Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.5.2020

Ilona Koivistolle ja Teemu Kukolle Teknologiateollisuuden stipendit

Konetekniikan opiskelija Ilona Koivisto ja tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Teemu Kukko saivat Teknologiateollisuuden myöntämät kevään stipendit.

Teksti ja kuvat: Mari Loikkanen

Tekniikka ja liiketoiminta -sektorin opiskelijoille jaetut Teknologiateollisuuden stipendit myönnettiin hyvän opintomenestyksen ja aktiivisen toiminnan perusteella.

Konetekniikan opiskelija Ilona Koivisto on hyvien arvosanojen lisäksi osoittanut aktiivista otetta oman opintoryhmänsä tsemppaajana. Lisäksi hän on edistänyt tekniikan alan opintojen markkinointia olemalla mukana useassa koulutusalan tunnettavuutta lisäävässä aktiviteetissa. Näitä ovat olleet esimerkiksi Study In Turku ja esiintyminen Turun AMK:n Taitteessa-sarjassa.

Tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Teemu Kukon suorittamien opintopisteiden keskiarvo on 4,86. Kukko on menestynyt opinnoissaan erinomaisesti ja osoittanut aktiivisuutta koko ryhmän puolesta. Kukolle on muodostunut keskeinen rooli ryhmädynamiikassa oman asenteen ja esimerkin kautta. Kukko on asenteellaan osoittanut, että kaikki vaikeimmatkin asiat ovat opittavissa ja tehtävissä, kunhan vain asioihin tartutaan.

”Naisena erottuu joukosta”

21-vuotias Ilona Koivisto kertoo stipendin tulleen mitä parhaimpaan saumaan. Koiviston piti aloittaa kesätyö projektipäällikkönä salolaisessa Ledil Oy:ssä, mutta sitten tuli koronaepidemia ja tilanne kääntyi päälaelleen. Yrityksessä alkoivatkin lomautukset.

− Minulle oli juuri ilmoitettu lomautuksesta, kun sain AMK:sta tiedon, että saan stipendin, Koivisto naurahtaa.

Vaikka alkuperäinen kesätyö ei alkanutkaan, Koivisto löysi nopeasti itselleen uuden paikan Turun AMK:n New Energy -tutkimusryhmän opiskelija-assistenttina. Siellä hän tekee mekaniikkasuunnittelua.

Alun perin Koivisto päätyi opiskelemaan konetekniikkaa lähes päähänpistona. Hän oli ollut lukion jälkeen viettämässä välivuotta, kun huomasi tylsistyvänsä ja haluavansa opiskelemaan. Kun hän tutki opintovalikoimaa, kevätkaudella alkavissa koulutuksissa komeili hyvin työllistävä konetekniikka. 

Matemaattisesti lahjakkaana ja laitteista kiinnostuneena Koivisto alkoi miettiä, miksipä ei hakisi sinne. Pian hän löysikin itsensä Turun AMK:sta konetekniikan parista. Naisena hän on erottunut joukosta miesvaltaisella alalla.

Ilona Koivisto ja Teemu Kukko
Ilona Koivisto ja Teemu Kukko saivat Teknologiateollisuuden stipendit.

− Aloittaessani meitä oli noin kymmenen tyttöä ja nyt opintojen loppuvaiheessa enää muutama. Tyttönä olen kieltämättä kohdannut ennakkoluuloja arjessa, tyyliin, ettei meinata uskoa, mitä opiskelen. Jos menen vaikka autokorjaamoon, oletus on aina, etten tiedä mistään mitään. Mutta opiskellessa koen olleeni tasavertainen porukassa, Koivisto kertoo.

Yhden kerran hän kokee sukupuolensa vaikuttaneen rekrytointiin siten, ettei hän tullut valituksi, vaikka soveltui osaamiseltaan tehtävään paremmin kuin työn saanut miespuolinen henkilö.

− Edustan kuitenkin mielelläni naissukupuolta tällä alalla. Osittain siksi olen mennyt mukaan erilaisiin markkinointijuttuihin, kuten Taitteessa-sarjaan. Se oli hyvin opettavainen kokemus, sillä sitä kautta oppi myös kuvaamisesta, kerronnasta, videon tekemisestä ja Facebook-markkinoinnista.

Taitteessa-sarja kertoo Turun AMK:ssa opiskelevien arjesta ja sitä voi katsoa YouTubesta. Koivisto on ollut mukana sekä sarjan päähenkilönä että myöhemmin opiskelijaprojektipäällikkönä.

”Ympärilleni on sattunut hyviä ihmisiä”

Teemu Kukko oli hyvin yllättynyt saamastaan stipendistä. 38-vuotias Kukko on aikuisopiskelija ja alanvaihtaja. Aikaisemmalta ammatiltaan hän on röntgenhoitaja.

− Kaipasin jotain uutta ja halusin kehittää itseäni. Päätin opiskella tieto- ja viestintätekniikkaa, koska minua kiinnosti tietokoneet ja niiden parissa työskentely, hän kertoo.

Kukko on tietoisesti edistänyt opintojaan vauhdilla ja käynyt useamman vuosikurssin kursseja päällekkäin. Vauhdista huolimatta hänen kaikki arvosanansa ovat vitosia, ruotsia lukuun ottamatta. Hyvien arvosanojen takana on Kukon mukaan kova halu menestyä sekä raaka työ.

− Sitä paitsi nyt ei voi enää repsahtaa ja antaa tulla muita arvosanoja, koska kaikki muutkin ovat vitosia, Kukko naurahtaa.

− Koen, että omaa oppimistani on edistänyt se, että ympärilleni on sattunut hyviä ihmisiä ja olen saanut opiskella loistavien opiskelijaparien kanssa. Antoisinta opinnoissa on ollut muiden kanssa työskentely ja se, kun saa ratkaista jotain toimivaksi. Kun yksi ymmärtää yhden asian ja toinen toisen, opetamme toisiamme siinä samalla, hän lisää.

Kukko kokeekin, että juuri kanssaopiskelijat ovat tehneet oppimisympäristöstä positiivisen.

Koronaepidemia sekoitti Kukon kevään ja kesän suunnitelmat harjoittelun osalta. Kuten Koivisto, myös Kukko joutui tekemään nopeita muutoksia ja nyt hän työskenteleekin kesän Tyksin lääkintätekniikan huoltoinsinöörin tehtävissä. Samalla hän saa tehtyä harjoittelunsa.

− Tässä yhdistetään entistä elämää uuteen elämään ja katsotaan asioita nyt tiskin toiselta puolelta, Kukko kuvailee.

Kukon tulevaisuuden tavoitteena on päästä tuotekehityspuolen töihin ohjelmistoalalle.

 

Lue lisää Turun AMK:n konetekniikan koulutuksesta

Tutustu Turun AMK:n  tieto- ja viestintätekniikan koulutukseen