Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 31.5.2018

Urheilufysioterapian osaamista vahvistetaan Turun ammattikorkeakoulussa

Suomen Urheilufysioterapeutit ry:stä Peter Halén ja Vesa Kuparinen kertoivat Turun AMK:ssa 29.5.2018 fysioterapian opettajille urheilufysioterapian erikoistumiskoulutuksesta ja sen erityispiirteistä.

Turun AMK:n strategian mukaisesti tavoitteenamme on hyvinvoinnin kehittäminen. Fysioterapiakoulutus tulee lisäämään erityisesti osaamista, jolla voidaan vaikuttaa lasten ja nuorten terveyttä edistävän liikunnallisen elämäntavan kehittymiseen. Sen osana myös urheilufysioterapian osaaminen saa entistä suuremman painotuksen. Tämän vuoksi on tiivistetty yhteistyötä mm. Suomen Urheilufysioterapeutit ry:n (SUFT) kanssa.

Lajiharjoittelun rinnalle tarvitaan monipuolista harjoittelua

SUFT:n puheenjohtaja, sertifioitu urheilufysioterapuetti ja Olympiakomitean vastuufysioterapeutti Peter Halén työskentelee Turun ammattikorkeakoulussa projektisuunnittelijana. Hän on pistänyt osaamistaan likoon paitsi alueen seura- ja urheiluakatemiayhteistyön kehittämisessä myös meidän kollegoiden valmentamisessa. Halén on mukana Turun ammattikorkeakoulun Promoting Performance (ProPer) -projektissa, jonka tavoitteena on osaltaan edistää urheilufysioterapian ja valmennuksen alueellista integraatiota.

Toukokuun kehittämispäivässä fysioterapian opettajia valmentamassa oli myös SUFT:n varapuheenjohtaja, sertifioitu urheilufysioterapeutti Vesa Kuparinen. Hän on Olympiakomitean terveystiimissä ja luotsannut muun muassa Suomen koripallomaajoukkueen (Susijengi) kuntoa.   

– Kehittämispäivässä syvennyttiin toiminnallisen anatomian ja harjoitusfysiologian ja kognitiivisen valmennuksen uusien näkökulmien kautta laajoihin teemoihin siitä, miten lajiharjoittelun rinnalle saadaan riittävän monipuolista harjoittelua.  Nämä teemat ovat olennainen osa myös fysioterapian TKI-toiminnan profilointia, tulevan Medisiina D -osaamiskeskittymän ja urheiluseurayhteistyön kehittämistä ja toiminnan vakiinnuttamista, toteaa koulutus- ja tutkimuspäällikkö Ursula Hyrkkänen.

 

Promoting Performance (ProPer) –projekti on osa Turku Future Sport ja Terveyskampus Turku –teemoissa tehtävää kehittämistyötä. ProPer-projektin tuloksena syntyy urheilu- ja liikuntavammojen ennaltaehkäisevän kuntoutuksen ja urheilufysioterapian sekä valmennusta tukevan urheilufysioterapian osaamiskeskuksen toimintamalli. Yhteistyötä tehdään Turun kaupungin, Turun seudun urheiluakatemian, Turun yliopiston Paavo Nurmi -keskuksen, Olympiakomitean ja eri lajiliittojen kanssa.