Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.5.2022

TheFIRMA tarjoaa palveluita asiakkaille ja mahdollisuuksia opiskelijoille

Tieto- ja viestintätekniikkaa toista vuotta opiskelevan Nico Krannin saattaa bongata Turun AMK:sta monestakin paikkaa: Kansalaisen IT-tuen help deskiltä, tapahtumien tietotekniikkahelppinä tai theFIRMAsta oikeiden asiakasprojektien projektipäällikkönä.

Teksti: Veera Laaksonen

TheFIRMA on opiskelijakeskeinen ICT-projektitoimisto Turun AMK:ssa, jossa opiskelijat työstävät oikeita asiakasprojekteja. Projektit voivat olla laidasta laitaan mitä vain ICT-alaan liittyviä asioita sosiaalisen median kanavien ylläpidosta aina laajamittaiseen verkkosivu-uudistukseen. 

Kranni erikoistuu opinnoissaan ohjelmistosuunnitteluun ja projektinhallintaan. Hän päätyi theFIRMAan työskenneltyään projektipäällikkönä theFIRMAn alle kuuluvassa Kansalaisen IT-tuki -palvelussa toisen opiskeluvuotensa alussa.

– Sain silloin ensimmäisen vuoden lopulla sähköpostin, jossa kuulin projektipäällikön pestistä Kansalaisen IT-tuki -palvelussa. Luin tehtäväkuvausta ja totesin, että tästä kyllä pitäisin. Hain ja vietin siellä puoli vuotta. Sain siellä tehtyä myös kursseihin liittyviä projektitunteja, joten kaikki meni paremmin kuin oletinkaan, kuvailee Kranni.

Kranni antoi itsestään hyvän kuvan ja tutustui theFIRMAn silloisiin toimitus- ja varatoimitusjohtajiin sekä opettajiin. Hänelle aukesi mahdollisuus päästä työskentelemään kyseisessä oppimisympäristössä, josta muodostui samalla hänen henkilökohtainen opintopolkunsa. 

– Ajattelin, että olisi typerää olla tarttumatta tähän tarjoukseen. Ja olenhan minä tästä tykännyt, Kranni naurahtaa. 

Nico Kranni työskentelee theFirmassa.
Kranni kuvailee itseään hyvin asiakaspalveluhenkiseksi ihmiseksi. Hän nauttii, kun voi tarjota ihmisille apua tietoteknisissä asioissa.

Kaikki tiet vievät theFIRMAan

TheFIRMAssa opiskelijat työstävät muun koulunkäyntinsä ohella oikeita asiakasprojekteja. Opettajilta saa tarvittaessa tukea, mutta lähtökohtaisesti opettajat auttavat esimerkiksi sopimusten kanssa sekä mentoroivat opiskelijoita. Opiskelijat hoitavat itse asiakastapaamiset, aikataulutuksen ja tehtävänjaon. 

Suurin osa theFIRMAssa työskentelevistä opiskelijoista on päätynyt valitsemaan opinnoissaan Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta -osaamispolun, minkä ansiosta osa opinnoista suoritetaan perinteisen opiskelun sijaan oppimisympäristössä. Kranni on yksi heistä. 

Kranni toimii monen muun tavoin projektipäällikkönä samanaikaisesti useammalle projektille. TheFIRMAssa opiskelijoiden on mahdollista vahvistaa omaa osaamistaan taikka hypätä omalle epämukavuusalueelle ja kokeilla uutta. 

– Tällä hetkellä meillä on reilu 120 henkilöä tekemässä projekteja. Täällä on porukkaa muiltakin aloilta tekemässä vapaasti valittavia kursseja tai harjoitteluita, kuten peli- ja terveysteknologian puolelta. Tämä mahdollistaa, että voimme toteuttaa asiakkaille hyvin laaja-alaisesti palveluita. 

Asiakkaat olleet tyytyväisiä

Millaista työskenteleminen käytännössä sitten on? Krannin mukaan joka viikko pidetään niin sanottu weekly meeting, jossa käydään läpi kaikki käynnissä olevat asiakasprojektit. Tarvittaessa projekteihin kohdennetaan lisää väkeä.

TheFIRMAssa opiskelijalla on laajat mahdollisuudet työskennellä itseään kiinnostavissa projekteissa. Sallittua on myös todeta projektien myötä, millaiset asiat eivät sovikaan itselle. 

– Vaikka kyseessä ovatkin maksavat yritysasiakkaat, haluamme että opiskelijat voivat osallistua projekteihin matalalla kynnyksellä. Toistamme tätä myös asiakkaillemme – olemme opiskelijoita. 

Kranni kertoo asiakkaiden olleen todella tyytyväisiä tarjottuihin palveluihin. TheFIRMAn vahvuuksia ovat Krannin mukaan asiakkaan tarpeiden syvä kartoittaminen sekä palvelumuotoilu. Projektit toteutetaan niin, että asiakkaalla on projektin jälkeen mahdollisuus kehittää lopputuotetta itse ilman palveluntarjoajan apua. Toki myös pidempiaikaisia asiakassuhteita solmitaan. 

– Moni asiakas on ollut projektiin niin tyytyväinen, että kokeilujakson jälkeen projektia on laajennettu entisestään.

Kohti toimitusjohtajuutta

Pääasiassa opiskelijat työskentelevät theFIRMAssa osana opintojaan, mutta taitavimmille koodareille voidaan tarjota myös palkkatyötä. Tällaisia pestejä voidaan tarjota yleensä opintojensa loppusuoralla oleville tai vastavalmistuneille. 

– Kun on hoitanut hommansa hyvin, menestynyt opinnoissa ja pystyy tarjoamaan theFIRMAlle jotakin erityistä, on mahdollista päästä tänne projektipäälliköksi palkkatöihin pariksi vuodeksi. Palkallinen työllistyminen tänne on kuitenkin harvinaista.

Poikkeuksen rahalliseen korvaukseen tekee opiskelijatoimitusjohtajan pesti. Työstä kerrytetään sekä palkkaa että opintopisteitä.  

Kranni on pian uuden edessä, kun hän ylenee varatoimitusjohtajaksi. Vielä hänelle ei ole selvää, millaisia työtehtäviä uusi toimi tuo tullessaan, mutta tiedossa on ainakin Kansalaisen IT-tuen tiimin vetäminen. Tyypillisesti varatoimitusjohtaja ylenee aikanaan opiskelijatoimitusjohtajaksi asti.

Vielä Kranni ei tiedä, mikä häntä itseään tieto- ja viestintätekniikassa kiinnostaa eniten.

– Tällä hetkellä vielä niin sanotusti testaan vettä. Kartoitan, millaisista töistä pidän ja mitä haluan tehdä. Minua kyllä kiinnostaa johtotehtävät, joten saa nähdä, Kranni pohtii ja hymähtää.

TheFIRMAa oppimis- ja työympäristönä Kranni suosittelee kaikille, joilla on substanssiosaamisen lisäksi sosiaalisia kykyjä ja valmiuksia työskennellä ryhmässä. 

– Projektipäälliköllä tulee olla valmiudet kanssakäymiseen asiakkaiden kanssa. Projektipäälliköltä vaaditaan myös kykyä jakaa tehtäviä ja hallita projektia kokonaisuudessaan, Kranni nostaa. 

Tutustu:

theFIRMA on opiskelijakeskeinen ICT-projektitoimisto Turun ammattikorkeakoulussa. Me toimimme oikean yrityksen tavoin tekemällä oikeita asiakasprojekteja.