Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.7.2021

Sinilevän määrä on nyt kasvussa – näin Turun AMK seuraa pitoisuuksia uimarannoilla

Sinilevähavaintoja on tehty tänä kesänä uimarannoilla ympäri Suomen. Paraisten ja Kaarinan kaupungit ovat tilanneet Turun ammattikorkeakoululta sinilevän esiintyvyyteen liittyviä mittauksia. Seuranta aloitetaan yleensä heinäkuussa.

Teksti ja kuvat: Veera Laaksonen

Jo aamusta Paraisten Bläsnäsin uimarannalla aurinko porottaa ja heinäkuista lämpöä on 23 astetta. Turun AMK:n vesi- ja ympäristötekniikan laboratorion projektisuunnittelija Janne Auranen, opiskelija-assistentti Jerome Tornikoski sekä harjoittelija Anna Alander ovat työn touhussa. Työt aloitettiin jo aamupäivällä, kun ranta oli vielä tyhjillään.

Kaarinassa ja Paraisilla Turun AMK toteuttaa tänä kesänä sinilevämittausta. 

Sinilevämittauksessa laituriin, yleensä sen alle tai reunaan, kiinnitetään fluorometriksi kutsuttava anturi, joka mittaa ja lähettää tietoa syanobakteereista – tuttavallisemmin sinileväpitoisuuksista. Se sijaitsee putkessa, joka on upotettu laiturin alle veteen. Mutterein kiinnitetty kansi suojaa putkea ilkivallalta, ja samasta syystä putki yleensä sijoitetaankin laiturin alle. 

sinilevämittaus2.JPG
Anturi on sijoitettu putkeen, jonka linssiä työryhmä käy säännöllisesti puhdistamassa.

Fluorometri mittaa sinilevästä vapautuvaa fykosyaniinia 30 minuutin välein. Laiturille on lukittavaan kaappiin asennettu dataloggeri, joka vastaanottaa ja varastoi anturin mittaamat tiedot. Varastoidun datan taasen loggeri lähettää palvelimelle neljä kertaa päivässä, jotta tuloksia voidaan tarkastella.

Lukittavasta kaapista löytyy myös antenni sekä akku, josta laitteet saavat virtansa.

sinilevämittaus.jpg
Anturi ja putki kiinnitetään laiturin alle tai sivuun niin, että putki yltää veden alle. Putken kansi kiinnitetään muttereilla ilkivallan välttämiseksi.

Viikoittain ryhmä käy mittauspaikoilla tarkistamassa laitteen toiminnan, puhdistamassa anturin putken linssin sekä kirjaamassa ylös sääolosuhteet: tuulen voimakkuuden ja suunnan sekä veden lämpötilan ja kirkkauden. 

– Nämä toimenpiteet tekemällä voimme varmistaa sen, että anturi lähettää oikeanlaista ja luotettavaa dataa, Auranen kertoo.

Mittauksia tehdään tällä hetkellä Paraisten Bläsnäsin uimarannan lisäksi Nauvossa Framnäsin uimarannalla sekä Littoistenjärvellä. Aurasen mukaan tänä kesänä ei ole toistaiseksi havaittu suuria sinileväesiintymiä mittauspaikoilla, mutta muistuttaa sinileväkauden olevan vasta aluillaan.

Tutustu tutkimusryhmään: