Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.3.2022

Miska Lehtinen palkittiin stipendillä hyvästä opinnäytetyöstä: Valmistui monimuotopolun kautta insinööriksi

Kaukolämpölauhdutteinen lämpöpumppu kiinteistön jäähdytyksessä – Liedon kunnantalo -niminen opinnäytetyö valmistui viime vuonna.

Teksti: Siiri Welling 
Kuva: Miska Lehtinen 

Turun ammattikorkeakoulusta vuosi sitten valmistunut Miska Lehtinen on saanut Suomen LVI-yhdistyksen säätiöltä stipendin opinnäytetyöstään ” Kaukolämpölauhdutteinen lämpöpumppu kiinteistön jäähdytyksessä – Liedon kunnantalo ”. Stipendin arvo on tuhat euroa. Lehtisen opinnäytetyötyö esiteltiin viime vuonna Talotekniikka-lehdessä (Talotekniikka 7/2021) .  

– Stipendi oli mukava yllätys. Talotekniikka-lehden opinnäytetyöstäni tekemän artikkelin johdosta työ oli noteerattu SuLVI:n hallituksessa. On mukavaa, että aihe on herättänyt kiinnostusta, ja kiinnostus vastaavien lämpöpumppuhankkeiden käynnistämiseksi varmasti kasvaa energian hintojen noustessa, sanoo Lehtinen.  

Lehtisen opinnäytetyössä energiavirtoja optimoitiin siten, että kunnantalon ylimääräinen lämpö vietiin kaukolämpöverkkoon kompressorin avulla. Uusi järjestelmä on hiilineutraali ja sen kuluttama sähkö tuotetaan osin kunnantalon katolla olevien aurinkopaneelien avulla. Kaukolämpöenergiaa uusi järjestelmä tuottaa vuodessa noin 200 megawattituntia, josta Liedon Lämpö hyvittää Liedon kunnalle sopimuksen mukaisen kaukolämpöenergian hyvityshinnan.  

– Opinnäytetyötä aloittaessa vaikeinta oli varmasti sisällön rajaaminen ja teoriaosuuden hahmottaminen. Sisällysluettelon luominen on alkuun pääsemisen kannalta pakollinen vaihe opparia kirjoittaessa. Itse aihetta käsitteleviin kohtiin päästessä tuntui materiaalia syntyvän hyvin ja helposti. Projekti oli konkreettinen jo toteutettu järjestelmä, joka helpotti materiaalien haalimista, sanoo Lehtinen.  

Lehtinen valmistui LVI-tekniikan insinööriksi. Opinnot kestivät neljä vuotta. Hän suoritti tutkinnon työn ohessa. Lehtinen on toiminut kylmäalalla jo yli kymmenen vuotta, joista kuusi viimeistä suunnittelutehtävissä.  

– Suoritin opinnot monimuotototeutuksena töiden ohessa. Käytännössä päivisin olin töissä kahdeksasta neljään, jonka jälkeen siirryin kolmesti viikossa 16:30 alkaville luennoille. Lähiopetus oli parasta. Jälkeenpäin ajateltuna kouluun meneminen ei juuri koskaan tuntunut pakkopullalta. Koronan aiheuttama etäkoulu ei varsinaisesti ollut itselle kovin mielekästä. Monimuotototeutus vaatii hieman venymistä ja etenkin viikonloput saa käyttää tehtävien tekemiseen, jolloin voi joutua tinkimään vapaa-ajan harrastuksista. Toisaalta tulotaso ei tipu radikaalisti, jolloin pystyy makselemaan asuntolainat ja muut menot. Opetusta voi suositella kaikille, jotka haluavat oppia uutta ja edetä urallaan. Kouluttautuminen avaa aina uusia ovia ja mahdollisuuksia, eikä varmasti mene hukkaan, toteaa Lehtinen.  

Turun ammattikorkeakoulun rakennus- ja yhdyskuntatekniikan lehtori Erkki Tuomaala ohjasi Lehtisen opinnäytetyötä.