Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.3.2021

Aikuinen hakija – opinto-ohjaajan parhaat vinkit yhteishakuun ja opiskeluun | Osa 3

Yhteishaku on parhaillaan käynnissä. Hakuprosessin yksityiskohdat saattavat aiheuttaa monelle päänvaivaa, etenkin jos aiemmista opinnoista on jo vierähtänyt aikaa. Hakulomakkeita ei enää täytetä käsin ja postiteta, eikä koulun ovesta käydä kesällä tarkistamassa saitko opiskelupaikan.

Myös opetustyylit ovat muuttuneet: luokan edessä esitystä pitää todennäköisemmin opiskelijakaveri kuin opettaja, ja arviointiin käytetään yhä useammin erilaisia oppimistehtäviä kuin opintojakson lopussa tehtävää tenttiä. Miten onnistua yhteishaussa? Osaankohan enää opiskella? Miten varmistaa toimeentulo opintojen aikana? Miten yhdistää työt, opiskelu ja perhe? 

Näitä ja monia muita kysymyksiä pyörii usein aikuisopiskelijan mielessä. Kysyimme näihin neuvoa opinto-ohjaajilta, ja kokosimme heidän parhaat vinkkinsä yhteishakuun ja opiskeluun. Tämä on juttusarjan kolmas osa. 

Osa 3: Aikuisopiskelijana AMK:ssa

Mitä odottaa opiskelusta ammattikorkeakoulussa?

Opiskelu on koulutuksen toteuttamismuodosta riippumatta kokopäivätyötä. Työn, opiskelun ja vapaa-ajan organisointi, priorisointi ja aikataulutus on onnistumisen edellytys. Selvitä keskustellen mahdollisuutesi perheen parissa ja työpaikalla.

Uudet oppimisympäristöt ja tietojärjestelmät vaativat opettelua ja totuttelua. Jos edellisistä opinnoista on kulunut pidempi aika, itsellesi sopivaa opiskelutapaa ja -rytmiäkin voi joutua etsimään. Ole kärsivällinen ja anna itsellesi siihen aikaa. Ole avoin uudelle.

Opiskelun käytännöt ovat monimuotoiset, ja jokaiselle löytyy varmasti itselle sopiva tapa opiskella. Opiskelua tapahtuu lähiopetuksena, itsenäisesti, verkossa ja työelämässäkin. Ryhmissä toimitaan paljon ja erilaisia projekteja tehdään kaikissa koulutuksissa. Opiskelutavat ja pedagogiikka ovat muuttuneet itseohjautuvammiksi: vastuu omista opinnoista on opiskelijalla, ja näitä itsensä johtamisen taitoja korkeakouluopiskelijoilta odotetaan. 

Opiskelijoiden ja ryhmän tukena ovat opettajatuutorit ja vertaistuutorit heti opintojen alusta saakka. Turun AMK:ssa uusi opiskelija pääsee myös jo ennen opintojen alkua tekemään verkossa Digistarttia. Tämä kannattaa oikeasti tehdä. Digistartti-opintojaksolla on paljon hyödyllistä tietoa niin ammattikorkeakouluopiskeluun kuin meillä käytettäviin järjestelmiin liittyen.

Miten nauttia opinnoista?

Ole oma itsesi. Ole aktiivinen. Opiskelijapalautteissa mainitaan aina hyvä ryhmähenki opintoja edistävänä asiana. Tutustu siis opiskelukavereihin. Opiskeluista voi nauttia, kun jakaa opiskelujen aikaista elämäänsä muiden kanssa ja saa hyviä uusia ystäviä ja kollegoita tulevaisuuteenkin. 

Opiskelun vastapainoksi on tarjolla monia opiskelijoille suunnattuja tapahtumia, kulttuuri- ja liikuntamahdollisuuksia, ja myös aikuisopiskelijat voivat niitä hyödyntää: esimerkiksi CampusSport tarjoaa opiskelijoille monipuoliset liikuntapalvelut edulliseen hintaan. Ja mikäs sen parempi palkita itsensä rankan treenin tai opiskelurupeaman jälkeen kuin lähteä uusien opiskelukavereiden kanssa HerkkuApproille kiertämään turkulaisia kahviloita. 

Tutustu ja innostu – muiden aikuisopiskelijoiden kokemuksia:

Aluksi ajattelin, että olen liian vanha

Alumni: Halu päästä pitkälle ajaa Susanna Jokioista eteenpäin

Monimuoto-opinnot yllättivät Suvi Ståhlbergin antoisuudellaan

Teemu Tuominen suoritti tutkinnon töiden ohella ja otti heti harppauksen urallaan

Ylemmän AMK -tutkinnon opiskelu tutkimusryhmässä laajensi projektiosaamista

 

Lue juttusarjan aiemmat osat:

Osa 1: Koulutuksen valinta ja toimeentulo

Osa 2: Miten onnistua yhteishaussa?

 

Taitteessa-sarja: aikuisopiskelija Tomi

Taitteessa-sarjassa seurataan opiskelijoiden arkea. Vuoden 2019 kaudella yhtenä sarjan päähenkilönä oli aikuisopiskelija Tomi.