Sivu päivitetty 12.7.2016

#Rockhuussilla riitti kävijöitä jonoksi asti

Ruisrock-festivaali järjestettiin 8. - 10.7.2016, ja Turun AMK oli jälleen menossa mukana. Festareilla toteutettiin useita erilaisia opiskelijaprojekteja, joista yksi oli lasiseinäinen kuivakäymälä #Rockhuussi.

#Rockhuussin tarkoituksena oli antaa festivaalin kävijöille tuntumaa kehitysmaiden olosuhteisiin. Köyhimmissä maissa vessat saattavat olla vain reikiä maassa, eikä vessoissa siten ole lainkaan yksityisyyttä. #Rockhuussissa seinät ovat peililasia, jolloin vessasta näki ulos, mutta ulkoa ei nähnyt kunnolla sisälle. Näin kävijät saivat kokea, millaista on käydä tarpeillaan suuren ihmisjoukon edessä. 

#Rockhuussi herätti paljon kiinnostusta ja asiakkaita riitti jonoksi asti. Osa kävijöistä uskalsi asioida vessassa, mutta osa tyytyi vain katselemaan maisemia huussin sisältä. Turun AMK:n opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama käymälä oli osa Ruisrockin ympäristöohjelmaa. Mukana #Rockhuussin toteutuksessa oli myös paikallisia yrityksiä: 

– Mukana kumppanuudessa oli Finneco Solutions Oy:n kuivakäymälä, samoin kuin Kleenun ekologiset käsienpesuliinat. Kumpikin on Turun alueen uusia start-upeja, jotka tulevat hyvin todennäköisesti kasvamaan isoiksi ja tarjoamaan työpaikkoja paljonkin tulevaisuudessa. Haluamme olla tukena ja apuna sekä uusille että vakiintuneille firmoille niiden kaikissa vaiheissa, kertoo #Rockhuussi-työpajasta vastannut Resurssitehokas liiketoiminta -tutkimusryhmän vetäjä Piia Nurmi

#Rockhuussi jatkaa elämäänsä Villa Kuuvassa

#Rockhuussin tarina ei päättynyt Ruisrockiin, vaan se jatkuu edelleen Ruissalossa. Käymälä sijaitsee jatkossa Villa Kuuvassa: 

– Merenrannalla sijaitsevan Villa Kuuvan kahvilatoimintaa ollaan laajentamassa ja alueelle tulee myös muita palveluita. #Rockhuussissa istuessa voi jatkossa nauttia alueen kauniista maisemista luonnonhelmassa, Nurmi kertoo. 

Yksi Turun AMK:n ydintehtävistä on tukea paikallisia yrityksiä ja olla mukana kehittämässä alueen elinkeinoelämää. #Rockhuussin jatkosijoituspaikka palvelee samaa tavoitetta:

– Huussiin sisälle pöntöksi jää Finneco Solutionsin kuivakäymälä ja jatkokäyttöön liittyviä suunnitelmia on myös muiden paikallisten yritysten kanssa. Paikasta on tulossa samalla showroom alueen upeille kasvuyrityksille. Juuri niille, jotka tulevaisuudessa tulevat tarjoamaan hyvinvointia ja työpaikkoja, Nurmi jatkaa. 

Ruisrockissa suoritettiin opintopisteitä

Yhteistyö Ruisrock-festivaalin kanssa tarjosi Turun AMK:n opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa opintojaan festareilla. #Rockhuussi ei ollut Ruisrockin ainoa opiskelijaprojekti, vaan mukana oli monia muitakin opiskelijaryhmiä. 

Alueohjelmassa nähtiin Turun AMK:n Taideakatemian opiskelijoiden upeita installaatioita sekä sirkustaidetta. Konkkaronkka-sirkusryhmä viihdytti festarikansaa eri puolilla festivaalialuetta, ja tarjosi muun muassa alueelle sisäänpääsyä odotteleville mielenkiintoista jonotusviihdettä.

Liiketalouden ja media-alan opiskelijoista koostuva ryhmä toteutti #Rockhuussille mainosvideon, jota esitettiin sosiaalisen median ohella myös Ruisrockin lavojen screeneillä. Opiskelijat kuvasivat ja haastattelivat muita opiskelijoita myös Ruisrockissa, ja festivaalin opiskelijaprojekteja esittelevä video valmistuu heinäkuun aikana. 

Opiskelijatyönä toteutettiin myös Ruisrockin ensimmäinen kuluttajatutkimus, jonka tavoitteena oli kartoittaa niin Vantaan Festivaalit Oy:lle kuin yhteistyökumppaneillekin kiinnostavia kuluttajatottumuksia. Kuluttajatutkimuksen toteutuksesta vastannut liiketalouden opiskelija Seidi Salminiitty arvioi jo ennen festareita projektin antavan hänelle paljon arvokkaita kontakteja ja kokemusta tulevaisuutta ajatellen. 

Festarialueella pääsi kokeilemaan myös opiskelijoiden tekemiä kierrätyskalusteita. Kalusteissa hyödynnettiin muun muassa edellisen vuoden festivaalin mainosbanderolleja. Muovista mainosmateriaalia kertyy tapahtumissa suuria määriä, ja useimmiten ne päätyvät tapahtuman jälkeen jätelaitokselle poltettavaksi. Banderollien hyötykäyttöä onkin Turun AMK:ssa tehty jo muutaman vuoden ajan, ja toimintaa kehitetään edelleen. Lue lisää: Opiskelijat kiertotaloutta edistämässä

Palaa festaritunnelimiin Flickr:ssä

Turun AMK:n Flickr-tililtä löydät lisää valokuvia Ruisrockista: Ruisrock 2016