Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.11.2020

Petteri Luoma-Nirva ylsi finaaliin kansainvälisessä GSEA-kisassa

Turun AMK:n tradenomiopiskelija Petteri Luoma-Nirva pääsi kansainvälisessä opiskelijayrittäjyyskilpailussa seitsemän parhaan joukkoon. Suomalaisittain tulos on historiallinen, sillä suomalaisosallistujat eivät ole aiempina vuosina yltäneet finaaliin.

Teksti: Mari Loikkanen, kuvat: Heta Laiho

Opiskelijayrittäjyyskilpailu EO Global Student Entrepreuner Awards (GSEA) järjestettiin tänä vuonna koronaepidemian vuoksi virtuaalisena etäkilpailuna. Alun perin kisa oli tarkoitus järjestää Etelä-Afrikan Kapkaupungissa.

Suomen kansallinen voittaja Petteri Luoma-Nirva ylsi kansainvälisessä kilpailussa finaaliin seitsemän parhaan joukkoon. Luoma-Nirva opiskelee liiketaloutta Turun AMK:n BisnesAkatemiassa. 

Finaaliin pääsy on suomalaisittain paras saavutus vuosien varrella. Torstaina käydyssä finaalissa voiton vei Iso-Britannian Harvinder Power

GSEA-kilpailussa osanottajat esittelevät oman yrityksensä liikeidean tuomaristolle ja vastaavat sen jälkeen kysymyksiin. Kilpailussa mitataan taitoa esiintyä ja esitellä idea sekä arvioidaan yritysidean toimivuutta.

Petteri Luoma-Nirva
Petteri Luoma-Nirvan yritys Aarre Avustajat työllistää jo liki 300 henkilökohtaista avustajaa.

Luoma-Nirva esitteli kilpailussa yrityksensä Aarre Avustajat, joka tarjoaa vammaispalvelulain mukaista henkilökohtaista apua niille, jotka tarvitsevat tukea arkisissa asioissa.

Noin vuoden toiminnassa ollut yritys sai nopeasti tulta alleen ja työllistää jo lähes 300 henkilökohtaista avustajaa. 

−    Yritysideani on lähtenyt isommin lentoon kuin alun perin edes ajattelin, ja olen pystynyt osoittamaan liikeidean toimivuuden. Yritykseni vahvuutena on, että asiakas saa itse päättää palveluista. Asiakas voi esimerkiksi itse valita, kuka häntä avustaa, Luoma-Nirva kuvailee.

Finaalipaikka yllätti

Luoma-Nirvalle menestys GSEA-kilpailussa tuli yllätyksenä. Hän ei osannut odottaa pääsevänsä finaaliin yli 50 osanottajan joukosta. Etäkilpailussa kilpailijat esittelivät yritysideansa lyhyellä videolla, jonka jälkeen he vastasivat reaaliaikaisiin kysymyksiin.

−    Koin ramppikuumetta puhuessani yksin kotikonttorissa kameralle ja hakiessani sanoja englanniksi. Lopulta tein 10 minuutin videota monta tuntia, Luoma-Nirva kertoo.

Finaali käytiin reaaliaikaisesti online-tapahtumana. Kilpailijat esittelivät yrittäjyystarinansa ja kertoivat muun muassa haasteista, joita olivat kohdanneet ja yrityksensä yhteiskunnallisista vaikutuksista. Luoma-Nirvan mukaan myös persoonalla on iso rooli kilpailussa.

Ennen koronaepidemiaa hän toivoi saavansa kilpailusta roppakaupalla kontakteja ja verkostoja, mutta kilpailun muututtua virtuaaliseksi kontaktit jäivät luonnollisesti pienempään rooliin. Hän kuitenkin kokee virtuaalisesta kilpailukokemuksesta olleen hyötyä ja kannustaa muitakin ottamaan osaa GSEA-kisoihin.

−    Koen, että olen saanut tästä kaikesta esiintymiskokemusta ja rohkeutta kertoa itsestäni ja yrityksestäni myös vieraalla kielellä. Kilpailussa pääsee entistä enemmän kiinni omaan bisnesideaan, kun sitä tulee pyöriteltyä niin monelta kantilta. Samalla syntyy uusia ideoita, Luoma-Nirva tiivistää.
 

Lue lisää Petteri Luoma-Nirvan kansallisesta GSEA-voitosta .