Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 3.11.2020
Insinööri (AMK), konetekniikka

Insinööri (AMK), konetekniikka

Konetekniikan insinöörikoulutus antaa sinulle vahvan teknisen perusosaamisen, jota tarvitaan monissa työtehtävissä teknologiateollisuudessa. Opinnoissasi painottuvat itsenäinen ote ja monipuolisuus. Pääpaino on käytännönläheisessä opetuksessa, johon liittyvät monipuoliset laboratoriotyöt ja projektit nykyaikaisissa laboratorioissamme.

Konetekniikan insinöörit ovat erittäin haluttuja työmarkkinoilla. Varsinais-Suomen meri- ja metalliteollisuuden hyvät tulevaisuuden näkymät houkuttelevat nuoria opiskelemaan konetekniikkaa Turun ammattikorkeakouluun, koska insinööriosaamiselle on kysyntää ja uramahdollisuudet ovat erinomaiset. Valmistumisesi jälkeen tyypillisiä toimenkuvia sinulla on mm. asiantuntija-, suunnittelu-, kehitys-, tuotanto-, käyttö-, myynti-, koulutus-, laadunvarmistus-, tutkimus- ja johtotehtävät teknologiateollisuudessa. Valmistuttuasi omaat valmiudet myös oman yrityksen perustamiseen.

Koulutus tarjoaa perustutkinnon lisäksi muun muassa seuraavia pätevyyksiä, joita työnantajat arvostavat: sähkötyöturvallisuus-, työturvallisuus- ja tulityökortit sekä 3D-suunnittelijan sertifikaatti (CSWA).

Käytännönläheistä opiskelua valitsemallasi erikoistumisalalla

Konetekniikan koulutustarjonta on laajaa. Opiskelijat voivat valita monia oppimispolkuja ja moduuliyhdistelmiä. Opinnoissa painotetaan käytännönläheisyyttä, teoriaosaamista unohtamatta. Perusopinnoissa saat koneinsinöörin ammatissa tarvittavan matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen, koneteknisen perusosaamisen sekä kieli-, talous- ja vuorovaikutustaidot. Ammattiopinnoissa perehdyt valitsemasi erikoistumisalan tekniikkaan ja toimintaympäristöön tarkemmin.

 

Konetekniikan opiskelijat työskentelevät tietokoneella.

 

Ammattiopinnot toteutetaan teoriaa ja käytännön harjoitustöitä yhdistämällä, yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Käytettävissä olevat uudet tilat ja laitteet tarjoavat innostavan oppimisympäristön, jossa saavutat tavoitteesi yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa ja kokeneiden opettajiemme ohjauksessa. Voit opiskella konetekniikkaa myös kansainvälisessä vaihdossa. Kattava yhteistyöverkostomme tarjoaa sinulle erinomaisen mahdollisuuden hankkia kielitaitoa, kansainvälistä osaamista ja kokemusta, joista on varmasti hyötyä tulevalla työuralla.

Erikoistumisala eli syventävät opinnot valitaan ensimmäisen vuoden lopulla ja syventävät opinnot alkavat toisena vuotena. Konetekniikan insinööriopinnoissa voit suuntautua: tuotantotekniikkaan, tuotekehitykseen, muotoiluun, meritekniikkaan, moottori- ja energiateknologiaan tai koneautomaatiotekniikkaan. 

  • Meritekniikassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa laivanrakennus, offshore ja telakkatekniikka. Meritekniikan opinnoissa perehdyt meriteollisuuden eri toimijoihin ja toimintoihin, kuten telakka- ja veneteollisuuteen. Pääset jo opiskeluaikana kontaktiin kansainvälisen teollisuudenalan verkostojen kanssa, sekä tutustut suurten projektien toteuttamiseen ja hallintaan.
  • Tuotekehitystekniikassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa 3D-suunnittelu, simulointi, mallinnus ja tuotetiedon hallinta (PDM/PLM).
  • Muotoiluun erikoistuneena insinöörinä osaat suunnitella ymmärrettäviä ja toimivia, esteettisesti käyttäjää miellyttäviä, tuotannollisesti järkeviä sekä kaupallisesti menestyviä tuotteita ja palveluja osaksi erilaisia käyttö- ja työympäristöjä. Muotoiluinsinöörin työssä keskeistä on käyttäjä- ja asiakaslähtöisyyteen perustuva ihmisen ja järjestelmän vuorovaikutuksen syvällinen ymmärtäminen sekä tuotekehitysprosessin hallinta. Nämä muodostavat sinulle vankan pohjan esimerkiksi käyttäjäkokemuksen (UX) ja käyttöliittymien suunnitteluun (UI) ja toimintaan suunnittelutiimissä.
  • Tuotantotekniikassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa FM-järjestelmät, CNC-koneet, lasertekniikka, lean, levytyö, liitostekniikat ja koneistustekniikka sekä ainetta lisäävä valmistus (3D-tulostus), tuotantoautomaatio ja teollisuusrobotiikka. Tuotantotekniikan opinnoissa perehdyt paitsi valmistusmenetelmiin syvällisemmällä tasolla, myös valmistuksen tietojärjestelmiin, työvälinesuunnitteluun, laatuun sekä tuotannon suunnitteluun ja johtamiseen.
  • Koneautomaatiotekniikassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa automaation ohjausjärjestelmät, teollisuusrobotiikka, konenäkö- ja sensoritekniikka sekä kenttäväylät. Opiskelijoiden labrafiiliksiä voit seurata Instagramissa tunnisteella #roboturku. Koneautomaation opinnot antavat sinulle hyvät eväät automaatiolaitteiden suunnitteluun ja ohjelmointiin sekä kokonaisymmärryksen automaatiosta osana tuotantoa.
  • Moottori- ja energiateknologiassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa voimalaitos- ja virtaustekniikka, diesel- ja kaasumoottorit sekä kunnossapito- ja kylmätekniikka. Opinnoissa hyödynnetään tietokoneohjelmia, joilla mallinnetaan virtausta, lämmönsiirtoa, voimalaitosprosesseja ja mäntämoottoreita, sekä tehdään monipuolisia laboratorioharjoituksia.

Insinööritutkinto avaa monia mahdollisuuksia jatko-opintoihin suomalaisten ja ulkomaisten yliopistojen DI- ja maisteriohjelmissa. Hyvin suorat polut diplomi-insinöörin tutkintoon löytyvät Turun yliopiston koulutuksiin. Kahden vuoden työkokemuksen jälkeen voi hakeutua opiskelemaan myös ammattikorkeakoulujen Master-koulutukseen, joka on 60 opintopisteen laajuinen käytännönläheinen jatko-opintokokonaisuus.

Tutustu alumnitarinoihin:

 

Taitteessa -sarjassa seurataan opiskelijoiden arkea

Sarjan uusimmalla kaudella opiskelijaelämästään kertoo Ilona, konetekniikan 1. vuoden opiskelija. Seuraa Ilonan ja muiden opiskelijoidemme arkea YouTube-kanavallamme: