Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.1.2016
Hasic, opinnäytetyö

Turun alueen ulkokuntolaitteiden käyttäjät saivat laiteoppaan

Fysioterapian opiskelija Marina Manderoos teki opinnäytetyönään ikääntyneille suunnatun ulkokuntolaitteiden käyttöoppaan. Opas on niille Turun alueen ulkoilualueille, joissa on ulkokuntolaitteita. Turussa on 22 ulkoilupaikkaa ympäri kaupunkia. Ohjeet laitteiden käyttöön puuttuvat. Opas tuli tarpeeseen.

Fysioterapian opiskelija Marina Manderoos teki opinnäytetyönsä HASIC-projektissa. Lehtori Maija-Liisa Aronpää ja yliopettaja Pirkko Routasalo rekrytoivat hänen projektiin. Tarve oppaasta tuli esiin heidän tutustuessaan Turun alueen ulkoilualueisiin.

- Aihe on kummunnut esiin palavereissa Turun kaupungin yhteyshenkilöiden kanssa. He ottivat idean ilolla vastaan, joten päätös oppaan tekemisestä oli helppo, HASIC-hankkeen projektipäällikkö Katariina Felixson kertoo.

Liikunnan tulisi olla osa arkipäivää

Oppaan työstäminen alkoi vertaisryhmään tutustumisella. Manderoos osallistui vertaisohjaajien eli mentoreiden valmennukseen. Hän teki heidän kanssaan paljon yhteistyötä. Opas esitettiin ryhmälle ja testattiin heidän käytössään.

Opas jaetaan mentoreille ja Turkuun hyvinvointitoimialan toimistoon ja ikääntyneille suunnattuihin hyvinvointikeskuksiin: Ruusukortteliin ja Lehmusvalkamaan. Lisäksi se toimitetaan Kaarinaan ja on saatavilla myös sähköisessä muodossa.

- Opas sopii kenelle tahansa ikään katsomatta, mutta se on ensisijaisesti suunnattu ikääntyneille, Manderoos toteaa.

- Ihmisen lihasmassa alkaa hitaasti vähentyä 30 ikävuoden jälkeen. Tämän jälkeen on tärkeää pysyä aktiivisena ja pitää yllä lihasvoimaa. Se hidastaa lihasmassan vähenemistä. Lihasvoimaharjoittelu on tärkeää kaikenikäisille aikuisille, painottaa Manderoos.

- Oppaaseen haluttiin monipuolisesti ja lyhyesti tietoa liikunnan vaikutuksista terveyteen. Tieto motivoi liikkumaan. Tietopohja on koottu opinnäytetyön viitekehyksestä tiivistettynä.

Fyysinen aktiivisuus on tärkeää ja nyt opasta voi hyödyntää aktiivisuuden lisäämiseksi.

- Mentorit olivat orientoituneita liikuntaan. On kuitenkin muistettava, että se ei ole koko totuus. Mentoriryhmä oli aktiivinen jo entuudestaan, kaikki eivät ole.

- Kun harjoittelu saadaan ujutettua arkipäivän toimintojen sekaan, todennäköisyys jatkuvuudelle on suurempi. Esimerkiksi kauppareissulla voi poiketa kuntoilemaan. Tämä ei koske vain ikääntyneitä, vaan pätee kaikkiin ikäryhmiin, muistuttaa Manderoos.

Manderoos totesi, että työskentelyssä plussaa oli vanhustyö. Hänellä ei ollut ikääntyneistä kokemusta, mutta tämän jälkeen on jonkin verran.

- Opinnäytetyösuunnitelman esittelyssä selvisi, että kyseessä on laaja, kansainvälinen hanke. Yhteistyön laajuus eri ihmisten kanssa yllätti positiivisesti ja oli työskentelyn vahvuus.

- Aion hyödyntää kokemusta jatkossa. Terapiaan voi lisätä toiminnallisuutta ulkokuntolaitteiden avulla. Ulkokuntolaitteet mahdollistavat erilaisia variaatioita lihasvoiman harjoittamiselle. Voin hyödyntää niitä omassa terapiatyöskentelyssä, hän miettii tulevaisuutta.

Opiskelija mukana hankkeessa

Projektissa tehtävä opinnäytetyö vaatii ohjaajia niin projekti- kuin opinnäytetyönäkökulmista. Aronpää, Routasalo ja Mika Arvola toimivat Manderoosin ohjaajina projektin osalta.

- Meillä on ollut hyviä opinnäytetyön tekijöitä. He ovat hyvin edustaneet projektia. Pitää muistaa kuitenkin, että opiskelijat vasta opettelevat näitä tehtäviä, toteaa Felixson.

- Opiskelijat käyvät projektin kokouksissa. He esittelevät siellä työnsä suunnitelman ja tuloksia. Samalla he saavat tietää hankkeesta.

Projektissa on mukana opinnäytetyön tekijöitä, projektityöntekijöitä, harjoittelijoita tai opiskelijoita tekemässä yksittäisiä pieniä juttuja. Opinnäytetyön tekijöiden löytäminen on ajoittain hankalaa, kun ei tiedä, missä koulutusohjelmassa milloinkin on aika hakea.

Ikäihmiset suhtautuvat hyvin opiskelijoiden mukana oloon. Heiltä tulee positiivisia kommentteja yhteistyöstä.

- Opiskelijoista on projekteissa valtava hyöty. Rekrytoinnissa on oma vaivansa, mutta hyöty on moninkertainen.

- Jos opiskelija haluaa mukaan projektiin, löytyy aina jotain tehtävää. Tässä talossa on hirveä määrä osaamista opiskelijoiden muodossa, miettii Felixson.

HASIC-projekti

HASIC on kansainvälinen projekti, jossa on partnereita Unkarista, Saksasta, Hollannista, Espanjasta, Virosta, Norjasta ja koordinointi Suomesta. Suomessa mukana ovat Turun kaupungin hyvinvointitoimiala, Senioripysäkki – Turun kaupunkilähetys ja Kaarinan kaupungin Vinkki – ikäihmisten neuvonta.

Projektissa tuetaan yli 65-vuotiaiden hyvinvointia ja osallisuutta. Erityistä huomiota kiinnitetään ikäihmisten terveelliseen ruokavalioon, riittävään fyysiseen aktiivisuuteen, kohtuulliseen alkoholin käyttöön sekä sosiaaliseen vuorovaikutukseen.

Koulutuksen, vertaisryhmätoiminnan, verkkopalvelun ja alueellisen palvelujärjestelmän kehittämisen keinoin pyritään vaikuttamaan positiivisesti ikääntyneiden hyvinvointiin ja osallisuuden lisäämiseen. Tulossa on myös ikäihmisten käyttöön ikääntymistä käsittelevä sähköinen alusta.