Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.2.2021

Alumnit: Hyppy terveysteknologian maailmaan poiki työpaikan

Liiketalouden osaajia tarvitaan alalla kuin alalla. Joonas Valkonen ja Eetu Tanninen tarttuivat haasteeseen ja hyppäsivät tradenomeina terveysteknologian ja sote-alan maailmaan. Rohkeutta antoi BisnesAkatemiassa opittu ennakkoluuloton tekemisen asenne.

Teksti ja kuvat: Mari Loikkanen

Joskus sattuu niin hauskasti, että sama tie johdattaa opiskelukavereita pitkälle. Joonas Valkonen ja Eetu Tanninen opiskelivat molemmat tradenomeiksi Turun AMK:n BisnesAkatemiassa, suuntautumisenaan yrittäjyys.

− Olimme saman vuosikurssin 2014 opiskelijoita ja päädyimme samaan vaihto-opiskelupaikkaan Saksan Regensburgiin. Vaihdossa tuli tieto, että Evondos hakee harjoittelijoita yhdeksän kuukauden kestoiseen trainee-ohjelmaan, Valkonen kertoo.

Kaverukset olivat juuri silloin laskettelemassa Itävallan Alpeilla. Hotellissa molemmat kirjoittivat hakemukset Evondosiin. He eivät tienneet, haettiinko yritykseen yhtä vai useampaa harjoittelijaa, mutta niin kävi, että kumpikin pääsi trainee-ohjelmaan.

Evondos on salolaisyritys, jonka tuote on lääkeannostelupalvelu. Palvelun näkyvin osa on opastava lääkerobotti. Se annostelee tarvittavat lääkkeet esimerkiksi kotona asuvalle vanhukselle.

Evondos lääkerobotti
Evondosin lääkerobotti sopii erityisesti vanhuksille tai muistisairaille arjen avuksi.

Robottiin on valmiiksi annospakattu asiakkaan lääkkeet ja se hälyttää, kun on lääkkeenottoaika. Asiakas saa lääkkeensä painamalla robotin nappia. Jos asiakas ei ota lääkettä tiettyyn aikaan mennessä, robotti tekee hälytyksen hoitajalle. 

Jos asiakas yrittää ottaa enemmän lääkkeitä kuin on tarpeen, robotti ilmoittaa, milloin on seuraava lääkkeenottoaika eikä luovuta ylimääräisiä lääkkeitä. Annostelijan avulla voidaan vapauttaa hoitajan aikaa muihin tehtäviin sekä parantaa lääketurvallisuutta.

BisnesAkatemiasta saatu rohkeus kantoi

Valkosen ja Tannisen tullessa yritykseen harjoitteluun molempia jännitti sote-alalle hyppääminen. Terveysteknologia oli heille uutta, eikä kummallakaan ollut teknillistä taustatietoa roboteista.

− Koen, että BisnesAkatemiassa opittu ennakkoluuloton tekemisen asenne antoi kuitenkin rohkeutta ja madalsi kynnystä kokeilla jotain ihan uutta, Valkonen pohtii.

Trainee-ohjelmassa käytiin perinpohjaisesti yrityksen kaikki toiminnot läpi aina markkinoinnista hankintaan ja myynnistä asiakastukeen.

− Se oli läpileikkaus, joka antoi kattavan kuvan yrityksestä. Siltä pohjalta on ollut hyvä keskittyä omalle aihealueelle, Tanninen sanoo.

Tannisella on vahva yrittäjyystausta perheensä kautta. Paimiolainen Kotileipomo Tanniset on perheyritys, jossa Eetu Tanninenkin työskenteli jo ennen opintojaan ja opintojensa ohellakin. Siksi hänelle oli luontaista hakeutua opiskelemaan juuri liiketaloutta.

Trainee-ohjelman jälkeen Tanninen teki Evondosille opinnäytetyönsä ratkaisumyynnistä ja Valkonen palvelun käyttöönotosta ja sen parantamisesta. Molemmille tarjottiin yrityksestä työpaikkaa vähän ennen valmistumista. 

Tradenomin paperit he kumpikin, kuinkas muuten, pokkasivat samaan aikaan joulukuussa 2017.

Monipuoliset työnkuvat

Nyt Tanninen työskentelee Evondosin asiakasprojektipäällikkönä. Tannisen työnkuvaan kuuluu auttaa asiakkaita lääkeannostelupalvelun käyttöönotossa, olla tukena ongelmatilanteissa ja kouluttaa hoitajia. Koska lääkerobotti on ammattikäyttöön tarkoitettu apuväline hoitajille, sen käyttö vaatii koulutusta. 

Työssään Tanninen matkustaa ympäri Suomea aina Lapin lääniin asti. Tulevaisuudessa hän toivoo pääsevänsä kansainvälisiin töihin, sillä Evondos on laajentanut toimintaansa Pohjoismaihin.

Evondos_alumnit3.jpg
Joonas Valkonen ja Eetu Tanninen kokevat, että opinnot Turun AMK:ssa ovat tukeneet työelämää.

Valkonen työskenteli Evondosin myynnin ja markkinoinnin projektipäällikkönä aina alkuvuoteen 2021 asti. Hän veti myynnin ja markkinoinnin kehitysprojekteja ja suunnitteli, mitä voitaisiin tehdä entistä paremmin. Helmikuussa hän siirtyi uusiin haasteisiin töihin tapahtumanhallintajärjestelmä Lyytille. 

BisnesAkatemiassa opittu asenne kantaa

Sekä Tannisen että Valkosen mielestä opinnot Turun AMK:ssa ovat tukeneet työelämää. Alun perin Valkonen päätti opiskella liiketaloutta, koska hän ajatteli, että liiketalousosaamista voi hyödyntää alalla kuin alalla. Hän listaa, että Turun AMK:n luentotunneilla sai hyvää käytännön tietoa esimerkiksi siitä, kuinka huomioida asiakasta myyntitilanteessa. 

Toisena opintovuonna BisnesAkatemiassa toimittiin kuin jo oltaisiin työelämässä: pyöritettiin projekteja ja oltiin yhteyksissä yrityksiin ja asiakkaisiin. Tanninen tuumii, että isoin oppi syntyi siitä, kuinka navigoida ja toimia tiimissä, joka koostuu erilaisista, myös eri alojen, ihmisistä.

− Päällimmäiseksi jäi se fiilis, että ei tämä niin vakavaa ole, vaan tärkeintä on käyttää omaa loogista ajattelua. Mikään ei ole kuitenkaan niin peruuttamatonta, ettei kannattaisi yrittää ja tehdä, Valkonen pohtii.

Molemmat kannustavat alan opiskelijoita olemaan aktiivisia.

− Kannattaa mennä kaikenlaisiin projekteihin mukaan. Myös yritysyhteistyön hyödyntäminen on tärkeää jo ihan verkostojen kannalta, ja siihen pystyy opiskellessa osallistumaan matalalla kynnyksellä, he neuvovat.

Lue myös:

Alumni: Rohkea veto muuttaa ulkomaille johti unelmatyöhön

Tutustu koulutukseen