Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.3.2022

Metaverse on jo täällä! Turun AMK kehitti usean käyttäjän virtuaalisen trukkikoulutussovelluksen

Metaversestä , internetin seuraavasta iteraatiosta eli kehitysversiosta kohistaan. Turun AMK on ottanut loikan metaverseen ja kehittää usean käyttäjän virtuaalisia koulutussovelluksia.

Teksti ja kuvat: Martti Komulainen
Video: FIT-tutkimusryhmä / Turun AMK

Jo nyt trukinkäytön ajokortin voi suorittaa virtuaalisesti. Simulaattorikoulutuksesta poiketen kokeen virtuaalisuorittaminen ei ole paikkasidonnaista. Tarvitaan vain tietokone, sovellus, virtuaalilasit ja ohjaimet. 

Turun ammattikorkeakoulussa on pitkään kehitetty virtuaalisia yhden käyttäjän koulutussovelluksia yhdessä ADE Oy:n kanssa. Osa, kuten trukkisovellus, on jo sertifioitu. 

Astetta haastavampi ja todentuntuisempi olisi tilanne, jossa koulutettavia ihmisiä ja toimintoja olisi läsnä useampia samanaikaisesti. Niinhän reaalimaailmassakin toimitaan. Trukkikuskin tulee tietää mitä nosturikuski tekee ja huomoida muut toimintaympäristön muuttujat.

Metaverse - hype vai momentum kehittää myös bisnessovelluksia

Nyt kohistaan metaversestä. Eri ihmisille ja käyttäjäryhmille se voi tarkoittaa hieman eri asioita. Se on virtuaalisuuden seuraava taso, joka muodostuu usean käyttäjän muodostamista virtuaalitiloista. 

– Onko metaverse hypeä vai momentum?, kyseli peliteknologian dosentti ja Turun AMK:n FIT (Futuristic Interactive Technologies)-tutkimusryhmän johtaja Mika Luimula maaliskuussa järjestetyssä Turku Tech Week -tapahtumassa.

Mika Luimulan mukaan suurin osa nykyisestä metaversen kehitystyöstä kohdistuu kuluttajamarkkinoille. Turun AMK:ssa on nähty metaversen mahdollisuudet koulutus- ja bisnespuolella, etenkin teknologiateollisuudessa mutta laajemminkin.

Luimulan metaversen määritelmässä korostuu realistisuus: usean käyttäjän kommunikaation lisäksi tärkeitä elementtejä ovat hands-on tekeminen ja erilaisen sensoridatan muodostama real-life [tosielämän] integraatio.
 

Satamatoimintojen virtuaalinen koulutusympäristö

Turun AMK:ssa on kehitetty kehitetty monen käyttäjän virtuaalisovellus trukin käyttökoulutukseen osana Business Finlandin rahoittamaa Smart Terminals (SMARTER) -hanketta. Koulutusympäristössä opettaja-avatarit ääniyhteydellä kouluttavat avatar-oppilaitaan todentuntuisessa ympäristössä. Tekoäly mahdollistaa välittömän palautteen suoritteista.

Sovelluksen pääarkkitehtina ja kehittäjänä on toiminut projektipäällikkö Timo Haavisto, jolla on taustaa myös kansainvälisessä peliteollisuudessa. Hän visioi sovelluksen jatkokehitysvaiheiden sisältävän koko satamatoiminnan kokonaisuuden ja siihen liittyvät koulutuskohteet. Virtuaalitilassa voidaan pitää pohjustavat luennot, minkä jälkeen siirrytään käytännön harjoitteluun.

Timo Haavisto.jpg

Muita metaversen sovelluksia voidaan nähdä kaikkialla, missä yritykset tekevät yhteistyötä useiden toimijoiden kanssa ja yhteistyö pitää sisällään useita eri toimintoja, joiden yhteensovittamista kehitetään tai tutkitaan. 

Eri käyttökoulutuskohteita (trukki, pelastustoiminnot, nosturit) sisältävän satamaympäristön lisäksi näitä voisivat olla vaikka laivatelakat.

Myös luovien alojen tekijöille metaverse voi tuoda uudenlaista yhdessätekemistä. Turun AMK:ssa kehitellään myös sovelluksia terveysalan koulutukseen.

Yliopettaja Luimula näkee Turulla erinomaiset mahdollisuudet profiloitua b2b-markkinoiden erityisosaajaksi metaverse-kehitystyössä. Telakkayhtiö Meyer on hyvä esimerkki tarpeista, joita on laajemminkin tunnistettu Turun seudulla. Luimula myös lupaa olla valmiina siinä vaiheessa, kun Meta (ent. Facebook) ottaa yhteyttä osaajien rekrytoimisessa ja yhtiön metaverse-kehitystoiminnan käynnistämisessä Suomessa.
 

Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat -tutkimusryhmä (FIT, Futuristic Interactive Technologies)