Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.10.2017

Maahanmuuttajien koulutus tarvitsee uudenlaista otetta

Globaali liikkuvuus lisääntyy koko ajan ja samalla se saa uusia muotoja. Myös Suomi on kansainvälistynyt vauhdilla, ja maahanmuuttajien määrä on lähes kaksinkertaistunut Suomessa 2000-luvulla. Samaan aikaan suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle.

Tulevaisuudessa menestyminen vaatiikin Suomelta, että se osaa tehokkaasti houkutella maahan osaavaa työvoimaa ja hyödyntää maahanmuuttajaväestön työvoimapotentiaalin. Turun AMK aloittaakin vuoden alusta Opetus- ja kulttuuriministeriön tukeman tradenomikoulutuksen maahanmuuttajille.

Suomessa elää edelleen muihin Pohjoismaihin ja useimpiin Euroopan maihin verrattuna edelleen vain vähän ulkomaalaisia, vaikkakin maahanmuuttajien määrä kasvaa Suomessa hitaasti.

– Maahanmuuttajaväestön työvoimapotentiaali on kuitenkin korkea. Lisäksi Suomeen muuttaneen maahanmuuttajaväestön ikärakenne on kantaväestöön verrattuna nuori, ja kahdella viidestä on korkea-asteen tutkinto, kertoo projektipäällikkö Kosar Mahmoodi Turun ammattikorkeakoulusta.

Tulevaisuuden Suomi ei pärjää ilman ulkomaista työvoimaa. Menestyäkseen muuttuvassa maailmassa Suomi tarvitsee suunnitelmallisuutta myös maahanmuuttajien koulutuksen päivittämiseksi. Maahanmuuttajat onkin saatava systemaattisemmin työelämän käyttöön.

Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien tutkinnot vastaamaan suomalaista käytäntöä

Turun AMK aloittaa vuoden alusta tradenomikoulutuksen, jossa ulkomailla korkeakouluopintoja suorittaneille maahanmuuttajille mahdollistetaan tutkinnon päivittäminen vastaamaan suomalaista korkeakoulututkintoa. Koulutuspaikkoja on tarjolla 40 opiskelijalle.

Kyseessä on koulutuspolku, jonka avulla maahanmuuttajat voivat täydentää aikaisempia opintojaan työelämän kannalta relevantiksi korkeakoulututkinnoksi. Mukaan valitut opiskelijat opiskelevat BisnesAkatemiassa, jossa opiskelun perusta muodostuu erilaisista yhteistyöprojekteista sekä kohtaamisista elinkeinoelämän edustajien kanssa. Englanninkieliseen koulutukseen integroitu suomen kielen opetus auttaa opiskelijoita kielen oppimisessa ja totuttaa sen päivittäiseen käyttöön.

– Näin opiskellessaan opiskelijat luovat omia verkostojaan yritysmaailmaan ja omaksuvat taitoja suomalaisesta yhteiskunnasta. Opiskelijoiden työelämälähtöinen oppiminen takaa kontaktit työelämään, kertoo opinto-ohjaaja Mikko Siitonen Turun ammattikorkeakoulusta.

Maahanmuuttajat Bisnesakatemiassa -koulutukseen ovat hakukelpoisia maahanmuuttajataustaiset henkilöt, jotka ovat suorittaneet aiemmin vähintään 100 opintopistettä (ECTS) liiketaloudellisia tai muita soveltuvia korkeakouluopintoja. Maahanmuuttajalla tarkoitetaan sellaista Suomeen muuttanutta ulkomaan kansalaista, joka on jo asunut maassa pidempään. Henkilöllä voi olla Suomen tai muun maan kansalaisuus. Suomalaisen perusopetuksen suorittaneet henkilöt eivät ole hakukelpoisia koulutukseen.

Lue lisää koulutuksesta: Tradenomi (AMK), liiketalous: Maahanmuuttajat BisnesAkatemiassa

Lisätietoja:
Yliopettaja Jarmo Ahonen, Turun AMK, puh. 040 355 0325
Projektipäällikkö Mahmoodi Kosar, Turun AMK, puh. 050 5985 671
Opinto-ohjaaja Mikko Siitonen, Turun AMK, puh. 050 5985 437

Turku on paras opiskelukaupunki. Turun ammattikorkeakoulu on 10 000 osaajan yhteisö – tulevaisuuden teknillinen korkeakoulu ja hyvinvoinnin kehittäjä. Koulu-tamme käytännön huippuosaajia. #ExcellenceInAction