Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.3.2021

Aikuinen hakija – opinto-ohjaajan parhaat vinkit yhteishakuun ja opiskeluun | Osa 1

Yhteishaku on parhaillaan käynnissä. Hakuprosessin yksityiskohdat saattavat aiheuttaa monelle päänvaivaa, etenkin jos aiemmista opinnoista on jo vierähtänyt aikaa. Hakulomakkeita ei enää täytetä käsin ja postiteta, eikä koulun ovesta käydä kesällä tarkistamassa saitko opiskelupaikan.

Myös opetustyylit ovat muuttuneet: luokan edessä esitystä pitää todennäköisemmin opiskelijakaveri kuin opettaja, ja arviointiin käytetään yhä useammin erilaisia oppimistehtäviä kuin opintojakson lopussa tehtävää tenttiä. Miten onnistua yhteishaussa? Osaankohan enää opiskella? Miten varmistaa toimeentulo opintojen aikana? Miten yhdistää työt, opiskelu ja perhe? 

Näitä ja monia muita kysymyksiä pyörii usein aikuisopiskelijan mielessä. Kysyimme näihin neuvoa opinto-ohjaajilta, ja kokosimme heidän parhaat vinkkinsä yhteishakuun ja opiskeluun. Tämä on juttusarjan ensimmäinen osa. 

Osa 1: Koulutuksen valinta ja toimeentulo

Mihin hakea?

Valitessasi koulutusta eli yhteishaun hakukohdetta tärkeintä on miettiä, mikä sinua kiinnostaa ja millaisissa töissä näet itsesi opiskelun jälkeen. Tutustu hakukohteiden kuvauksiin, katso videoita ja lue opiskelijahaastatteluja Turun AMK:n verkkosivuilla. Selvitä, millaisiin työtehtäviin koulutuksesta voi hakeutua. Korkeakouluista valmistuneiden sijoittumisesta työelämään löydät tietoa muun muassa toissa.fi -portaalista.

Pohdi, millainen opiskelija olet ja mikä sopii elämäntilanteeseesi. AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa valittavana on kolmea eri koulutustyyppiä: päivä-, verkko- ja monimuoto-opinnot. Haluatko ohjatumpaa opiskelua, joka sisältää enemmän läsnäoloa, olisiko sinulla valmiudet opiskella verkossa vai suunnitteletko yhdistäväsi työnteon ja opiskelun? Ylempään AMK-tutkintoon johtavat Master-koulutukset on suunniteltu aina työn ohessa suoritettaviksi. 

Moni pohtii myös jo hakuvaiheessa, onko aiemmin suoritetuista opinnoista etua ja saako niitä hyväksiluettua tuleviin opintoihin. Tähän ei voi antaa yksiselitteistä vastausta etukäteen, vaan mahdolliset hyväksiluvut katsotaan aina tapauskohtaisesti opintojen alkaessa. Jos omaa tilannetta haluaa kuitenkin selvitellä etukäteen, voi koulutuksen opinto-ohjaajalta kysyä apua.  

Mistä toimeentulo opintojen aikana?

Aikuisopiskelijan on mahdollista saada taloudellista tukea opintoihinsa. Elämäntilanteestasi riippuen voit hakea aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta, opintotukea Kelalta tai joissain tapauksissa saada esimerkiksi työttömyysetuutta opintojen ajan. 

Aikuiskoulutukea voidaan myöntää aikuisopiskelijalle, joka on työ- tai virkasuhteessa tai yrittäjä. Lisäksi tuen myöntämiseen on tiettyjä saamisedellytyksiä, kuten riittävän pitkään jatkunut työsuhde. 

Jos et saa aikuiskoulutustukea, voit hakea Kelan myöntämää opintotukea.  Opintotukeen kuuluu opintoraha sekä opintolainan valtiontakaus. Lisäksi opiskelija voi hakea asumiskustannuksiin yleistä asumistukea. Joissain tapauksissa on mahdollista myös saada työttömyysetuutta opintojen ajan, ja tästä lisätietoja antaa TE-palvelut.

Etuuksien saamisedellytyksiin ja ehtoihin kannattaa tutustua huolella. Huomioitava on myös, millaiseen koulutukseen tukea voi saada: esimerkiksi avoimen AMK:n polkuopintoihin, jotka eivät johda tutkintoon, et voi saada Kelan opintotukea. Neuvontaa tukiasioissa antaa toimeentulon tuen tai etuuden myöntävä taho. 

Tukien lisäksi aikuisopiskelijat ovat myös oikeutettuja muihin opiskelijaetuihin ja -alennuksiin. Alennuksia voi saada niin opiskelijaravintoloiden lounaista, julkisen liikenteen matkalipuista kuin erilaisten yksityisten yritysten tuotteista ja palveluista. Lisätietoa esimerkiksi opiskelijakuntamme TUOn jäsenyyden tarjoamista eduista löydät täältä.  

Elämä on jatkuvaa oppimista, myös työuralla

Tutkintoon johtavien koulutusten ohella Turun AMK tarjoaa myös monia muita mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen työuran aikana. Oli tavoitteenasi sitten alan vaihtaminen tai osaamisen syventäminen nykyisessä ammatissa.

Jos tavoitteenasi on vaihtaa kokonaan uudelle alalle, yhteishaussa hakeminen ja kokonaisen AMK-tutkinnon suorittaminen voi olla paras vaihtoehto. Jos taas pohdit kevyempää muutosta työnkuvaan nykyisellä alalla, kannattaa tutustua myös esimerkiksi avoimen AMK:n korkeakouludiplomeihin. Erilaiset erikoistumis- ja täydennyskoulutukset tarjoavat mahdollisuuden syventää asiantuntijuuttaan omalla alalla. 

Lue juttusarjan seuraavat osat:

Osa 2: Miten onnistua yhteishaussa?

Osa 3: Aikuisopiskelijana AMK:ssa

AMK- ja Master-tutkinnot

Kevään 2021 yhteishaussa on tarjolla yli 60 koulutusta, neljältä eri alalta. Yhteishaku on käynnissä nyt 17. - 31.3.2021.