Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.10.2021

Alumni: Insinöörikoulutus avasi polun it-alalle

Matias Kangas valmistui viime keväänä Turun ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi. Hän pääsi pian valmistumisensa jälkeen harjoitteluohjelmaan CGI:lle, ja jatkaa hyvän työnantajan palveluksessa vakinaisena työntekijänä.

Teksti: Siiri Welling

Matias Kangas sai jo lapsena tutustua insinöörin työtehtäviin: Mielenkiinto alaa kohtaan heräsi hänen insinöörienonsa kautta. Kun peruskoulu päättyi, oli Kankaan uravalinta selvä: hän lähtisi itsekin IT-alalle. 

–  Kävin kolmoistutkinnon Kokkolassa. Kouluttauduin ICT-asentajaksi ja sain samalla lukiosta kirjallisen osaamisen. Minusta se oli hyvä kombo, opin it-systeemit ja sain yleissivistystä, sanoo Kangas. 

Mekaaniset insinööritehtävät eivät kuitenkaan vieneet mennessään, vaan Kangas oli jo alusta asti kiinnostuneempi IT-järjestelmistä ja niiden kehityksestä. Toisen asteen koulutuksen opinto-ohjaaja osasikin suositella Kankaalle mielenkiintoista korkeakoulupaikkaa Turusta. Armeijan jälkeen Kangas pääsi opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutusta, jossa Kangas suuntautui terveysteknologian osaamispolulle. 

Opiskeluaika Turussa sujui hyvin. Kaupunkina Turku on Kankaan mielestä juuri sopivan kokoinen ja rientoja löytyy sitä kaipaaville. Myös opiskelu Turun ammattikorkeakoulussa vastasi Kankaan odotuksia. 

–  Koulutus oli hyvin käytännöllinen. Ensimmäisenä vuotena käytiin läpi teoreettinen pohja, minkä jälkeen syvennyttiin it-alan ja oman osaamisalan asioihin. Lisäksi opinnoissa sai vahvan pohjan viestintään, sillä koulutuksessa kirjoitettiin raportteja tekemisistä. Oman osaamispolun opettajat olivat hyviä opettamaan, ja heillä oli vahva ammattitaito alalta. Pääsin tekemään kaikkea laidasta laitaan erilaisissa tiimeissä, tiivistää Kangas. 

Harjoitteluohjelma antoi eväät työtehtäviin

24- vuotias Matias Kangas valmistui insinööriksi keväällä. Opintojen loppuvaiheessa hän pääsi töihin suureen kansainväliseen IT-alan yritykseen,  CGI:hin . Työt alkoivat yrityksen oman harjoittelupolun kautta. 

–  Hain CGI:lle Future Talent Trainee -ohjelman kautta sovellusasiantuntijan rooliin. Kuuden kuukauden harjoitteluohjelmaan haetaan korkeakouluopintojen loppuvaiheessa olevia opiskelijoita. Hyppäsin aika tekniseen rooliin, mutta harjoitteluohjelmassa minulle annettiin mahdollisuus oppia ja omaksua uusia asioita. Pääsin mukaan tiimiin, joka on tukenut paljon uusien asioiden oppimisessa, kertoo Kangas. 

Harjoittelujakson päätyttyä Kankaalle tarjottiin vakinaista pestiä. Nyt hän työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien parissa sovelluskonsulttina CGI:llä. Hänen työnkuvansa on laaja, sillä siihen kuuluu sekä ylläpito-, kehitys-, käyttöönotto- että määrittelytöitä sotealan ammattilaisille suunnattujen it-ratkaisujen parissa. 

MatiasKangas2.jpg
Matias Kangas kokee, että tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutus sopii monenlaiselle ihmiselle.

Insinöörikoulutus voi sopia kenelle vain

Insinöörikoulutus antoi eväitä toimia myös projektinhallintatehtävissä. Kangas kertoo usein olleensa projektipäällikkönä tai tiiminvetäjänä erilaisissa opiskeluprojekteissa, mikä johtamistaitojen lisäksi kartutti myös kommunikaatiotaitoja. Hän teki opinnäytetyönsä Turun AMK:n terveysteknologian laboratoriolle käyttökokemuksen keräämisestä ja hyödyntämisestä tietojärjestelmän kehityksessä, minkä vuoksi hän oli tekemisissä monen eri taustoista tulevan ihmisen kanssa. Kokemus auttaa häntä sovelluskonsulttinakin. 

–  Tulevaisuudessa haluaisin mahdollisesti työskennellä sote-alan IT-kehitystehtävissä tuoteomistajan roolissa. 

Turun ammattikorkeakoulun insinöörikoulututusta Matias Kangas kiittelee senkin vuoksi, että koulutus opetti jatkuvan oppimisen ilmapiiriin. Samoin on CGI:llä, ja työntekijöitä kannustetaan kouluttautumaan työnantajan tarjoamien kurssien kautta. Suuntautumisvaihtoehtoja löytyy monia. 

Hän kehuu moneen otteeseen myös yrityksen työilmapiiriä. Ympäriltä löytyy aina sellaisia ihmisiä, joilta voi kysyä neuvoa. Yrityksen oma filosofiakin kannustaa työntekijöitä yritteliäisyyteen. 

–  Meillä on suositteluohjelma, jonka kautta voi suositella omista verkostoista ihmisiä töihin CGI:lle. Jokainen työntekijä voi myös halutessaan liittyä CGI:n osakeosto-ohjelmaan. Mutta parasta on loistava yhteishenki talon sisällä ja laaja osaaminen, sanoo Kangas. 

Kangas suosittelee Turun ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutusta yritteliäille ihmisille tai sellaisille, jotka ovat kiinnostuneita uusista teknologioista. 

–  Jos joku on kiinnostunut kehittymään tai kehittämään uutta, sopii tämä ala sellaiselle. IT-ala on monipuolinen, eli täältä löytyy niin myyntiä kuin koodaushommaakin. Oikeastaan ala sopii kenelle tahansa, joka on määrätietoinen ja haluaa vaikuttaa uusien teknologioiden kehitykseen. IT:tä on kuitenkin kaikkialla ympärillämme, eikä sitä nykypäivänä voi karttaa, päättää Kangas lopuksi.