Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.4.2022

Lasten ja nuorten väkivaltainen käyttäytyminen haastaa hoitajat

Hoitoalan ammattilaisilla on kasvava huoli lasten ja nuorten väkivaltaisesta käyttäytymisestä. Turun ammattikorkeakoulun Safe4Child-projektissa kehitetään työkaluja lasten aggression hallintaan vaativissa, hoitajiin kohdistuvissa tilanteissa.

Lasten ja nuorten käyttämä väkivalta on lisääntynyt viime vuosien aikana ja muuttunut yhä raaemmaksi. Turun ammattikorkeakoulun lehtori Satu Haapalaisen mukaan lasten ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille tarvitaan lisää osaamista väkivaltatilanteisiin, erityisesti niiden ennaltaehkäisyyn. 

– On selvää, että hoitajilla on oikeus turvalliseen työympäristöön. Kun pieni lapsi käyttäytyy väkivaltaisesti, ovat käyttäytymisen syyt moninaiset, ja siten asiaa täytyy aina tarkastella yksittäisen lapsen lähtökohdista. Usein lapsen käytöshäiriöiden takana on diagnosoimattomia neuropsykiatrisia ongelmia, traumakokemusta ja ihan pienillä lapsilla jopa masennusta.  

– Lisäksi nykypäivänä törmää usein rajojen puutteeseen eli niin sanotut vanhemmuustaidot ovat hukassa. Apua tarvitsee silloin koko perhe, Haapalainen kuvaa.

Lapsen käyttäytyminen voi olla uhmakasta muita kohtaan, jos hänelle ei aseteta rajoja. Se näkyy Haapalaisen mukaan muun muassa väkivaltakäyttäytymisenä, joka aiheuttaa haastavia tilanteita paitsi päiväkodeissa ja kouluissa myös lastenpsykiatrisilla osastoilla.

Innovatiivisen projektin avulla osaamista aggression hallintaan

Turun ammattikorkeakoulussa alkoi helmikuussa 2022 kolmivuotinen projekti kansainvälisessä yhteistyössä, jossa ovat mukana ammattikorkeakoulut Saksasta (HAW), Irlannista (CORK) ja Bulgariasta (MU-PLOVDIV). Safe4Child-hankkeessa käytetään apuna virtuaalitodellisuutta, jonka avulla voidaan luoda turvallinen mutta todentuntuinen tilanne.   

 – Olen huolissani lasten ja nuorten mielenterveysongelmista ja siitä, miten haastavat tilanteet ovat lisääntyneet. Onkin hienoa, että olemme saaneet kansainväliselle hankkeelle rahoitusta kehittää täydennyskoulutusta väkivaltaisesti käyttäytyvien lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille, sanoo Turun ammattikorkeakoulun mielenterveyden edistämisen tutkimusryhmän vetäjä, yliopettaja Mari Lahti

Safe4Child on innovatiivinen projekti monella tapaa. Vastaavanlaista tutkimushanketta ei ole tällä hetkellä samalla alueella, jossa hyödynnettäisiin virtuaalitodellisuutta.

– Hankkeet, joissa sitä käytetään, keskittyvät lähinnä somaattisiin sairauksiin sekä aikuisten hoitotyöhön. Safe4Child-hankkeen tuotoksena saadaan työkaluja ja menetelmiä lasten aggression hallintaan. Ne ovat myös sovellettavissa moniin ympäristöihin, hankeasiantuntijat Haapalainen ja Lahti kertovat.

Safe4Child – Caring violent child safely in child psychiatric units

Hanke lisää tietoa lasten ja nuorten väkivaltaisesta käyttäytymisestä ilmiönä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Projektin etenemistä voi seurata nettisivuilla safe4child.turkuamk.fi.