Muokkaa tuplaklikkaamalla
Tap to edit
Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.10.2017
Pianotaiteilija Erik T. Tawaststjernan pianoresitaali

Pianotaiteilija Erik T. Tawaststjernan pianoresitaali

Taideakatemia
Sigyn-sali, Linnankatu 60, 20100Turku

30.10.2017 klo 19:00 - 21:00

Balladeja ja muita tarinoita

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian professori, pianotaiteilija Erik T. Tawaststjerna konsertoi Turun AMK:n järjestämässä konsertissa Sigyn-salissa 30.10. klo 19. Konsertin teema on ”Balladeja ja muita kertomuksia”.

Konsertin jälkeisenä päivänä 31.10. professori Tawaststjerna opettaa mestarikurssilla turkulaisia nuoria pianisteja Sigyn-salissa klo 10 - 15.

Ajatus tästä ohjelmasta syntyi vähitellen: olin jo pitkään suunnitellut Chopinin neljän balladin esittämistä konsertissa, mutta niiden liittäminen toisiinsa neliosaiseksi ”sarjaksi” tai peräti ”sonaatiksi” ei tuntunut oikealta ratkaisulta. Chopin on tuskin tarkoittanut, että balladit esitettäisiin yhtäjaksoisesti peräkkäin. Jokainen niistä on itsenäinen mestariteos, mutta jonossa esitettyinä niiden teho ei kasva vaan teokset ”syövät toisiaan” ja aiheuttavat kuulijassa helposti ylitäyden olon.

Vähitellen aloin miettiä ohjelmaa, jossa balladien väliin sijoittuisi meidän aikamme balladeja tai muita tarinaa kertovia teoksia. Balladi on alun perin tarinaa kertovan runouden muoto, joka levisi musiikkiin romantiikan aikakaudella, liedsäveltäjä Carl Loewen ja erityisesti juuri Chopinin balladien myötä. Päätin, että uusien teosten ei tarvitsisi välttämättä olla balladi-nimisiä, kunhan ne jollain tavoin jatkaisivat tarinan kertomisen perinnettä.

Erik T. Tawaststjerna

 

Pääsyliput 10€/5€ 
Osta liput ennakkoon tämän linkin kautta...
Lippuja voi ostaa ovelta esitykseen tultaessa vain käteisellä.

 

OHJELMA

Kaija Saariaho  (s. 1952)
Ballade (2005) 

Frédéric Chopin (1810–1849)
Balladi g-molli op. 23

Einojuhani Rautavaara (1928–2016)
Sonaatti nro 2 ”The Fire Sermon” (1970)
Molto allegro
Andante assai
Allegro brutale

Frédéric Chopin 
Balladi F-duuri op. 38

Väliaika

Matthew Whittall (s.1975)
Kaksi preludia kokoelmasta ”Leaves of Grass. 12
VI. On the beach at night
VII. A noiseless patient spider

Frédéric Chopin 
Balladi As-duuri op. 47

Magnus Lindberg (s. 1958)
Piano Jubilees nrot 6 ja 3  (2000)

 

Erik T. Tawaststjernan opettaja kotimaassa oli Tapani Valsta. Kouluvuosina Tawaststjerna teki opintomatkoja Moskovaan, ja voitettuaan toisen palkinnon Maj Lind -kilpailussa 1968  hän opiskeli Wienissä sekä New Yorkin Juilliard-koulussa, opettajina Dieter Weber ja Sascha Gorodnitzki. New Yorkin yliopistossa Tawaststjerna suoritti Eugene Listin johdolla tohtorin tutkinnon. Hän osallistui Dmitri Bashkirovin mestarikurssille Suomessa sekä Wilhelm Kempffin Beethoven-mestarikurssille Italiassa 1976. Tawaststjernan lukuisista levytyksistä tunnetuin on BIS-yhtiölle tehty Sibeliuksen koko pianotuotannon ja kaikki pianosovitukset käsittävä kahdeksan levyn sarja. Hän on esiintynyt eri puolilla maailmaa, mm. Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa sekä monissa Euroopan maissa. Hän on esiintynyt Suomen merkittävimpien orkestereiden solistina ja esittänyt mm. Rahmaninovin 3. konserton sekä Leonard Bernsteinin Age of Anxiety –sinfonian solistiosuuden Helsingin Kaupunginorkesterin solistina. Japanissa hän esiintyi keisariparille 1990. Tawaststjerna ja hänen taiwanilaissyntyinen vaimonsa Hui-Ying Liu-Tawaststjerna esiintyvät usein myös pianoduona. Tawaststjerna on opettanut vuodesta 1982 Sibelius-Akatemiassa, missä hänet nimitettiin pianomusiikin professoriksi vuonna 1986. Opetusministeriö nimesi hänen johtamansa pianon koulutuslinjan taiteellisen toiminnan huippuyksiköksi 2001-2003. Tawaststjerna on toiminut Espoon pianoviikon taiteellisena johtajana yhdessä Marita Viitasalon kanssa vuosina 1990-2009. Hän on ollut monen kansainvälisen kilpailujuryn jäsen, mm. Lontoossa, Wienissä, New Yorkissa, Fort Worthissa, Barcelonassa, Dublinissa, Vilnassa ja Pietarissa. Useat hänen oppilaistaan ovat saavuttaneet kärkisijoja kansainvälisissä pianokilpailuissa, ja kaksi heistä toimii professoreina yliopistoissa: Henri Sigfridsson Saksan Essenissä ja Julia Mustonen-Dahlkvist Ruotsin Arvikassa. Mestarikursseja Tawaststjerna on pitänyt mm. New Yorkissa, Lontoossa, Berliinissä, Wienissä ja Tokiossa. Professoriliitto nimitti Tawaststjernan Vuoden professoriksi 2006.

 

 

Tapahtumalistaukseen »