Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.3.2021

Aikuinen hakija – opinto-ohjaajan parhaat vinkit yhteishakuun ja opiskeluun | Osa 2

Yhteishaku on parhaillaan käynnissä. Hakuprosessin yksityiskohdat saattavat aiheuttaa monelle päänvaivaa, etenkin jos aiemmista opinnoista on jo vierähtänyt aikaa. Hakulomakkeita ei enää täytetä käsin ja postiteta, eikä koulun ovesta käydä kesällä tarkistamassa saitko opiskelupaikan.

Myös opetustyylit ovat muuttuneet: luokan edessä esitystä pitää todennäköisemmin opiskelijakaveri kuin opettaja, ja arviointiin käytetään yhä useammin erilaisia oppimistehtäviä kuin opintojakson lopussa tehtävää tenttiä. Miten onnistua yhteishaussa? Osaankohan enää opiskella? Miten varmistaa toimeentulo opintojen aikana? Miten yhdistää työt, opiskelu ja perhe? 

Näitä ja monia muita kysymyksiä pyörii usein aikuisopiskelijan mielessä. Kysyimme näihin neuvoa opinto-ohjaajilta, ja kokosimme heidän parhaat vinkkinsä yhteishakuun ja opiskeluun. Tämä on juttusarjan toinen osa. 

Osa 2: Miten onnistua yhteishaussa?

Miten yhteishaku toimii?

Yhteishaussa voit hakea useaan korkeakouluun ja hakukohteeseen yhdellä hakulomakkeella. Hakeminen tapahtuu valtakunnallisessa Opintopolku.fi-palvelussa, josta löytyvät ohjeet hakemuksen tekemiseen.

Korkeakoulujen opiskelijavalintoja on viime vuosina uudistettu ja yhtenäistetty. Useimmissa koulutuksissa iso osa opiskelijoista valitaan todistuksen perusteella, ja valintakoetta ei edes tarvitse tehdä. Jos valinta tehdään valintakokeella, monesti eri korkeakoulut käyttävät yhteisiä, valtakunnallisia valintakokeita, joissa voit yhdellä valintakoetuloksella hakea useampaan eri korkeakouluun ja koulutukseen. Suurin osa AMK-koulutuksista käyttää yhteistä digitaalista AMK-valintakoetta. 

Varmista ennen hakulomakkeen täyttöä, onko valitsemiisi koulutuksiin pohjakoulutusvaatimusta tai muita hakukelpoisuusehtoja: edellytetäänkö hakijalta tiettyä tutkintoa tai työkokemusta? Selvitä myös, miten opiskelijat valitaan. Jos käytössä on todistusvalinta, ovatko aiemmat tutkintosi sellaisia, joilla voit tulla todistusvalinnassa valituksi? Onko hakukohteessa valintakoetta tai pitääkö tehdä ennakkotehtävä? Käykö sama valintakoetulos useampaan hakukohteeseen vai onko kaikissa oma valintakokeensa? 

Mahdolliset tutkintotodistuskopiot ja muut hakemisen liitteet tallennetaan hakulomakkeelle määräaikana.  Etenkin jos aiemmista opinnoista on kulunut aikaa, kannattaa todistus etsiä valmiiksi hyvissä ajoin. Tiedot uusimmista tutkinnoista saadaan jo automaattisesti aiemmalta oppilaitokselta, ja omia uusimpia opintosuoritustietoja pääsee tarkastelemaan Oma Opintopolku -palvelussa.

Merkitse itsellesi muistiin mahdollisen ennakkotehtävän palautuspäivämäärät sekä valintakokeen ajankohta. Jos haet sellaiseen hakukohteeseen, jossa on käytössä AMK-valintakoe, valintakokeen suoritusaika ja -paikka valitaan hakulomakkeella. Merkitse itsellesi muistiin myös tuo valintakokeen aika ja paikka. Hakulomakkeella tehty valinta on sitova, kun hakuaika päättyy. 

Turun AMK:n eri koulutuksissa käytetyt valintatavat löydät kootusti Opiskelijavalinnat-sivulta.  AMK-tason koulutuksiin hakeville ammattikorkeakouluun.fi-sivusto tarjoaa tärkeää tietoa todistusvalinnasta ja AMK-valintakokeesta. Tarvittaessa voit olla yhteydessä Turun AMK:n hakijapalveluihin tai koulutuksen opinto-ohjaajaan.

Miten valmistautua valintakokeisiin?

Valintakokeisiin ei nykyisin pääsääntöisesti ole ennakkomateriaalia, joten erityinen valmistautuminen ei ole tarpeen. Jos osallistut AMK-valintakokeeseen, sivulta ammattikorkeakouluun.fi löytyy hyvät tiedot siitä, mitä AMK-valintakoe pitää sisällään. Sivustolla kerrotaan valintakokeen eri osat, niiden kestot ja mitä eri osioihin kuuluu. Tämän jälkeen voit miettiä, pitäisikö esimerkiksi vähän kertailla englantia tai matematiikkaa tai suomea, vai miten juuri sinun olisi hyvä valmistauta valintakokeeseen. 

Muissa kuin AMK-valintakokeessa valmistautumista voidaan tarvita enemmän, erityisesti tietyissä kulttuurialan koulutuksissa. Laajempaa valmistautumista vaativissa valintakokeissa tiedot on jo julkaistu nettisivuillamme, ja muissa tapauksissa ohjeistus annetaan valintakoekutsun yhteydessä. 

Tutustu ohjeistukseen huolella. Lopulta tärkein tapa valmistautua voi olla, että saavut varmasti oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan ja mukanasi valintakoeohjeistuksessa mainittu materiaali (esimerkiksi AMK-valintakokeessa mm. tietokone). 

Jos et saa opiskelupaikkaa yhteishaussa: polkuopinnot tarjoavat väylän tutkintoon

Polkuopinnoissa opiskellaan 1. vuoden opinnot yhdessä tutkinto-opiskelijaryhmän kanssa, avoimen AMK:n opintoina. Kun olet suorittanut riittävän määrän opintoja polkuopiskelijana, voit hakea avoimen AMK:n väylähaussa tutkinto-opiskelijaksi, ja jatkaa opintojasi saman ryhmän kanssa keskeytyksettä. Haku polkuopintoihin on loppukesästä, sen jälkeen kun yhteishaun opiskelijavalintojen tulokset on julkaistu.

Lue juttusarjan muut osat:

Osa 1: Koulutuksen valinta ja toimeentulo

Osa 3: Aikuisopiskelijana AMK:ssa

 

Tallenne: Hakijapalveluiden info

Katso tallenne toisen asteen opiskelijoille suunnatusta Hakijan päivä -tapahtumasta, jossa Turun AMK:n hakijapalvelut piti infon opiskelijavalinnoista ja ammattikorkeakouluun hakemisesta.