Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.4.2024
Kaasukäyttöisen ajoneuvokaluston hankinta- ja muunnosmahdollisuudet – CircVol-hankkeen selvitys

Kaasukäyttöisen ajoneuvokaluston hankinta- ja muunnosmahdollisuudet – CircVol-hankkeen selvitys

Tekijä(t): Ritva Imppola, Ville Annunen, Panu Aho, Aimo Karjalainen, Jere Jäkäläniemi & Virpi Käyhkö

ISBN: 978-952-216-779-8 (pdf)

Turun ammattikorkeakoulun raportteja 273

75 s., 2020

Biokaasu on erinomaista polttoainetta kulkuneuvoille, sillä se on vähäpäästöistä ja sitä voidaan valmistaa yhdyskuntien, maatilojen, sekä teollisuuden sivuvirroista Suomessa. Biokaasua syntyy, kun mikrobit hajottavat orgaanista ainesta anaerobisissa olosuhteissa. Sitä voidaan käyttää lämmön ja sähkön tuotannossa, mutta myös ajoneuvojen polttoaineena.

Etenkin bensiini-, mutta myös dieselkäyttöinen auto on mahdollista muuntaa biokaasulla toimivaksi. Liikennebiokaasun tankkausverkko laajenee Suomessa jatkuvasti ja kaasukäyttöisten autojen määräkin on nousussa. Suomessa aletaan vuonna 2021 soveltamaan EU:n direktiiviä puhtaiden ajoneuvojen julkisista hankinnoista. Siinä biokaasu lasketaan vähäpäästöiseksi polttoaineeksi raskaammissa ajoneuvoluokissa. Suomessa onkin jo useita kaupunkeja, joilla on esimerkiksi biokaasulla kulkevia Linja-autoja.

Tämä selvitys on laadittu vähähiilisen liikenteen ja biotalouden sivuvirtojen hyödyntämisen edistämiseksi osana CircVol 6Aika-hanketta.

(pdf-tiedosto, 4,59 Mt)

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.