Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.5.2023

CampusCamu auttaa löytämään kavereita vaikka lounaalle – Tuotekehityskurssi opetti paljon

Miten voi löytää uusia kavereita, jos on vasta muuttanut paikkakunnalle? Tähän kysymykseen ratkaisun tarjoaa Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoista koosta ryhmä, joka kehitti CampusCamu -sovelluksen tuotekehityskurssilla.

Teksti ja kuva: Siiri Welling 

– Kurssin aiheena oli tuotteen tai palvelun kehittäminen. Lähdimme sitten miettimään porukalla, että mistä aiheesta tekisimme sovelluksen. Huomasimme, että monet opiskelijat ovat tekemisissä vain oman ryhmänsä kanssa, vaikka tiettyjä samoja kursseja onkin. Ajattelimme, että voisimme tämän sovelluksen avulla auttaa opiskelijoita verkostoitumaan ja vähentää yksinäisyyttä, kertoo CampusCamun markkinointipäällikön hommiin hypännyt Toni Jalo.  

Sovellus muistuttaa hieman Jodelia. Jodelista poiketen sovelluksen käyttäjät kirjautuvat sovellukseen omalla nimellään, jotta mahdollinen trollaus jäisi minimiin. Sovelluksen käyttäminen omalla nimellä vähentää myös moderoinnin tarvetta.  

– Ajatuksena on, että voisimme tulevaisuudessa liittää Haka-tunnukset sovellukseen, siten käyttäminen olisi helppoa ja turvallista korkeakoulun sisällä, kertoo projektin hallinnollisista tehtävistä vastannut Johanna Erfors.  

Leikkimielisyyttä ulkoasussa 

Jalo tehtävänä oli pitää esityksiä ja myydä tuotetta mahdollisimman hyvin, jotta tiimin muut jäsenet pääsivät keskittymään itse sovelluksen kehittämiseen. Varsinaista koodaamista tekivät Joni Rokka ja Oliver Vesa. Projekti opettikin paljon sovelluksen koodaamisesta, josta opiskelijoilla ei ollut vielä paljon kokemusta.  

– Googlen avulla löysin Adroid Studion, jonka avulla voi luoda sovelluksia Androidille. Katsoin ohjevideoita Youtubesta ja opettelin koodausta sitä kautta. Javakieltä olin jo käyttänyt aikaisemmin, kertoo Vesa.  

Ohjelmoinnin lisäksi Vesa yhdessä Rokan kanssa suunnitteli ulkoasukoodia. Yhteistyössä sovelluksen ulkoasuksi valikoitiin ilmoitustaulua muistuttava tausta. Asiat ja aiheet kirjoitetaan ikään kuin muistilapuille, jotka kiinnitetään taululle. Värimaailma on pastellinen ja erityisesti ystävällinen.  

– Ajattelimme, että käsin piirretyn näköinen ulkoasu tekisi sovelluksesta helposti lähestyttävän, mutta tietysti samaan aikaan professionaalinen. Toni valitsi fontit. Ulkoasu on rohkeasti hieman erilainen, kuin mihin on yleisesti totuttu mobiilisovellusmaailmassa, kertoo päägraafikko Niilo Korte.  

Samaa leikkimielisyyttä on myös Campus Camun logossa: muistilaput, joissa sovelluksen kirjaimet ovat, on aseteltu kolmiulotteisesti vinottain.  

Kurssi opetti paljon  

Tuotekehityskurssi koostui sovelluksen tai palvelun kehittämisen lisäksi myös viikkotehtävistä ja muista pienistä tehtävistä, minkä vuoksi koko sovellus tuli rakentaa hyvin nopealla aikataululla. Tuotekehityskurssin tuloksia esiteltiin kurssin päätöstilaisuudessa huhtikuun lopulla. Aherrus kannatti, sillä CampusCamu oli yksi tuotekehityskurssin palkituista.  

– Olimme tietysti yllättyneitä voitosta, sillä mukana oli paljon hyviä toteutuksia, sanoo projektinhallinnasta toisena vastannut Anna Kunnas.  

Opiskelijaporukka aikoo mahdollisuuksien mukaan jatkaa sovelluksen kehittämistä myös syyslukukautena. Realistisesti tavoitteena on parantaa vielä sovelluksen ominaisuuksia, kuten viestittelyominaisuutta ja foorumia. Ryhmä oli kokonaisuutena tyytyväinen tuotekehityskurssiin.  

– Se opetti hyvin paljon, vaikka tekisin monta asiaa uudelleen. Kurssi oli työläs, vaikka se tartuttikin taitoja, sanoo Erfors.  

Jutussa haastateltujen opiskelijoiden lisäksi sovelluksen kehittämisessä oli mukana vielä opiskelija Juliana Bragge.