Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.4.2016

Sähköherkkyys johtaa usein toimintakyvyn alentumiseen

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan sähköherkkyys voi johtaa toimintakyvyn alentumiseen. Suomessa sähköherkkyyttä pidetään toiminnallisena häiriönä, joka invalidisoi ja aiheuttaa eriasteista toimintakyvyn heikentymistä.

Uusi julkaisu  ”Kymmenen vastausta sähköherkkyydestä” antaa ajantasaista tietoa sähköherkkyydestä: mitä se on, mitä mieltä eri toimijat siitä ovat ja miten oireita voidaan lieventää. Aihetta on jo vuosien ajan tutkinut Turun AMK:n Marjukka Hagström, ja julkaisu on laadittu yhteistyössä Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden kanssa. Se  on suunnattu sähköherkille, heidän läheisilleen ja heitä terveydenhuollossa kohtaaville.

Ympäristön saavutettavuus ja sosiaalinen tuki – arjen keskeisimmät haasteet

Turun ammattikorkeakoulussa toteutettiin kyselytutkimus, jonka tulosten mukaan sähköherkkien arkea haittaa sosiaalisen tuen puute ja asuin- ja elinympäristön heikko saavutettavuus. Tutkimukseen vastanneista sähköherkistä 48 % kuvaili omin sanoin, että he saavat tyypillisesti oireita isoissa kauppakeskuksissa ja marketeissa. Sähköherkistä 35 % kertoi, että langattomien verkkojen ja loisteputkivalaistuksen takia virastot, kirjastot, konserttisalit ja sairaalat ovat heille hankalasti saavutettavia tiloja. Kolmas vaikea toimintaympäristö ovat erilaiset kulkuvälineet, jotka mainitsi 20 % vastaajista. Arjen sujumiseen liittyviä käytännön ongelmia pahentaa sähköherkkien eri yhteyksissä kohtaama empatian ja avun puute.

Uusien ympäristöherkkyystutkimusten tulokset antavat viitteitä siitä, että esimerkiksi monikemikaaliherkkyydessä keskushermosto on herkistynyt reagoimaan voimistuneesti aistiärsytykseen. Ympäristöherkkyysoireistojen yhteisesiintyvyyden ja samankaltaisen piirteiden perusteella voidaan olettaa, että myös sähköherkkyyteen liittyy samanlaista reagointia.

– On tavallista, että henkilö on ensin alkanut reagoida kosteusvaurioihin, sitten ruoka-aineisiin ja kemikaaleihin. Lopulta voi esiintyä herkkyyttä sähkömagneettisia kenttiä tuottavien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden läheisyydessä, pohtii projektipäällikkö Marjukka Hagström Turun AMK:sta.

Sähköherkän toimintakykyä voidaan merkittävästi parantaa

Tällä hetkellä sähköherkkyyteen ei ole olemassa juuri muita hoitokeinoja kuin oireita provosoivien ympäristöjen välttäminen. Turun ammattikorkeakoulun tutkimukseen vastanneista sähköherkistä 72 % kertoi parantuneensa ainakin osittain vaikeimmista oireistaan. Tutkimukseen osallistuneet sähköherkät olivat itse kehittäneet käytännön toimenpiteitä, jotka paransivat huomattavasti heidän toimintakykyään kotona ja työelämässä. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat tukea sähköherkän paranemis- ja kuntoutumisprosessia suunnittelemalla hoidon ja kuntoutuksen yhteistyössä hänen kanssaan.

Lue lisää Kymmenen vastausta sähköherkkyydestä -julkaisusta

http://julkaisut.turkuamk.fi/isbn9789522165954.pdf