Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.4.2024
Kemikaaliviisaat julkiset hankinnat – opas kunnille

Kemikaaliviisaat julkiset hankinnat – opas kunnille

Tekijä(t): Katja Kontturi, Sonja Lankiniemi & Hannamaria Yliruusi

ISBN: 9789522167019 (painettu)

ISBN: 9789522166982 (pdf)

Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 118

66 s., 2018

Ympäristöstämme löytyy monia ympäristölle ja ihmiselle haitallisia aineita, jotka voivat aiheuttaa moninaisia terveyshaittoja. Haitallisten aineiden päästöt muodostuvat hajakuormituksena muun muassa tuotteista ja materiaaleista, joita käytämme päivittäin.

Kunnat ovat avainasemassa, kun haluamme turvata kaikille turvallisen ja terveellisen ympäristön. Ne voivat vähentää haitallisten aineiden kuormitusta ympäristöön ottamalla haitalliset aineet ja niiden vähentämisen huomioon hankinnoissaan.

Tämä opas auttaa kuntien toimijoita ymmärtämään, miten julkisten hankintojen avulla voidaan vähentää haitallisten aineiden päätymistä ympäristöön. Oppaassa perustellaan, miksi kuntien olisi huomioitava haitalliset aineet hankinnoissaan ja annetaan ideoita viestinnän ja strategian kehittämistä varten. Julkaisussa kuvataan työkaluja, kuten markkinavuoropuhelu, valmiit kemikaalikriteerit, aineiden priorisointi sekä ympäristömerkit, joiden avulla voidaan huomioida haitalliset aineet tuotteita ja palveluja hankittaessa.

(pdf-tiedosto, 0,89 Mt)

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.