Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.3.2020
Peruttu: Ragnarök

Peruttu: Ragnarök

Taideakatemia
Videostudio, Linnankatu 58, 20100Turku

13.03.2020 - 16.03.2020

HUOM! Taideakatemian yleisöesitykset on päätetty perua 31.5.saakka

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian ja Pietarsaaren ammattikorkeakoulu Novian tuloksellinen ja taiteellisesti mielenkiintoinen yhteistyö jatkuu ja kehittyy. Åbo Svenska Teaternin menestyksekäs Kalevala luotiin kahden teatteri-ilmaisun ohjaajia kouluttavien taideinstituutioiden yhteistyönä musiikki- ja nukketeatterin erikoistumisopintojen muodossa. Tämä hedelmällinen yhteistyö saa nyt erittäin toivotun jatkon Ragnarökin muodossa.

Ragnarök on kaksi esitystä yhdessä. Taideakatemian ja Novian yhteistyönä syntyy kaksi esitystä. Esitykset tapahtuvat eri kaupungeissa yhtä aikaa. Ne valuvat toisiinsa, niistä nähdään palasia toistensa osina, ne vaikuttavat toisiinsa.

Taideakatemiasta mukana ovat kaikki toisen vuosikurssin teatteri-ilmaisun ohjaaja-opiskelijat sekä useilta muilta vuosikursseilta nukketeatterin menetelmistä ja tekniikoista kiinnostuneita opiskelijoita. Projekti toimii hyvin tervetulleena lisänä nukketeatterin opetussisältöihin tarjoten myös mielenkiintoisen työkalun virtuaalisen välineen tutkimiseen ja opetteluun sekä syventää koko teatterialan tuntemusta ja tutkimista opiskelijoille ja osallistuvalle henkilökunnalle.
Novian esitykset Pietarsaaressa,
Schaumann-salissa.

 

Esitykset Taideakatemian videostudiossa:
pe 13.3. klo 19, yleisöesitys peruttu
su 15.3. klo 19, yleisöesitys peruttu
ma 16.3. klo 19, yleisöesitys peruttu

Liput ennakkoon 7€/3€: taideakatemia.tapahtumiin.fi
ovelta 10€/6€, vain käteisellä

Turun Taideakatemian osallistuvat opiskelijat:
Antti Ainola, Hilda Airola, Salla Honkanen, Saara Isola, Lassi Jämsä, Rita Löytty, Ia Nissinen, Riina Piekkala, Satu Pitko, Milka Rasimus, Minna Tikkanen, Riikka  Voutilainen

sekä
Tanja Drabczyk, Minka Laukniemi, Eveliina Mäkitalo, Aliisa Kallio, Karoliina Illi, Paula Kovanen, Jatta Pirinen

Esityksen Taideakatemiassa on ohjannut Antti-Juhani Manninen.

RAGNARÖK

Katson eläintä silmiin. Sen katse on inhimillinen, syvä, kauhistuttava. Se katsoo minuun, yrittää tulkita minua, toimiani, mitä olen tekemässä, minä sitä, sen ajatusta, sen tunnetta. Voin vain arvailla, uskoa.

Ragnarök on esitys, joka luo oman omalakisen maailmansa oman kestonsa aikana. Se nostaa pintaansa materiaalit, joista se koostuu. Se on suunniteltu yhdessä koko työryhmän voimin, ja löytänyt muotonsa nukketeatterin ja esitystaiteen väliltä. Se ei tarkoita muuta kuin itseään, se ei kerro muuta kuin itsensä. Paitsi vähän. 

Ragnarök kertoo ihmisestä, vain koska kaikki kertomukset kertovat ihmisestä. Ihminen on itselleen tarina, joka kertoo jatkuvasti itse itseään samaksi uudelleen ja uudelleen. Ihminen kuuntelee kaiken tarinana, joka kertoo hänestä itsestään. Tarina on valtaa, se on hallinnan keino, rajallisen ymmärryksen keino hallita asioita, hallita itseämme, selvitä hengissä muiden ihmisten kanssa. Tarinan ulkpuolelle jää aina jotain, jotain todellista, jotain asioiden välistä.

Mikä pakenee ymmärrystämme, pelottaa meitä. Loimme itsellemme jumalan, koska olimme peloissamme. Pelkäsimme kulkutauteja, sotia, nälänhätää, pimeää, taivasta, melkein kaikkea. Nyt emme enää ymmärrä jumalaa, ja pelkäämme häntä, mutta ymmärrämme melkein kaiken sen, mitä ennen pelkäsimme.

Ihmisen tarinoiden luonne, ihmisen luonne, on kertoa kaiken omaksi kuvakseen, monistaa itseään, kuten meemit, virukset, ajatukset tai uskonnot. Kaikki elävä pyrkii monistumaan. Ihminen tekee jumalan omaksi kuvakseen. Jumala tekee ihmisen omaksi kuvakseen. Jumala tulee ihmisen kaltaiseksi. Ihminen tulee jumalan kaltaiseksi. Ihmiset ja uskonnot ovat tarinoita. Tarina ja valhe ovat sukua toisilleen. 

Väitetään, etteivät eläimet pysty kuvittelemaan asioita, joita ei ole olemassa. Se ei ole totta. Katso vaikka eläinten painajaisia. Ne ovat täynnä tunnistamattomia varjoja. Kuin pienen lapsen painajaiset kielen vasta ottaessa ensiaskeleitaan.

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  . 

Antti-Juhani Manninen on taiteilija, joka toimii esityksen ja äänen alueilla. Hän liikkuu esiintyjän, ohjaajan ja säveltäjän roolista toiseen, samoin taiteenlajista toiseen, ja tuoreimmat työnsä hän on toteuttanut nukketeatteri-, tanssi- ja kuvataiteilijoiden kanssa. Mannisen teokset ovat käsitelleet ihmisen olemista ja sen absurdiutta, empatiaa, esiintymistä ja esitystä itseään, läsnäoloa, rentoutta ja taiteilijan vapautta. Manninen on nukketeatteri Kuuman ankanpoikasen perustajajäseniä, ja toimii nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin hallituksessa (pj), Teatterikeskuksen hallituksessa, Tehdasteatterin taiteellisessa toimikunnassa, ja aika ajoin opettajana Turun AMK:n Taideakatemiassa. Hänen teoksiaan on nähty viime aikoina Salon de Normandy by The Community-tapahtumassa Pariisissa, Performensk-festivaalilla Minskissä ja TIP-Festillä Turussa, sekä aiemmin mm. Helsingin Juhlaviikoilla, Kiasmassa, Oulun kaupunginteatterissa, Mad House Helsingissä ja Ruisrockissa.

 

Tapahtumalistaukseen »