Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.1.2020

Turun AMK saavutti korkeimman mahdollisen tason tieteen ja tutkimuksen avoimuutta koskevassa arvioinnissa

Turun ammattikorkeakoulu on saavuttanut tason 5/5 tieteen ja tutkimuksen avoimuutta koskevassa arvioinnissa. Opetus- ja kulttuuriministeriön kypsyystasoselvityksessä arvioitiin, miten korkeakoulut sekä tiede- ja tutkimusorganisaatiot edistävät tieteen ja tutkimuksen avoimuutta toiminnassaan.

Avoin tiede ja tutkimus edistää tutkimusorganisaatioiden avoimen toimintakulttuurin käytänteitä. Näitä ovat esimerkiksi julkaisujen avoin saatavuus, tutkimusaineistojen elinkaaren hyvä hallinta ja tulosten julkistaminen, avoimen lähdekoodin ja avoimien standardien hyödyntäminen sekä tutkimusprosessin ja -menetelmien avoimuus.

Tuoreessa selvityksessä organisaatioita arvioitiin avoimuuden edistämisessä seuraavilla osa-alueilla: strateginen ohjaus, politiikat ja periaatteet, avoimuuden tukipalvelut ja osaamisen kehittäminen.

Edellisessä vuonna 2016 toteutetussa arvioinnissa Turun ammattikorkeakoulu oli tasolla 2.

– Turun ammattikorkeakoulussa on kautta linjan saavutettu hyvät tulokset avoimuuden politiikkojen ja periaatteiden sekä tukipalvelujen osalta. Tulevina vuosina suurimpina haasteina ovat avoimen toimintakulttuurin kehittäminen edelleen, yhteisön jäsenien osaamisen kehittäminen sekä datanhallinnan prosessit, vastaava tietoasiantuntija Eija Suikkanen kommentoi.

Ammattikorkeakoulujen kärkipäässä

Turun ammattikorkeakoulun lisäksi arvioinnin korkeimman mahdollisen tason 5 saavutti kuusi muuta ammattikorkeakoulua ja yhdeksän yliopistoa. Valtaosa ammattikorkeakouluista saavutti selvityksen 4. tason. Arvioinnissa parhaiten menestynyt organisaatio oli Turun yliopisto.

Turun ammattikorkeakoulussa avoimuuden edistäminen jatkuu, sillä kehittämistä on vielä paljon. Tulos osoittaa kuitenkin, että pitkäjänteinen kehitystyö on vienyt avointa toimintakulttuuria oikeaan suuntaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote aiheesta

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvitysraportti  

Lisätietoa avoimesta tieteestä ja tutkimuksesta Turun AMK:n nettisivuilla