Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.3.2019

Turun AMK:n animaatiokoulutuksesta valmistuu jatkossa kuvataiteilijoita

Suomessa ainutlaatuinen Turun AMK:n Taideakatemian taideanimaatiokoulutus muuttuu kuvataiteilija AMK -tutkintoon johtavaksi. Koulutus on toteutettu tähän asti medianomitutkintoon johtavana.

Taideakatemian animaatiokoulutuksella on ollut merkittävä rooli suomalaisen animaatiotoimialan kehittymisessä. Koulutus on valittu kahdesti maailman parhaaksi animaatiokoulutukseksi.

– Animaation muodot muuttuvat, ja ero animaation ja videotaiteen välillä liudentuu jatkuvasti. Animaatiokerrontaa ja tekniikoita voidaan käyttää monilla eri taiteenaloilla ja viedä erilaisiin ympäristöihin, perustelee Taideakatemian koulutusjohtaja Timo Tanskanen. 

Turkulainen animaatio on ollut kansainvälisesti tunnettu korkeasta taiteellisesta tasostaan ja vahvasta kerronnallisesta ilmaisuvoimastaan. 

– Animaation tuotantoprosessit ovat pitkiä ja vaativia, joten jo koulutukseen hakeutuvilta edellytetään vahvaa suuntautuneisuutta alalle ja aiempaa harrastuneisuutta. Animaation koulutuksella on luontevampi koti kuvataiteen nimikkeen alla ja muutos vahvistaa koko kuvataiteen koulutusta. Kuvataiteilija-tutkintonimike huomioi paremmin valmistuvien osaamisen ja työelämätaidot, kertoo Taideakatemian kuvataiteen koulutus- ja tutkimuspäällikkö Taina Erävaara. 

– Tehtävä muutos antaa mahdollisuuden tarjota entistä laajempia ja monipuolisempia sisältöjä animaatio-opiskelijoille kuvataiteen koulutuksessa, toteaa animaation lehtori Eija Saarinen.

Tutkintonimikkeen muutos tulee voimaan jo kevään 2019 yhteishaussa. Muutoksella ei ole henkilöstövaikutuksia eikä se vaikuta aiemmin aloittaneiden opiskelijoiden asemaan tai tutkintonimikkeeseen. 

Turun AMK:n animaatiokoulutus juontaa juurensa Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa vuonna 1994 aloitettuun koulutukseen, jonka taiteellisena inspiraattorina ja johtajana toimi pitkään virolainen kansainvälisesti tunnustettu animaatiotaiteilija Priit Pärn. 

Koulutuksen uudet tiedot on päivitetty Opintopolkuun ja Turun AMK:n nettisivuille tiistain 5.3. aikana: Kuvataiteilija (AMK), animaatio  
Kulttuurialan ennakkotehtävät julkaistaan keskiviikkona 6.3. Turun AMK:n nettisivuilla.