.

Kaiken kaikkiaan meille jäi tapahtumasta hyvä mieli ja olemme ylpeitä projektiryhmästämme!

Projektipäällikkö Joanna Airiskallio
Varaprojektipäällikkö, talousvastaava Kati Aalto
Sihteeri Maija Rosten
Viestintävastaava Jonna Nikkanen
Markkinointivastaava Essi Rantalampi