Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.7.2022

Kehopositiivisuuteen kannustava piste ylitti kaikki odotukset Ruisrockissa

Turun ammattikorkeakoulun kätilöopiskelijat pääsivät toteuttamaan Ruisrockissa 8 - 10.7.2022 #Allbodiesrock -teemalla kulkevaa pistettä.

Pitkä odotus palkittiin vihdoin heinäkuun toisena viikonloppuna, kun koko kevään suunniteltu Ruisrock -projekti huipentui aurinkoiseen festivaaliviikonloppuun. Jännittyneet opiskelijat odottivat, saapuuko kontille festivaalikansaa. #Allbodiesrock -nimellä kulkevalla pisteellä pääsi testaamaan raskausmaharataa. Tarkoituksena oli kisata aikaa vastaan painavan mahan kanssa ja ylittää erilaisia esteitä. Radan lopussa tehtävänä oli vielä siirtää kasa tuttipulloja vadista toiseen. Suorituksen jälkeen oli mahdollisuus valokuvata itsensä kuvausseinällä, kirjoittaa siemenpaperille kehuja ja ottaa siirtokuvatatuointi.  

- Ihmiset ovat olleet superhyvällä ja heittäytyvällä fiiliksellä paikalla, kätilöopiskelija Iida Kangas iloitsee.

Kehorauha yhdisti ihmisiä

Ihmisten rohkeus on yllättänyt positiivisesti koko porukan. Opiskelijat kertovat, että alkupäivästä festivaaliyleisöä sai vähän lämmitellä mukaan raskausmaharataan, mutta iltaa kohden ihmiset tulivat innokkaina ja uteliaina testaamaan omia taitojaan radalla. 

- He kertoivat odottaneensa pistettä monta viikkoa, kun olivat kuulleet etukäteen meidän olevan paikallanäin tärkeällä teemalla, kätilöopiskelija Lotta Virtanen sanoo riemuissaan.

#Allbodiesrock -piste innosti myös muita ammattikorkeakouluopiskelijoita pyörähtämään kehopositiivisuuteen kannustavalla kojulla. Yhteisöllisyys toi nuoret opiskelijat juttelemaan korkeakouluopinnoista ja tapaamaan uusia tuttavuuksia. 

-Ihmiset ovat itse tuoneet esille sen, että opiskelevat myös ammattikorkeakoulussa. Muutamat opinnoista kiinnostuneet ovat tulleet jopa kyselemään kätilö- ja sairaanhoitajaopinnoista, Kangas kertoo. 

Odotukset ovat yllättäneet opiskelijat täysin. Positiivinen vastaanotto ja yleinen hyvä fiilis säilyi koko viikonlopun ajan. Ihmiset hurrasivat toisten suorituksille ja pitivät hyvää mieltä yllä koko festivaalin ajan. Ihmisryntäystä ei osattu kuitenkaan odottaa ja suosituimpina aikoina innokkaita vieraita oli jonoksi asti. 

Kuvassa henkilö juoksee autonrenkaiden yli raskausmaharadalla.
#Allbodiesrock -nimellä kulkevalla pisteellä pääsi testaamaan miltä tuntuu ylittää esteitä raskausmaharadalla.

’’Kasvaako näistä todella kukkia?’’

Radan lisäksi siirtokuvatatuoinnit olivat suosittuja. Kuvia innostuttiin painamaan käsistä jalkoihin ja aina rintakehään asti. Osa ihmisistä painoi siirtokuvan kehonsa lempiosaan ja eräs pisteellä käynyt äiti lapsiensa toiveesta tuli ottamaan tatuoinnin. Kaikkein tärkeimpänä kuitenkin jokaisella oli mielessä se tärkein: jokainen keho rokkaa.  

Siemenpaperit saivat useat ihmiset hämilleen. ’’Kasvaako näistä papereista todella kukkia?’’ eräs pisteellä kävijä hämmästelee. ’’ Täällähän on sisällä siemeniä’’toinen hihkuu. 

-Siemenpaperit kylvetään myöhemmin Turun Katariinanlaaksoon ja niistä kasvaa päivänkakkaroita, kätilöopiskelija neuvoo ihmettelevää vierasta. Turun ammattikorkeakoulu seuraa tiivisti kukkien kasvua ja kehitystä. Tilanneraporttia on luvassa koulun kanavissa alkusyksystä. 

Kontin ikkunat täyttyivät positiivista kehuista, kun ihmiset kirjoittelivat kannustavia asioita omasta kehostaan. Siemenpaperilla oli niin tsemppilauseita, rakkauden tunnustuksia, kuin kehuja kehon parhaista ominaisuuksista. Pisteen teema oli monelle kävijälle hyvin tärkeä. 

-Meille tuli ihmisiä, jotka kertoivat kärsineensä pahoista itsetunto- ongelmista. Täällä käymisen jälkeen he sanoivat lähteneensä itsevarmempina pois, Virtanen kertoo. 

Kuva siemenpapereista, jossa Ruisrockin festarikävijät ovat kirjoittaneet kehuja omalle keholleen.
Ruisrockissa festarikansa kirjoitti kehuja omalle keholleen. Kehut kirjattiin siemenpapereille, jotka lopulta kasvavat päivänkakkaroiksi Turun Katariinanlaaksossa.

Kaikkien kukkien pitää antaa kukkia

Omalle keholle positiivista palautteen antaminen on tärkeää. Turun ammattikorkeakoulun yksi tärkeistä arvoista on antaa jokaisen olla sellainen, kuin on. 

Rehtori Vesa Taatilan mukaan kehorauha otetaan Turun ammattikorkeakoulussa hyvin vakavasti. Kaikki huolet oman kehon suhteen käsitellään ja niihin etsitään yhdessä ratkaisua. 

-Jokainen saa elää juuri sen tyyppistä elämää, kun itse haluaa ja sellaisen kehon kanssa, jossa viihtyy, Taatila painottaa.

Nuorten työpanos näkyi Ruisrockissa

Turun AMK:n Ruisrock-opiskelijaprojektien koordinoinnista vastaava markkinointisuunnittelija Sara Pietilä on myös tyytyväinen onnistuneesta projektista ja ylpeä opiskelijoista. 

-Tämä on ollut todella onnistunut konsepti. Kätilöt ovat saaneet todella hyvin ihmisiä houkuteltua testaamaan raskausmaharataa ja kirjoittamaan kehuja itselleen. Olen yllättynyt siitä, kuinka niin montaa mielipidettä jakanut aihe on herättänyt ihmisissä iloisuutta ja onnellisuutta, Pietilä hehkuttaa.  

Pietilän mukaan projektista opittiin tulevia vuosia ajatellen se, että opiskelijoiden visioon on luotettava. He tietävät mikä toimii ja kiinnostaa nuoria. Tämä tuli todistettua myös tänä vuonna. 

- Tänäkin vuonna meillä oli mukana media-alan opiskelijoita. Ensimmäisen vuoden journalismin opiskelijat saivat suunnitella kätilöprojektille visuaalisen ilmeen, mainosvideon Ruisrockin screenille sekä päivittivät Turun ammattikorkeakoulun sosiaalista mediaa, Pietilä selostaa. 

Ruisrock -projekti on vaatinut opiskelijoilta yhteen hiileen puhaltamista ja tiivistä yhteistyötä. Jokaisen ideat on otettu huomioon.   

- Kätilöryhmä oli asiakas, jonka tarpeiden ja toiveiden mukaan visuaalinen suunnittelu käynnistyi. Oli kiehtovaa nähdä, miten monipuolisesti sitä hyödynnettiin festivaalipisteellä, visuaalisesta suunnittelusta vastannut, journalismin opiskelija Minna Salakari hihkuu. 

Salakarista oli mielenkiintoista nähdä, miten paljon kolmen päivän esillä olo teemapisteellä vaatii. Suunnittelua ja taustatyötä sai tehdä pitkin kevättä aina festivaaliviikonlopulle saakka.

Turun ammattikorkeakoulu toteutti myös toisen projektin media-alan opiskelijoiden toimesta. He pääsivät tuottamaan fiilisvideota, joka julkaistiin Ruisrockin omassa Instagramissa. Neljän hengen porukka koostui kahdesta kuvaajasta, leikkaajasta sekä ohjaajasta.  

Elokuva-alan opiskelija Mauritz Eklundille projekti antoi lisää itsevarmuutta toimia jatkossakin isommalle organisaatiolle. Kuvaajana toiminut Eklund kokee tärkeimpänä asiana hakea rohkeasti ihmiskontakteja, jotta saadaan kameralle aitoja reaktioita. 

-Oli todella helppoa kuvata fiilisvideota sillä Ruisrock on miljöö, jossa tapahtuu koko ajan jotakin, Eklund naurahtaa. 

-Projektissa oli hienointa päästä toteuttamaan omia ideoita ja visioita. Oli upeaa nähdä, että kaikki ennakkoon tehty ajatustyö kantoi hedelmää loppuun asti. Videoissa näkyi juuri se, mitä lähdimme hakemaan, ohjaajana toiminut Leila Bayar sanoo. 

Bayar muistuttaa, ettei haluttua lopputulosta olisi saatu ilman osaavaa tiimiä ja kaikkien yhteistä työpanosta. Projekti loi luottamusta osallistua jatkossakin ammattiprojekteihin. Hän suositteleekin Ruisrock -projektia kaikille niille, jotka haluavat haastaa itseään tai kokeilla uusia asioita.

-Hyvä suunnittelu ja ennakointi auttoi meitä paljon, nämä projektit ovat oppimista ja kehittymistä varten, Bayar tarkentaa.

Kuvassa media-alan opiskelija ottaa valokuvaa.
Ruisrockissa työskenteli opiskelijoilta monilta eri aloilta. Tapahtuman tiimoilta suoritettiin yhteensä yli 100 opintopistettä.

Ruisrockissa on nähty erilaisia projekteja 

Turun ammattikorkeakoulu on tehnyt yhteistyötä Ruisrockin kanssa jo yli kymmenen vuoden ajan. Festivaalilla on nähty lukuisia erilaisia projekteja eri alojen toimesta. Viimeisimpinä  #RockSock, joka keskittyi tekstiilikierrätykseen ja kertakäyttökulttuuriin. Aiempina vuosina on päästy tutustumaan myös kehitysmaiden saniteettiolosuhteisiin #Rockhuussissa, tuottamaan sähköä #Ruissifillari -nimisellä tandempyörällä sekä uiskenneltu kylpyammeessa roskien joukossa RuisH20ck -pisteellä. 

Alkusyksystä suunnataan jo katse kohti tulevan kesän festivaaleja. 

-Vielä ei ole lyöty lukkoon ensi vuoden teemaa, mutta neuvotteluita on jo käyty, Pietilä vihjailee. 

Hän muistuttaa myös, että kannattaa ottaa Turun AMK:n sosiaalisen median kanavat seurantaan. Sieltä saa nopeinten tiedon tulevista projekteista ja tapahtumista.

Teksti: Niko Kettunen, ensimmäisen vuoden journalismin opiskelija

Kuvat: Ronja Järvinen,  ensimmäisen vuoden journalismin opiskelija